Άνω κάτω στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας για το «χρυσό» εκχιονιστικό

5 Min Read

Για κόστος διπλάσιο από αυτό της αγοράς καταγγέλλει ο σύμβουλος Γιώργος Χριστοφορίδης

Κατά πλειοψηφία και με εντάσεις «πέρασε» από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας η έγκριση του δεύτερου πρακτικού του διαγωνισμού για την προμήθεια εκχιονιστικού μηχανήματος (με παρελκόμενα πολύ-μηχανήματος) στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, ύψους περίπου 480.000 ευρώ. Πρόκειται για τον ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχε μια εταιρεία, με τον περιφερειακό σύμβουλο της αντιπολίτευσης Γιώργος Χριστοφορίδη να καταγγέλλει δημόσια πως το κόστος του μηχανήματος έχει σχεδόν διπλάσια αξία από τις τιμές αγοράς.

Συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα έγινε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο με τον κ. Χριστοφορίδη να ζητάει απαντήσεις από τον Περιφερειάρχη και τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών Κωνσταντίνο Αναγνώστου για τους λόγους που επιλέγεται να αγοραστεί ένα τέτοιο μηχάνημα με αυτή την τιμή. Στη συνεδρίαση εκείνη, ο κ. Αναγνώστου ενημέρωσε τον κ. Χριστοφορίδη πως πρόκειται για μηχάνημα συγκεκριμένων προδιαγραφών.

Ο περιφερειακός σύμβουλος του συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ» επανήλθε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής το πρωί της Τετάρτης και ζήτησε τον λόγο από τον Πρόεδρο Μενέλαο Μακρυγιάννη, ο οποίος το αρνήθηκε. «Το θέμα έχει εξαντληθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Τώρα εγκρίνουμε το δεύτερο πρακτικό, οπότε ότι ερωτήσεις θέλατε να κάνετε έπρεπε να τις κάνατε στην ώρα τους. Κάνατε ερωτήσεις, προχωρήσατε και σε δημοσιεύματα στον τύπο, πήρατε απαντήσεις από τις υπηρεσίες, νομίζω ότι το θέμα έχει τελειώσει. Δεν έχετε τον λόγο, προχωρούμε στην ψηφοφορία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρυγιάννης με τον κ. Χριστοφορίδη να αντιδρά έντονα και θέτει θέμα «νέων ηθών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας».

Για άλλη μια φορά προκλήθηκε ένταση στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, μεταξύ του Προέδρου Μενέλαου Μακρυγιάννη (αριστερά) και του συμβούλου Γιώργου Χριστοφορίδη (δεξιά)

Τελικά την εισήγηση του κ. Χριστοφορίδη, έκανε ο συνάδελφός του Απόστολος Τζώτζης, ο οποίος έθεσε τα ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί με την συγκεκριμένη δαπάνη εκτιμώντας πως η διαδικασία του διαγωνισμού έπρεπε να έχει διακοπεί. «Μας εντυπωσιάζει αρνητικά και μας δημιουργεί περίεργες σκέψεις το γεγονός ότι ενώ σας έχουμε προσκομίσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η δαπάνη είναι πανάκριβη, εσείς συνεχίζετε την διαδικασία προμήθειας του φορτηγού που στην αγορά η τιμή του είναι κατά πολύ φθηνότερη. Καταθέτουμε στα πρακτικά την περίληψη διακήρυξης ηλεκτρονικού διαγωνισμού που υπέγραψε ο κ. Κασαπίδης για την προμήθεια δυο εκχιονιστικών μηχανημάτων έργου για την ΠΕ Καστοριάς με προϋπολογισμό 480.000 ευρώ. Στην Καστοριά ο ίδιος ο Περιφερειάρχης προμηθεύεται δυο εκχιονιστικά με τα χρήματα που για την Κοζάνη θα πάρει μόλις ένα. Καταθέτουμε ακόμη προσφορά με ημερομηνία 2 Μαϊου 2023, στην οποία το ίδιο φορτηγό με τον εξοπλισμό κοστίζει 224.000 ευρώ και μπορούμε να βρούμε και άλλη προσφορά αν θέλετε. Αυτό που επίσης μας ανησυχεί είναι ότι δίνουμε διπλάσια χρήματα για όχημα που έχει αντιοξειδωτική εγγύηση μόλις ένα χρόνο, κάτι που για εκχιονιστικό όχημα είναι πάρα πολύ λίγο» είπε ο κ. Τζώτζης, διαβάζοντας την εισήγηση του κ. Χριστοφορίδη.

Στο σημείο εκείνο, ο τελευταίος είπε εκτός μικροφώνου «ο Περιφερειάρχης θα απαντήσει σε αυτά» με τον κ. Μακρυγιάννη να του λέει «εδώ δεν είναι καφενείο να σέβεστε τον θεσμικό σας ρόλο». Η κατάσταση ξέφυγε με τους δυο τους να αλληλοκατηγορούνται λέγοντας «για τα καφενεία είσαι».

Το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της συμπολίτευσης Γιώργος Βαβλιάρας, είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προσκομίσει οι υπηρεσίες «τις οποίες εμπιστευόμαστε απόλυτα», το συγκεκριμένο μηχάνημα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και πως πρόκειται για έναν διαγωνισμό που ξεκίνησε με όρους της προηγούμενης περιφερειακής αρχής (Καρυπίδη). «Αν η τιμή που ακούγεται από τον κ. Χριστοφορίδη – και μου φαίνεται πως λέγεται για να ακούγεται- είναι τέτοια, σας πληροφορώ πως οι υπόλοιποι δεν είναι πιο θεματοφύλακες του δημοσίου από εμάς. Οι υπηρεσίες είναι εδώ για να μας πουν αν οι προδιαγραφές του μηχανήματος είναι ίδιες με αυτές που πήρε προσφορά ο κ. Χριστοφορίδης» είπε ο κ. Βαβλιάρας.

Τον λόγο πήρε ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών Κωνσταντίνος Αναγνώστου, ο οποίος είπε πως έγινε έρευνα αγοράς, οι προδιαγραφές είναι συγκεκριμένες για να καλύπτουν τις ανάγκες των υπηρεσιών που θα το «δουλεύουν» και πως η προσφορά που προσκόμισε ο κ. Χριστοφορίδης είναι ένα ανεπίσημο έγγραφο. «Στο κάτω κάτω γιατί αυτός ο προμηθευτής που έδωσε την προσφορά στον κ. Χριστοφορίδη, δεν υπέβαλε φάκελο στον ανοιχτό διαγωνισμό;» αναρωτήθηκε ο κ. Αναγνώστου. «Αν πιστεύετε ότι το κόστος που καλείτε να αποφασίσετε σήμερα είναι πολύ υψηλό είναι στη δική σας κρίση» πρόσθεσε ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών.

 

Σωκράτης Μουτίδης-www.xronos-kozanis.gr

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση