Aννα Νανοπούλου: Το μεγάλο στοίχημα της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη

7 Min Read

Η Ν.Δ. «αυγάτισε» και πάλι. Καλό αυτό ! !   Η επιθυμία μας ; Οσοι προστρέχουν σήμερα , να είναι εκεί και στα δύσκολα, όταν μένουμε λίγοι και παλεύουμε ακόμη λιγώτεροι.

Προσωπικά με εξέφραζε πάντοτε πολιτικά ένα φιλελεύθερο , κεντροδεξιό ευρωπαϊκό κόμμα με ήθος , αρχές, αξιοκρατία, χωρίς ακρότητες θέσεων και ιδεών, αλλά βαθιά μεταρρυθμιστικό ως προς τις παθογένειες της μεταπολεμικής και μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Και εννοώ κύρια τις κρατικοδίαιτες νοοτροπίες που μας ωδήγησαν μαζί με άλλους παράγοντες στην βαθιά κρίση.

- Advertisement -

Ηταν η Ν.Δ. ένα τέτοιο κόμμα ; Με μεγάλη ευθύτητα θα απαντήσω πως όχι .

Είμασταν πολλές φορές και χρονικές περιόδους εκεί, αν και βλέπαμε αδυναμίες και λάθη στην λειτουργία της, γιατί απλά ήταν πιο κοντά σε ότι πιστεύαμε και γιατί πάντα ελπίζαμε ότι τα κακώς κείμενα θα αλλάξουν (τελείως ανθρώπινο θεωρώ).

Σήμερα λοιπόν η Ν.Δ. έχει μια τεράστια ευκαιρία. Ερχεται μετά από μια καταστροφική κυβέρνηση Αριστεράς, επομένως δικαιωμένη στους βασικούς της προσανατολισμούς, να δημιουργήσει και πάλι ελπίδα και προοπτική. Να δείξει ότι υπάρχει προοπτική σ ένα κόσμο που υποφέρει και νοιώθει ότι ξεγελάστηκε και εξαπατήθηκε από τους πολιτικούς. Να ενώσει και να συνεγείρει δυνάμεις.

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη λειτούργησε πραγματικά λυτρωτικά για ένα κόμμα που εντάσσεται εκ των πραγμάτων στο παλιό και πολλές φορές όχι άδικα , στο απαξιωμένο πολιτικό σκηνικό.

Και εδώ είναι η μεγάλη επιτυχία και η τεράστια ευθύνη του Κυριάκου. Θα πρέπει να κάνει την ανανέωση πράξη κλείνοντας τα αυτιά του σε όλες τις «καλόβουλες» σειρήνες και όλους τους «άγιους νεοδημοκρατικούς πατέρες» .

Και δεν εννοώ την απλή ανανέωση σε πρόσωπα , που δεν είναι κατ ανάγκη ηλικιακή. Αυτό το βρίσκω πολύ εύκολο για έναν αδιαμφισβήτητο Αρχηγό που κέρδισε την θέση του με το σπαθί του και κόντρα σε κάθε πρόβλεψη.

Εννοώ την ανανέωση στην νοοτροπία και «τα ήθη και έθη» διοίκησης πρώτα του κόμματος και μετά της χώρας.

Δεν πρέπει να αφήσει τους διάφορους «επιτήδειους της εξουσίας» να μετατρέψουν την ανανέωση του Κυριάκου σε σύνθημα που εξαερώνεται ανάλογα με τις συνθήκες . Αντίθετα να γίνει πράξη από τώρα παντού.

Δικαίως ή αδίκως πολλά από τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στο νεοδημοκρατικό σκηνικό τα τελευταία χρόνια είναι φθαρμένα . Φθαρμένες είναι και οι ιδέες όσων βιοπορίζονταν στην ουσία από την Ν.Δ. , αλλά ταυτόχρονα η καθημερινή τους πρακτική αντέβαινε στην βασική φιλοσοφία και την ιδεολογία του πολιτικού τους φορέα. Με λίγα λόγια φαντάζουν σήμερα φθαρμένες οι πρακτικές των νεοδημοκρατών αλά κάρτ.

