Άνοιξε η πλατφόρμα προστασίας της α’ κατοικίας

3 Min Read

Περίπου 3000 πολίτες μπήκαν στην πλατφόρμα για την προστασία της α’ κατοικίας την πρώτη μέρα λειτουργίας της, προκειμένου να ενημερωθούν και να ακολουθήσουν τα βήματα που ορίζει η διαδικασία συναινετικής ρύθμισης οφειλών απο δάνεια με υποθήκη σε κύρια κατοικία.
Πρόκειται για το νόμο 4605/2019 που στόχο έχει την ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων απο στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, για την προστασία της πρώτης κατοικίας απο την αναγκαστική ρευστοποίηση.
«Τρεις χιλιάδες πολίτες μπήκαν στην πλατφόρμα και «τρέχουν» τα βήματα της διαδικασίας, με σκοπό να υποβάλουν την αίτησή τους που θα σταλεί στις τράπεζες, ώστε να πετύχουν μια πολύ ευνοϊκή ρύθμιση» λέει ο γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρμούσης.


«Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι μόλις γίνει η αίτηση, η κατοικία προστατεύεται απο πλειστηριασμούς απο οποιονδήποτε πιστωτή. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος του έτους και μπορεί εκεί να βρει κανείς όλα τα σχετικά δικαιολογητικά πλην ενός, του πιστοποιητικού βαρών. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό ο πολίτης να απευθυνθεί άμεσα στο Υποθηκοφυλακείο, προκειμένου να εκδώσει το πιστοποιητικό αυτό που στη συνέχεια αναρτά στην πλατφόρμα και υποβάλει την αίτησή του» λέει ο κ. Κουρμούσης.
Αίτηση μπορεί να υποβάλει κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει στην ιδιοκτησία του ακίνητο που αποτελεί α’ κατοικία και βρίσκεται στην Ελλάδα, εφόσον αυτό το ακίνητο βαρύνεται με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης. Στην έννοια της ιδιοκτησίας περιλαμβάνονται και ποσοστά κυριότητα, υψηλής κυριότητας και η επικαρπία.
«Ο στόχος είναι διπλός. Να προστατευτούν τα σπίτια που αποτελούν κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών και οι μικρές επιχειρήσεις. Το δεύτερο είναι να ρυθμιστούν δάνεια με πολύ ευνοϊκό τρόπο, όπως περιλαμβάνει ο νόμος που προβλέπει διαγραφή του ποσού του δανείου που ξεπερνάει την εμπορική αξία του σπιτιού, με εξόφληση σε 25 χρόνια και χαμηλό επιτόκιο 2%» αναφέρει ο κ. Κουρμούσης.
Το τρίτο θέμα, σύμφωνα, με τον ειδικό γραμματέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, έχει να κάνει με το τραπεζικό σύστημα, καθώς η ρύθμιση σημαίνει ότι θα φύγουν απο τις τράπεζες «κόκκινα» δάνεια περίπου 10 δις. ευρώ, που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα μπορούν να δώσουν νέα δάνεια με χαμηλότερα επιτόκιο, γεγονός που θα συμβάλλει στην οικονομία και στην ανάπτυξη.

- Advertisement -

Πρόκειται ουσιαστικά για την τελευταία εξωδικαστική ευκαιρία όσων κινδυνεύουν να χάσουν την α’ κατοικία τους, αφού απο τον Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί. Πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν είτε απο την ιστοσελίδα της ειδικής γραμματείας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, είτε απο το γραφείο υποστήριξης και ενημέρωσης δανειοληπτών που στεγάζεται στο διοικητήριο της ΠΕ Κοζάνης στην οδό Δημοκρατίας.
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση