Ανησυχία για το μέλλον της τηλεθέρμανσης Κοζάνης από πρόβλεψη για απόσυρση του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στο τέλος Αυγούστου- Πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο σενάριο

4 Min Read

Ανησυχία σε ότι έχει να κάνει με την απρόσκοπτη λειτουργία της τηλεθέρμανσης Κοζάνης, την επόμενη χρονιά έχει δημιουργήσει η αναφορά στη  Μελέτη Επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, της πρόβλεψης οριστικής απόσυρσης  των μονάδων  του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, στο τέλος του επόμενου μήνα. Η αναφορά στο κείμενο του ΑΔΜΗΕ, βασίζεται στην επίσημη επικοινωνία με τη ΔΕΗ και λαμβάνεται υπόψη  ως υπόθεση κατά την εκπόνηση της νέας Μελέτης Επάρκειας Ισχύος 2022-2031.

Όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ένα τέτοιο ενδεχόμενο αυτομάτως θα «τίναζε» στον αέρα την λειτουργία  της τηλεθέρμανσης καθώς και όλες τις εναλλακτικές που έχουν συζητηθεί.

- Advertisement -

Μάλιστα όπως αναφέρει σε σημερινό του άρθρο ο Αθανάσιος Τολιόπουλος, στέλεχος της ΔΕΥΑΚ και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας  ΠΟΕ ΔΕΥΑ, είναι αδύνατο να  διασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης από την παραγωγή θερμικής ενέργειας από τους Ηλεκτρολέβητες που θα εγκατασταθούν στον ΑΗΣ Καρδιάς (βραχυχρόνια λύση), καθώς αγνοείται  ότι η παραγωγή θερμικής ενέργειας δεν επαρκεί, θα  είναι κοστοβόρα και θα καθιστά την τιμή της απαγορευτική ενώ αν δεν ισχύσουν  τα παραπάνω ο αγωγός διασύνδεσης από τον ΑΗΣ Καρδιάς (με τη την μονάδα Συμπαραγωγής ηλεκτρισμού- θερμικής Ενέργειας Υψηλής Απόδοσης) με το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑ Κοζάνης θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο εάν όλα πάνε καλά του 2024.

Για το ίδιο θέμα ο Χάρης Κουζιάκης, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Κοζάνη Τόπος Να Ζεις, ζήτησε τη κατεπείγουσα συζήτησης του θέματος στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο

Στην επιστολή του στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νούλα Τουμπουλίδου αναφέρει μεταξύ άλλων  πως «σύμφωνα με την προφορική ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ στις 15-07-2021 σχετικά με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για την Τηλεθέρμανση Κοζάνης στο πλαίσιο της από 01-07-2021 διαβούλευσης του ΑΔΜΗΕ https://www.admie.gr/en/node/124648  από τη νέα μελέτη Επάρκειας Ηλεκτρικής ισχύος περιόδου 2022-2031 βάσει των οποίων οι λιγνιτικές μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου που εξυπηρετούν την Τηλεθέρμανση Κοζάνης θα σταματήσουν να λειτουργούν  νωρίτερα από τις ημερομηνίες που προβλέπονται στο εγκεκριμένο ΕΣΕΚ και πιο συγκεκριμένα προβλέπεται ότι το σύνολο των μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου θα τεθεί σε εφεδρεία στις 31/08/2021.

Όπως γίνεται αντιληπτό μία τέτοια ενέργεια εκ μέρους της ΔΕΗ ΑΕ θα προκαλέσει ανεπάρκεια θερμικής ενέργειας και αδυναμία της ΔΕΥΑΚ να παρέχει τηλεθέρμανση από τον Οκτώβριο του 2021 γεγονός καταστροφικό τόσο για τους συνδεδεμένους χρήστες όσο και για την ΔΕΥΑΚ».

Πόσο πιθανό είναι το σενάριο

Το ζήτημα ασφαλώς είναι κατά πόσο το σενάριο, που λαμβάνει υπόψη του ο ΑΔΜΗΕ, είναι πιθανό να γίνει πράξη. Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το τι συμβαίνει στον ενεργειακό τομέα επισημαίνουν πως στην ίδια Μελέτη, υπάρχει ως υπόθεση το κλείσιμο της 3ης μονάδας της Μεγαλόπολης και μάλιστα από το τέλος Μαρτίου του 2021. Στην πραγματικότητα η μονάδα δεν έχει αποσυρθεί καθώς ενώ η ΔΕΗ έκανε σχετικό αίτημα,  ο ΑΔΜΗΕ δεν συναίνεσε στο πρόωρο κλείσιμο για λόγους επάρκειας.

Πριν λίγο καιρό μάλιστα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης,αναφέρθηκε στο πλαίσιο της ανάγκης διατήρησης των λιγνιτικών μονάδων, παρόλο που είναι ζημιογόνες, για λόγους ευστάθειας. Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της επιχείρησης, ο Διαχειριστής ενημερώνει πως δεν συναινεί για καμία επίσπευση απόσυρσης καμίας μονάδας, σε σχέση με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί για το διάστημα 2021-2023. Επομένως, όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης, η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιωθεί για τη ζημία από τη διατήρηση των λιγνιτών, με την έγκριση από τις Βρυξέλλες του σχήματος Στρατηγικών Εφεδρειών που έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά.

Έτσι γίνεται αντιληπτό πως το σενάριο να αποσυρθεί τέλος Αυγούστου ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες και μάλλον αυτές οι αναφορές έχουν να κάνουν με στρατηγικές των μεγάλων παικτών της ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση η εγρήγορση είναι απαραίτητη…

Γιάννης Κωσταρέλλας

 

 

Μοιραστείτε την είδηση