Η χρυσή ευκαιρία του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι η μόνη πειστική λύση για να φύγει η χώρα από το σημερινό αδιέξοδο και την απαξίωση δεν πρέπει να χαθεί. Κατά την ταπεινή μου άποψη πρέπει να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της ομολογουμένως εξαιρετικής προεκλογικής του (για αρχηγό) καμπάνιας και του εξαιρετικού του λόγου στην ΔΕΘ.

Να τολμήσει , να μη διστάσει . Δεν έχει βαρίδια, δεν χρωστάει ούτε καν στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Αρα έχει το μεγάλο όπλο της ελευθερίας στις κινήσεις. Η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί πρώτα απ όλα για την χώρα.

Για μένα πρέπει να επαναλαμβάνει καθημερινά την εξαιρετική φράση του : «Είμαι μ εκείνον που ξυπνάει 7.00 το πρωϊ και πάει να ανοίξει το μαγαζί του» (εννοείται το γραφείο , επιχείρηση , χωράφι του). Αυτόν τον μαχόμενο και σήμερα ΄Ελληνα και Ελληνίδα πρέπει να δικαιώσει. Τους ανθρώπους της παραγωγής, της εργασίας, τους εμπνευσμένους, τους ήρωες αυτοαπασχολούμενους που δεν χρέωσαν ποτέ τον κρατικό κορβανά, την νέα γενιά που θέλει να δει να αμείβονται οι κόποι της για απόκτηση προσόντων, εξειδίκευσης , δεξιοτήτων .

Ο ΣΥΡΡΙΖΑ έχει καταρρεύσει ήδη και όχι μόνον δημοσκοπικά . ΄Εχει καταρρεύσει στην συνείδηση του ελληνικού λαού σαν το κόμμα που εξαπάτησε και κορόιδεψε περισσότερο απ όλα τα προηγούμενα τον ελληνικό λαό.

Η Ν.Δ. του Κυριάκου δεν πρέπει να τάζει, αλλά να πείθει γιατί αυτή είναι η πολιτική δύναμη που μπορεί σιγά σιγά να ανατάξει την χώρα.

Προϋπόθεση πρώτη (1) : Ως πολιτικός φορέας πρέπει να αναγνωρίσει τα λάθη του παρελθόντος και να αποδείξει από τώρα ότι δεν τα επαναλαμβάνει γιατί δεν έχει δεσμεύσεις , δεν έχει πολιτικές αγκυλώσεις και μπορεί να αγκαλιάσει όλο αυτό το μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού που είναι αποφασισμένο να μη ξαναζήσει ποτέ το τραγικό καλοκαίρι του 2015 με τις κλειστές Τράπεζες και την εξαθλίωση της ουράς για το 50ντάρικο.

Ένα μεγάλο λάθος του κόμματός μας ίσως και κάθε κόμματος εξουσίας είναι ότι στο παρελθόν μπέρδευε την μετριοπάθεια που είναι πολιτικά ορθή ως στάση , με την «μετριότητα» που είναι εν τέλει εθνικά καταστροφική.

Μέτριο ανθρώπινο δυναμικό και «ισορροπίες» είναι κατά την άποψή μου οι εχθροί της επιτυχίας ενός αρχηγού με όραμα, στρατηγική, στόχευση στο αποτέλεσμα και καινοτόμες ιδέες.

Τολμώντας , με καθαρό και ρεαλιστικό λόγο ο Κυριάκος δεν χρειάζεται τους βολεμένους συμμάχους του παρελθόντος.

Συμμαχεί από μόνος του με το καλύτερο και πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας μας , που αποτελεί και την ελπίδα αυτού του τόπου. Διαχρονικά άλλωστε η Ν.Δ. ήταν το κόμμα των Ελλήνων μικρομεσαίων και όχι της πλουτοκρατίας που θέλουν να λένε κάποιοι.   Ας μη ξεχνάμε ότι η ντόπια πλουτοκρατία άλλες κυβερνήσεις στήριξε. Συνεπώς δεν έχουν θέση οι οποιεσδήποτε «βαρωνείες » . Ολοι θα ακολουθήσουν τον αρχηγό που κερδίζει την κοινωνία με ειλικρίνεια, πειστικότητα και συνέπεια .

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και ο Κυριάκος στην δεδομένη συγκυρία μπορεί να το κερδίσει.

Είμαστε όλοι εδώ για ουσιαστική στήριξη και σήμερα και αύριο.

 

Μοιραστείτε την είδηση