Άνοιξαν οι σελίδες της μεταπολεμικής ιστορίας στο Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας

2 Min Read

Οι σελίδες της μεταπολεμικής ιστορίας που σχετίζονται με το δόγμα Τρούμαν και το σχέδιο Μάρσαλ άνοιξαν το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας στην Κοζάνη.
Εισηγητές της θεματικής συνάντησης ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συγγραφέας του βιβλίου «Το δόγμα Τρούμαν και το σχέδιο Μάρσαλ», ο αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ, ιστορικός Αθανάσιος Σφήκας, ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), πρόεδρος των ΑΣΚΙ (Αρχείο Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας) και η Μαρία Καβάλα, ιστορικός, διδάσκουσα στο ΑΠΘ.
«Στηρίζουμε την πρωτοβουλία και χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι εδώ σήμερα» δήλωσε ο Γ. Σταθάκης που ήρθε για πολλοστή φορά στην Κοζάνη το τελευταίο διάστημα, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του συγγραφέα. «Οι αναλογίες με το σήμερα είναι αρκετές» τόνισε ο κ. Σταθάκης, δίνοντας έμφαση «στο ότι είναι μια περίοδος που έχει έναν μηχανισμό που φτιάχνεται λόγω της οικονομικής βοήθειας, χαρακτηρίζεται από την ισχυρή παρουσία του ξένου παράγοντα, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται μια μεγάλη διαμάχη για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας».
Όπως δήλωσε ο Γ. Σταθάκης «υπήρχε κενό στη βιβλιογραφία για την περίοδο, οπότε ξεκίνησα την έρευνα στα αρχεία. Το σχέδιο Μάρσαλ ήταν αναπόφευκτο να υπάρξει, καθώς ήταν αναγκαία η αμερικάνικη ροή πόρων σε μια Ευρώπη κατεστραμμένη. Το σχέδιο Μάρσαλ βοήθησε να ανακάμψει η γερμανική και ιταλική βιομηχανία που ήταν διαλυμένες και συνέβαλε στη γρήγορη ανάκαμψη της Ελλάδας».
«Η ιστορία δεν είναι αφηρημένη μνήμη. Ο αγώνας της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) είναι αγώνας της μνήμης εναντίον της λήθης, αγώνας της δημοκρατίας εναντίον της τυρρανίας. Απόψε ανοίγουμε αυτή τη σελίδα στο Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας που έγινε πραγματικότητα με τις άοκνες προσπάθειες του Νίκου Καλογερόπουλου» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΙΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και η μετονομασία του Μουσείου Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας, σε «Νίκος Καλογερόπουλος» στη μνήμη του αείμνηστου αγωνιστή της αντιδικτατορικής αντίστασης-στελέχους της «Δημοκρατικής Άμυνας, ο οποίος υπήρξε ιδρυτής και πρόεδρος της (ΕΔΙΑ) 1940-1974 Κ.-Δ. Μακεδονίας.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση