Tου Σωκράτη Μουτίδη
Ως «ιστορική στιγμή για την Δυτική Μακεδονία» χαρακτήρισε την κατάθεση από την ελληνική πλευρά, της πρότασης για κατασκευή έργου παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην δυτική Μακεδονία, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 8 δις ευρώ, το οποίο εφόσον υλοποιηθεί στο σύνολό του, θα φέρει στην Δυτική Μακεδονία περίπου 40.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και εισροή κεφαλαίων στην περιφέρεια αντίστοιχα με αυτά που χάνονται από το ΑΕΠ λόγω απολιγνιτοποίησης. Η πρόταση υπεβλήθη στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) Υδρογόνου.
Στην έκτακτη συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Περιφερειάρχης φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία του έργου, τονίζοντας πως ήδη επικρατεί ένας οργασμός ερευνητικών διεργασιών σε επιχειρηματικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου η Δυτική Μακεδονία να είναι ο ελληνικός πόλος ανάπτυξης της τεχνολογίας του υδρογόνου. Αν όλα πάνε καλά, τότε ο σχεδιασμός ορίζει πως τα πρώτα έργα – εγκαταστάσεις θα γίνουν στην περιοχή από το 2022 και έως το 2029 το σχέδιο θα έχει πλήρως υλοποιηθεί.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο
Το σχέδιο του Πράσινου Υδρογόνου (White Dragon) στην Δυτική Μακεδονία, συντονίζεται από την ΔΕΠΑ Εμπορίας και προωθείται σε συνεργασία με την Advent Technologies, την Damco Energy (Όμιλος Κοπελούζου), τη ΔΕΗ, τον ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, την Motor Oil, την Σωληνουργεία Κορίνθου, τον TAP και την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
Όπως σημειώνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας «το έργο «White Dragon» θα χρησιμοποιήσει ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλη κλίμακα για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης. Το υδρογόνο, στη συνέχεια, θα αποθηκεύεται άμεσα (βραχυπρόθεσμη αποθήκευση) και έμμεσα (διοχέτευση στον αγωγό φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ) και, μέσω κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας, θα προσφέρει στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας ηλεκτρική ενέργεια ως μία σταθερή μονάδα βάσης συμπαραγωγής πράσινης ενέργειας και θερμότητας. Η παραγόμενη θερμότητα, ως παραπροϊόν της παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, αρχικά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά στα δίκτυα τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας και μελλοντικά σε άλλες εφαρμογές που απαιτούν θερμότητα ή/και ψύξη (βιομηχανίες, datacenters, θερμοκήπια κλπ). Το υδρογόνο θα μπορεί να μεταφερθεί μέσω των υφιστάμενων αγωγών φυσικού αερίου ως ένα ποσοστό, κάτι που θα επιτρέψει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την καύση φυσικού αερίου.
Στη συνέχεια, θα υλοποιηθεί μελέτη και κατασκευή ενός αποκλειστικού αγωγού μεταφοράς υδρογόνου στην Ελλάδα, καθώς και η υλοποίηση των πρώτων έργων υδρογόνου για τον κλάδο των μεταφορών (απορριμματοφόρα, φορτηγά, τρένα, αυτοκίνητα) με τις κατάλληλες υποδομές για τους σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου και την οδική μεταφορά και διανομή του. Ο αποκλειστικός αγωγός μεταφοράς υδρογόνου θα προσφέρει δυνατότητες διασύνδεσης των αποκεντρωμένων μονάδων παραγωγής πράσινου υδρογόνου με τους μεγάλους τελικούς καταναλωτές (διυλιστήρια, βιομηχανικές μονάδες, κλπ), ώστε να τους βοηθήσει να «πρασινίσουν» τις παραγωγικές τους διαδικασίες, αλλά και τις δυνατότητες διασύνδεσης με αντίστοιχα συστήματα γειτονικών χωρών. Επίσης, θα διερευνηθεί η δυνατότητα μεταφοράς και εξαγωγής υδρογόνου μέσω του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP, που ήδη συνδέει την Ελλάδα με τις ευρωπαϊκές αγορές.
Κασαπίδης: ενδιαφέρον για άμεσες επενδύσεις με εργοστάσια στην Δυτική Μακεδονία
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, δήλωσε πως το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας κρίνεται ευοίωνο από την εφαρμογή της πρότασης αυτής, ακόμη και αν δεν επιτευχθεί το σενάριο των 8 δις αλλά έστω των 2 δις. «Είμαστε πολύ κοντά στο να γίνουν εργοστάσια στην Δυτική Μακεδονία και το επόμενο διάστημα θα επισκεφθούν την περιοχή στελέχη ιδιωτικών εταιρειών για να εξετάσουν το ενδεχόμενο αυτό. Μιλάμε για επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας ικανές να προσελκύσουν ακόμη και αυτοκινητοβιομηχανία. Φιλοδοξούμε όλα να πάνε καλά και να υποκατασταθεί το 1,5 δις ΑΕΠ που χάνεται από την περιοχή ετησίως λόγω απολιγνιτοποίησης» τόνισε ο κ. Κασαπίδης.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφέρει πως «πήρε πάνω του» την ανάπτυξη της τεχνολογίας υδρογόνου και χλευάστηκε γι αυτό: «όταν χτυπούσα τις πόρτες πριν χρόνια στην Αθήνα ως βουλευτής απορούσαν για το τι ήθελα να κάνω. Εδώ στην περιοχή με χλεύαζαν το 2019 ακόμη και η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών της Κυβέρνησης. Η κατάθεση της πρότασης έγινε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και σχεδιασμός δίνει σάρκα και οστά από το 2022» ανέφερε ο κ. Κασαπίδης.
Το έργο προβλέπεται να ξεκινήσει το 2022 και να ολοκληρωθεί το 2029. Ο σχεδιασμός μιλά για δημιουργία 18.000 άμεσων και 29.500 έμμεσων θέσεων εργασίας και για παραγωγή 250.000 τόνων υδρογόνου το χρόνο.
Εκ μέρους των εταιριών που συμμετέχουν στο «White Dragon», ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε: «Το έργο «White Dragon», που συντονίζει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία και την ανάπτυξη τεχνολογιών υδρογόνου στην Ελλάδα. Θα αποτελέσει υπόδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα έχει μείζον θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό-οικονομικό αποτύπωμα. Αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο των καθαρών τεχνολογιών, θα δημιουργήσει μεγάλο αριθμό νέων βιώσιμων θέσεων εργασίας, θα καταστήσει τη χώρα πρωτοπόρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στις τεχνολογίες υδρογόνου και θα αναδείξει τη Δυτική Μακεδονία ως πρότυπο για τη διαδικασία δίκαιης μετάβασης στις καθαρές τεχνολογίες».
Τέλος, ως στοίχημα για την περιοχή χαρακτήρισε ο κ. Κασαπίδης, την διεκδίκηση αξιοποίησης της τεχνολογίας του υδρογόνου να χρησιμοποιηθεί ως μείγμα με το φυσικό αέριο, ως παραγωγή θερμικών μεγαβατ για χρήση των τηλεθερμάνσεων και ως καύσιμο για τα οχήματα.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr
Ολόκληρη η συνέντευξη τύπου στο παρακάτω βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=2guONPjwOw8