«Άνοιξε» η Κινεζική αγορά για τον Κρόκο Κοζάνης

2 Min Read

Σημαντική μέρα χθες για τον Κρόκο Κοζάνης, καθώς με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας στην Αθήνα υπεγράφη μετά από πολύχρονες προσπάθειες πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας για την εξαγωγή του κρόκου.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης αυτές οι κινήσεις ανοίγουν περισσότερες «ευκαιρίες για τους παραγωγούς μας προκειμένου να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και να αυξηθεί το ενδιαφέρον της αγοράς της Κίνας»
Για δικαίωση όλων των προσπαθειών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να εισέλθει στην κινεζική αγορά ο κρόκος Κοζάνης, μίλησε ο Πρόεδρος Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών του Νομού Κοζάνης, Νίκος Πατσούρας.

Όπως ανέφερε, ο κρόκος δεν είναι άγνωστο προϊόν στην Κίνα καθώς χρησιμοποιείται «στην ομοιοπαθητική και τώρα προσπαθούμε να τους μάθουμε να το χρησιμοποιούν και στη μαγειρική τους».
«Από αύριο ξεκινάμε να εξάγουμε στην Κίνα. Είμαστε έτοιμοι εδώ και τρία χρόνια. Έχουμε πάρει μηχανήματα, έχουν εξοπλιστεί και είμαστε έτοιμοι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πατσούρας συμπληρώνοντας ωστόσο ότι « δεν θα καταφέρουμε να καλύψουμε όλη την αγορά της Κίνας αλλά να πάρουμε ένα μικρό κομμάτι αυτής».
Για εξονυχιστικούς ελέγχους προτού το προϊόν λάβει το «πράσινο φως» για την κινεζική έκανε λόγο ο Γραμματέας του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Βασίλης Μητσόπουλος.
Οι έλεγχοι έγιναν μεταξύ άλλων από τις τελωνειακές αρχές αλλά και του Οργανισμού Φαρμάκων της ασιατικής χώρας, προσθέτοντας ότι «τηρήθηκαν τα ποιοτικά πρότυπα και είμαστε πλέον σε θέση να προχωρήσουμε σε εξαγωγή του προϊόντος μας στην Κίνα».
Για «καλή ποιότητα» του ελληνικού Κρόκου μίλησε ο Χονγκ Γουέι Μπάι, εισαγωγέας κρόκου σε κινεζική εταιρία, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση πως οι πωλήσεις θα κυμανθεί σε καλά επίπεδα στην αγορά της ασιατικής χώρας.

Μοιραστείτε την είδηση