Aνοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες να συμμετάσχουν με τα έργα τους στην έκθεση “Observe Self” του Πολιτιστικού Συλλόγου “Υψικάμινος”

3 Min Read

Σε ένα κόσμο όπου η πληροφορία διαδίδεται ταχύτατα μέσω της τεχνολογίας και το καινούριο γίνεται άμεσα παλιό ,η δυναμική της εικόνας κρατά πρωταγωνιστικό ρόλο ως ένα καταδηλούμενο μήνυμα χωρίς κώδικα, εξαιτίας της απόλυτα αναλογικής φύσεως της.

Ο μηχανικός τρόπος λήψης της φωτογραφίας, η ευκολία χειρισμού, αλλά και η αίσθηση ότι ο εικονιζόμενος πρωταγωνιστεί, στο εδώ και τώρα, δίνει μια ψευδαίσθηση παρουσίας σε αυτό το καταιγισμό της πληροφορίας.

Η αίσθηση αυτή (της παρουσίας), ενισχύεται από τη δυνατότητα γρήγορης διάδοσης της selfie , με στόχο την επικοινωνία, και όχι μόνο, σε ένα κόσμο που συνδέεται με δίκτυα.

Ωστόσο η selfie μια σύγχρονη μορφή αυτοπροσωπογραφίας των Social media , ανήκει στην κατηγορία του χωροχρόνου: τυπική-άμεση και χρονική –προγενέστερη.

Γεγονός, αφού η φωτογραφία παράγει τον παράλογο συνδυασμό ανάμεσα στο εδώ και το άλλοτε, υποστηρίζοντας την α-πραγματικότητά της. Η πραγματική α- πραγματικότητά της αφορά στο εδώ αφού η φωτογραφία δεν βιώνεται ποτέ σαν μια ψευδαίσθηση, δεν αποτελεί διόλου μια παρουσία, αλλά μια δήλωση του υπήρξε εκεί.

Οι selfie σύγχρονες ιστορικότητες στιγμιότυπων, απόλυτα ρεαλιστικές εκφράζουν την τεχνολογία και δηλώνουν την παρουσία των πρωταγωνιστών , με ηχηρό, μαγικό τρόπο και την μαγεία.

Στον αντίποδα η ζωγραφική αυτοπροσωπογραφία δεν ακουμπά την σφαίρα του μαγικού, αλλά του έντονου συμβολισμού.

Η σχέση σημαινομένων και σημαινόντων της εικαστικής δημιουργίας, δεν είναι σχέση «εγγραφής», όπως συμβαίνει στην φωτογραφία, αλλά σχέση «μετατροπής». Ο ζωγράφος μεταδίδει πληροφορίες που τις σχηματίζει με την βοήθεια ασυνεχών σημείων, αξιοποιώντας ένα σύνολο μεταφορών. Οι κώδικες μεταφοράς είναι ιστορικοί. Διακρίνει τα σημαίνοντα από τα ασήμαντα και παρεμβαίνει στο εσωτερικό.

Γι’ αυτό ο χαρακτήρας της ζωγραφικής απεικόνισης δεν είναι σχέσης, αλλά ουσίας.

Το εικονιζόμενο πρόσωπο «επιβιώνει» στο εδώ απαλλαγμένο από το βάρος του χρόνου, σαν αιώνιο. Έτσι η ζωγραφική συντελεί το θαύμα.

 

Open Call προς εικαστικούς για την έκθεση Observe Self

 

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 3ου φεστιβάλ Πτολεμαΐδα η πόλη «ΓιορτάΖΕΙ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Υψικάμινος και η οργανωτική ομάδα καλλιτεχνικών απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες να υποβάλουν έργα για την συμμετοχή τους σε έκθεση , με τίτλο Observe Self. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Παλαιοντολογικού Μουσείου Πτολεμαΐδας, για το χρονικό διάστημα από 5/4-21/4/2019.

Τα προτεινόμενα έργα, θα πρέπει να αποστέλλονται ηλεκτρονικά στην ακόλουθη διεύθυνση: gio-karb@hotmail. Καλούνται οι εικαστικοί να δημιουργήσουν αυτοπορτραίτα, η προσωπογραφίες οποιασδήποτε τεχνικής με την προϋπόθεση να είναι επιτοίχια. Το έργο ή τα έργα να μην ξεπερνούν τις διαστάσεις της επιφάνειας τοίχου 1.00Χ1.00μ.

Υποβολή Έργου

Η κάθε συμμετοχή υποβάλλεται με ένα μόνο email και θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

-Τίτλο, διαστάσεις, υλικά και έτος δημιουργίας του έργου

-Βιογραφικό

-Τεχνικές απαιτήσεις

-Στοιχεία επικοινωνίας

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στη 3 Μαρτίου 2019

Η αποστολή και η επιστροφή των έργων επιβαρύνει τον καλλιτέχνη.

 

Μοιραστείτε την είδηση