Ανοιχτή επιστολή αγροτών της Ελίμειας για την κατασκευή φωτοβολταικών στην περιοχή

2 Min Read

Κύριε Περιφερειάρχη, Κύριε Δήμαρχε,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια κινητικότητα στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ελίμειας, σχετικά με την αναζήτηση αγροτεμαχίων από επενδυτές για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.

- Advertisement -

Αν και ο ερχομός τέτοιων επενδύσεων αναμένεται να τονώσει την τοπική οικονομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει άλλου είδους προβλήματα.

Τέτοιου είδους προβλήματα αφορούν την στέρηση παραγωγικής (καλλιεργήσιμης) γης για την δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων.

Εάν δεν βρεθεί κάποιος τρόπος να συγκρατηθούν οι επενδυτές σε άλλες εκτάσεις, μη παραγωγικές, τότε είναι πολύ πιθανό σε σύντομο χρονικό διάστημα να δεσμευτεί όλη η καλλιεργήσιμη γη για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων και να σταματήσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα.

Οι ενέργειες του Δήμου Κοζάνης αναφορικά με τη μίσθωση άγονων δημοτικών εκτάσεων μέσω δημοπρασίας σε υποψηφίους επενδυτές, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιούνται άγονες εκτάσεις που ποτέ μέχρι τώρα δεν απέφεραν έσοδα στο Δήμο ενώ συγκρατούνται οι επενδυτές σε περιοχές χωρίς να στερούν γη υψηλής παραγωγικότητας.

Καλούμε όλους τους αρμοδίους, τους κατοίκους της περιοχής- ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, καθώς και τις επιχειρήσεις στον κλάδο της ενέργειας από ΑΠΕ, να στηρίξουν την προσπάθεια να παραμείνουν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις ελεύθερες από την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων.

Είναι αναγκαίο να συνεχίσει η χωροθέτηση τέτοιων επενδύσεων σε δημόσιες και δημοτικές άγονες εκτάσεις, προς όφελος όλων.

Το παραπάνω κείμενο το υπογράφουν 100 αγρότες από το την ευρύτερη περιοχή της ΔΕ Ελίμειας οι οποίοι καλλιεργούν περισσότερα από 40.000στρ συμβάλλοντας τα μέγιστα στον πρωτογενή τομέα και στην αγροτική παραγωγή. Επιπρόσθετα έχουν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ σε υποδομές και πάγια, διατηρώντας δεκάδες θέσεις απασχόλησης άμεσες και έμμεσες.

Το κείμενο με τα στοιχεία των αγροτών και τις υπογραφές θα σας επιδοθεί άμεσα.

Εκ της συντονιστικής επιτροπής.

Μοιραστείτε την είδηση