Υπεγράφη η απόφαση για την μεθοδολογία υπολογισμού της Μέσης Τιμής Φυσικού Αερίου – Ανώτατο όριο τιμής CO2, τα 60 ευρώ/tn.
Ένα ακόμη βήμα για την προώθηση της μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, μέσω της οποίας θα παρέχεται τηλεθέρμανση στους κατοίκους της περιοχής, γίνεται με την απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, για τον προσδιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου που θα καίει η μονάδα.
Η απόφαση εκτός από τη νέα μονάδα της ΔΕΗ αφορά και μικρότερα έργα ΣΗΘΥΑ για την ηλεκτροδότηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων όπως θερμοκήπια.
Με την απόφαση επανακαθορίζεται, η μεθοδολογία υπολογισμού της Μέσης Τιμής Φυσικού Αερίου για σταθμούς Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, οποία θα ισχύσει για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2031, καθώς και ότι αρμόδιος για τον υπολογισμό είναι ο ΔΑΠΕΕΠ. Επίσης καθορίζεται ως ανώτατο όριο τιμής CO2, τα 60 ευρώ/tn.
Πρέπει να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί η ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης τον περασμένο Απρίλιο που προβλέπει ότι το κόστος του φυσικού αερίου καθώς και του CO2, όπως αυτό προκύπτει σε μηνιαία βάση από το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων (ETS), θα συνυπολογίζονται μέσω μαθηματικού τύπου για τον προσδιορισμό του ύψους της αποζημίωσης που θα λαμβάνει η μονάδα.
Σύμβαση με τον ΔΑΠΕΕΠ
Ο νόμος προβλέπει ακόμα ότι η νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ της ΔΕΗ θα συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης δεκαετούς διάρκειας με τον ΔΑΠΕΕΠ και ότι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών θα συμμετέχει κανονικά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να λαμβάνει λειτουργική ενίσχυση.
Για να μπορεί να λειτουργεί η μονάδα εντός αγοράς του καλοκαιρινούς μήνες οι Βεβαιώσεις Παραγωγού θα τροποποιούνται κατάλληλα και ως θερμαντική περίοδος κάθε έτους θα ορίζεται η περίοδος από την 10η Οκτωβρίου έως τη 10η Μάιου του επόμενου έτους, εκτός εάν οριστεί διαφορετική περίοδος με απόφαση της ΡΑΑΕΥ. Δηλαδή από τις 11 Μαΐου έως τις 9 Οκτωβρίου κάθε χρόνο θα μπορούν να συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι με τις κινήσεις αυτές εξασφαλίζεται η αποζημίωση που διεκδικούσε η ΔΕΗ, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της νέας μονάδας τηλεθέρμανσης. Η νέα μονάδα που θα εγκατασταθεί στον παροπλισμένο λιγνιτικό σταθμό της Καρδιάς θα αντικαταστήσει την τηλεθέρμανση με καύση λιγνίτη που επί χρόνια εξυπηρετούσε τις περιοχές Εορδαίας, Κοζάνης και Αμυνταίου στη Δυτική Μακεδονία.
Πως θα λειτουργήσει ο σταθμός
Ο νέος σταθμός (ΣΗΘΥΑ) της ΔΕΗ θα έχει ηλεκτρική ισχύ 105,34 (ΜWe) και θερμική ισχύ 66,47 (MWth). Θα λειτουργεί με καύση φυσικού αερίου αλλά θα είναι hydrogen ready, για χρήση υδρογόνου σε ποσοστό 10% στο μίγμα του φυσικού αερίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους υφιστάμενους σχεδιασμούς το υδρογόνο θα παράγεται από τον σταθμό North I που θα δημιουργήσει η κοινοπραξία Hellenic Hydrogen της ΔΕΗ (49%) και της Motor Oil (51%)
Σύμφωνα με τον νέο νόμο η μονάδα ΣΗΘΥΑ με καύση φυσικού αερίου αφού συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ θα λαμβάνει αποζημίωση, το ύψος της οποίας θα καθορίζεται αφού συνυπολογιστεί η τιμή του φυσικού αερίου και το κόστος των εκπομπών ρύπων. Έτσι η έκδοση της υπουργικής απόφασης ανοίγει το δρόμο για τη σύναψη της συμφωνίας λειτουργικής ενίσχυσης της ΔΕΗ με τον ΔΑΠΕΕΠ και κατ΄ επέκταση ανοίγει το δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο και την έναρξη κατασκευής του έργου.
Οι παρεμβάσεις αυτές στόχο έχουν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της νέας μονάδας της ΔΕΗ η δημιουργία της οποίας αναμένεται να λύσει το πρόβλημα της τηλεθέρμανσης στις περιοχές Εορδαίας, Κοζάνης και Αμυνταίου στη Δυτική Μακεδονία.