Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Προσωπικό Βοηθό και στην Κοζάνη

4 Min Read

Ένα μεγάλο βήμα για την αυτόνομη διαβίωση των ανθρώπων με αναπηρία

Μέχρι τις  11 Ιουνίου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις για τον Προσωπικό Βοηθό για τα άτομα με αναπηρία που ζουν και εργάζονται στην Κοζάνη, όπως έκανε γνωστό η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης.

- Advertisement -

Τα άτομα με αναπηρία μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://prosopikosvoithos.gov.gr, ενώ αντίστοιχα όλοι όσοι ενδιαφέρονται να εργαστούν ως Προσωπικοί Βοηθοί με εξασφαλισμένη αμοιβή και ασφάλιση, ανεξαρτήτως ειδικότητας, μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά την αίτησή τους στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση.

Πρόκειται για μια υπηρεσία που είναι «-τα χέρια -τα-πόδια-τα μάτια-το μυαλό ανάλογα με την αναπηρία, το ουσιαστικότερο μέσο για τις ζωές των αναπήρων ατόμων και τις ζωές των οικογενειών μας», όπως έχει κατ’ επανάληψη περιγράψει η Βασιλική Σιαλβέρα, άτομο με βαριά κινητική αναπηρία και μια από τις «ακτιβίστριες» που έχει καταφέρει να κρατήσει ψηλά το θέμα στην ατζέντα, διεκδικώντας την αυτόνομη διαβίωση των ανθρώπων με αναπηρία.

Ο Προσωπικός Βοηθός θα αποτελέσει το βασικότερο εργαλείο-μέσο που θα αποκαταστήσει την ορατότητα των ανθρώπων με αναπηρία και θα ενισχύσει την ανεξάρτητη διαβίωση και την αποφυγή ως εκ τούτου της ιδρυματοποίησής τους.

Η διαδικασία

Η διαδικασία μπορεί να γίνει και μέσω του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν:

  • την ταυτότητά τους ή το διαβατήριό τους ή την Κάρτα Αναπηρίας τους
  • την ισχύουσα Πιστοποίησης Αναπηρίας τους
  • το πιο πρόσφατο Εκκαθαριστικό Σημείωμα της εφορίας για τον αιτούντα. Εάν είναι προστατευόμενο μέλος, θα αναρτάται το Εκκαθαριστικό Σημείωμα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ως προστατευόμενο μέλος. Εάν δεν έχει εισόδημα/δεν είναι υπόχρεος καταβολής φόρου, θα αναρτάται σχετική υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρέχεται στην πλατφόρμα (μέσα στην φόρμα αίτησης)
  • τα Εκκαθαριστικά Σημειώματα των λοιπών μελών του νοικοκυριού του
  • το έγγραφο από το οποίο αποδεικνύεται η σχέση Εκπροσώπησης, εάν το αίτημα υποβάλλεται από Εκπρόσωπο του ατόμου με αναπηρία και συγκεκριμένα:

τον δικαστικό συμπαραστάτη του αιτούντος

τον ανάδοχο του αιτούντος (είτε είναι ενήλικος είτε ανήλικος)

τον γονέα, τον επίτροπο ή όποιον έχει την επιμέλεια του αιτούντος, εάν είναι ανήλικος

εξουσιοδότηση, εάν ο προσερχόμενος δεν είναι ο ίδιος ο αιτών ή Εκπρόσωπός του.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν τηλεφωνικώς για ραντεβού στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης (2461028120), (e-mail: [email protected]).

Σημειώνεται, ότι το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης εξυπηρετεί μόνο για την υποβολή αίτησης για άτομα με αναπηρία. Δεν θα εξυπηρετεί για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια μέσα στο σύστημα (πχ επιλογή ραντεβού αξιολόγησης, καταχώρηση συμφωνητικών, υποβολή αίτησης όσων θέλουν να γίνουν Προσωπικοί Βοηθοί, ούτε κλπ).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, επίσης, να βρουν αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες στο: https://prosopikosvoithos.gov.gr

Μπορούν επίσης να απευθύνουν τις απορίες τους τηλεφωνικώς, είτε στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Προγράμματος στον αριθμό 1555 (χωρίς χρέωση), επιλέγοντας 3-ΟΠΕΚΑ και στη συνέχεια το 8), είτε στον αριθμό 210-7000240 (με αστική χρέωση), από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, εργάσιμες ημέρες.

Υπενθυμίζεται, ότι τα άτομα με αναπηρία μετά τον έλεγχο της αίτησής τους, αξιολογούνται στην κατοικία τους από ειδική διεπιστημονική επιτροπή, που απαρτίζεται από κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή ή φυσικοθεραπευτή και ψυχολόγο, προκειμένου να διαπιστωθούν οι εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός και στη συνέχεια εκείνοι θα λαμβάνουν την απόφαση της επιτροπής, με την οποία τους απονέμονται έως 1.663€ μηνιαίως για να τα αξιοποιήσουν για Προσωπική Βοήθεια. Μέσα από το Μητρώο Προσωπικών Βοηθών, θα μπορούν οι ίδιοι να επιλέξουν έναν ή περισσότερους Προσωπικούς Βοηθούς ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους.

 

Κατερίνα Κοζιάκη-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση