«Άνω-κάτω» με το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων -Μεγάλες αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας των δικαιούχων

7 Min Read

Του Σωκράτη Μουτίδη[email protected]

Συνολικά 1728 επιχειρήσεις στη Δυτική Μακεδονία είναι αυτές που θα μοιραστούν το ποσό των σχεδόν 40 εκ. ευρώ από την πρόσκληση ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, μέσω του σχετικού άξονα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία 2014-2020».

- Advertisement -

Κάποιες από αυτές θα επιχορηγηθούν με μικρά ποσά των 5.000 ευρώ, ενώ αρκετές από αυτές είναι που θα επιχορηγηθούν με το «ταβάνι» των 40.000 ευρώ.

Μεγάλοι απόντες από τη χρηματοδότηση εμπόριο και εστίαση

«Η λίστα που ανακοινώθηκε μας αφήνει εξοργισμένους. Οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις εστίασης που βρίσκονται στην απόφαση, μετριώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Δεν πήραν οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές και πήραν οι ανοιχτές» λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σάκης Δραγατσίκας, κάνοντας λόγο για μεγάλη αδικία.

Μάλιστα, οι έμποροι κάνουν λόγο για παραλογισμό που αφήνει για άλλη μια φορά το λιανεμπόριο εκτός προγράμματος και τονίζουν ότι «μιλάμε για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή, δηλαδή με ταμείο όχι απλά μηδέν αλλά μείον, γιατί τα περισσότερα έξοδα όπως πολύ καλά γνωρίζουμε «έτρεχαν» κανονικά».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης Σάκης Δραγατσίκας

Οι έμποροι απαιτούν την άμεση υλοποίηση νέου προγράμματος αποκλειστικά για το λιανεμπόριο και τις κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή, τονίζοντας ότι «το ποσό των εξήντα εκατομμυρίων ίσως θα ήταν μία λύση για να ενισχυθούν οι περισσότερες επιχειρήσεις, αλλά όσο περνάει ο καιρός και τα λοκντάουν συνεχίζονται και τα χρέη συσσωρεύονται και εκφράζουν φόβους  πως τελικά ούτε τα εξήντα εκ. θα φθάσουν».

Η ίδια απογοήτευση υπάρχει και στην εστίαση τόσο στην Κοζάνη, όσο και στην υπόλοιπη ΠΕ Κοζάνης. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατορίων και Καφετεριών Κοζάνης «Ερμής» Γ. Μπασίνας χαρακτήρισε την απόφαση ως «λίστα ντροπής» και παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ότι από τους επιλεγέντες απουσιάζει το ποσοστό της μοριοδότησης. «Από τα «γενικά» κριτήρια του προγράμματος αποδείχθηκε ότι επωφελήθηκαν και αρκετοί «εν αμφιβόλω πληττόμενοι» επισημαίνει το σωματείο Καταστημάτων Εστίασης και Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Εορδαίας. Άμεσα τη διακοπή του προγράμματος ζητά ο εμποροεπαγγελματικός σύλλογος Σερβίων.

Σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία μοριοδότησης εντοπίζουν λογιστικά γραφεία και σύμβουλοι επιχειρήσεων

Και μπορεί για τους κλάδους του εμπορίου και της εστίασης η εξέλιξη αυτή να ήταν σε ένα βαθμό έκπληξη, ωστόσο για τα λογιστικά γραφεία και τα γραφεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών τα προβλήματα της διαδικασίας ήταν γνωστά εξ αρχής.

«Όσοι είχαμε ασχοληθεί, γνωρίζαμε ότι θα υπάρξουν αυτά τα προβλήματα. Θα έπρεπε να είναι διαφορετικός ο σχεδιασμός και να υπάρχει στόχευση σε πολύ  μικρές επιχειρήσεις, με βάση τα δεδομένα της περιοχής και όχι την ευρωπαϊκή κατάταξη» σημειώνει ο οικονομολόγος Κώστας Θεοδωρίδης.

Ο σύμβουλος επιχειρήσεων Περικλής Αλειφέρης

Τρία είναι τα σοβαρά λάθη που εντοπίζει ο σύμβουλος επιχειρήσεων Περικλής Αλειφέρης: «το ένα σοβαρό λάθος ήταν ότι επέτρεπε σε όλους τους ΚΑΔ να

καταθέτουν πρόταση. Το δεύτερο ήταν ότι επέτρεπε σε επιχειρήσεις που είχαν αύξηση του τζίρου στην επίμαχη περίοδο να καταθέσουν πρόταση και το τρίτο ότι είχε πολύ υψηλό ποσό ως «ταβάνι».

Ο οικονομολόγος Κώστας Θεοδωρίδης

Μάλιστα, ο κ. Θεοδωρίδης έχει και μια πρακτική πρόταση, σε περίπτωση νέου προγράμματος που είναι η «μεγαλύτερη στόχευση στις πραγματικά πληγείσες επιχειρήσεις. Όταν σχεδιάζουμε τέτοια προγράμματα θα πρέπει να ξέρουμε ποιες είναι οι επιχειρήσεις στις οποίες απευθυνόμαστε με βάση τα μεγέθη τους, ώστε να γνωρίζουμε που θα κατευθύνουμε τους πόρους του κάθε προγράμματος».

Να σημειωθεί εδώ ότι στις 9 Οκτωβρίου 2020 στη συνέντευξη που δόθηκε στα Γρεβενά, στο πλαίσιο της ενημερωτικής συνάντησης για τη συγκεκριμένη δράση παρουσία του Περιφερειάρχη και του ενδιάμεσου φορέα ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ,  ο «Χ» είχε ρωτήσει τον πρόεδρο του φορέα Σπ. Σκοτίδα γιατί δεν επελέγη χαμηλότερο των 40.000 «ταβάνι» και είχε λάβει την απάντηση ότι ένας από τους στόχους είναι να διατηρηθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που απασχολούν πολλά άτομα. Τότε ο Περιφερειάρχης είχε δηλώσει ότι θα διεκδικηθούν περισσότεροι πόροι από την κυβέρνηση για επέκταση του προγράμματος.

Τι λέει η Περιφέρεια

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μέσω των αρμόδιων Αντιπεριφερειαρχών, κάνει λόγο για αδιάβλητη διαδικασία, διασφάλιση 8.000 θέσεων εργασίας, αλλά και κριτήρια ήδη γνωστά στους συμμετέχοντες.  Παρόλα αυτά έως και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρξε κάποια επίσημη αντίδραση, ενώ οι πληροφορίες είναι ότι θα δοθεί συνέντευξη τύπου για το θέμα το μεσημέρι του Σαββάτου.

Αιχμές για ευνοιοκρατία από την αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

«Ο κόσμος της εστίασης, το λιανεμπόριο, οι μικρές επιχειρήσεις έμειναν εκτός και αγωνιούν για την επόμενη μέρα. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τους αγνοεί. Έβαλε άλλες προτεραιότητες. Ακόμη και τώρα βάζει άλλες προτεραιότητες, αδρανεί και προνοεί για ελάχιστους. Κρύβεται πίσω από αστείες δικαιολογίες… 3000 επιχειρήσεις έμειναν τελικά εκτός» λέει η ανακοίνωση του συνδυασμού «Ελπίδα».

Ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Κάτανας, σε ανάρτησή του, αναρωτιέται «στ’ αλήθεια για κάποιους πως ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;».

Κ. Βέττα: Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για τα ανώτατα όρια ενίσχυσης

«Παράλληλα, με την ανακοίνωση, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για τα ανώτατα όρια ενίσχυσης, τις προϋποθέσεις ένταξης και μοριοδότησης, τον τρόπο κατηγοριοποίησης και ανάρτησης της λίστας όπως και την έλλειψη σειράς κατάταξης των μη επιλεγμένων αιτήσεων, ενώ πάγια είναι η ένσταση για τον αποκλεισμό των νεοσύστατων επιχειρήσεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Βέττα που ζητά την άμεση χρηματοδότηση του προγράμματος για την ένταξη του συνόλου των αιτήσεων.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση