Ανταλλαγή ανακοινώσεων με βαριές εκφράσεις δημοτικής αρχής Κοζάνης και δημοτικής κίνησης Κοζάνη Τόπος Να Ζεις για το αναψυκτήριο του Αγίου Δημητρίου

5 Min Read

Ανταλλαγή ανακοινώσεων με σκληρούς χαρακτηρισμούς ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή του Δήμου Κοζάνης και τη Δημοτική Κίνηση Κοζάνη Τόπος Να Ζεις προκάλεσε η αποδοχή της αίτησης για  παράταση 3 χρόνων δηλαδή   έως 30-11-2024 της ισχύος του από 12-11-2015 ιδιωτικού συμφωνητικού εμπορικής μίσθωσης ακινήτου για το αναψυκτήριο του Αγίου Δημητρίου,  μετά από απόφαση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Πρόνοιας και Μέριμνας Δήμου Κοζάνης.

Στην παράταση επίσης μπήκε ειδικός όρος με τον οποίο η μισθώτρια εταιρεία και ο ομόρρυθμος εταίρος αυτής ατομικά θα αναγνωρίζουν την υφιστάμενη έως τώρα οφειλή  συνολικού ποσού  109.582,63€ που προέρχεται από μισθώματα, και θα δεσμεύονται για την εξόφλησή της τμηματικά, με σκοπό τη διασφάλιση της είσπραξης αυτών και τη διακοπή τυχόν παραγραφής.

Αντίδραση της Δημοτικής Κίνησης

Στην απόφαση αυτή αντέδρασε έντονα η Δημοτική Κίνηση με ανακοίνωση της κάνοντας λόγο για δημιουργία πλήθους ερωτημάτων.

«Η επιλογή της Δημοτικής Αρχής Κοζάνης να παρατείνει την μίσθωση για το Δημοτικό Αναψυκτήριο στο πάρκο Αγίου Δημητρίου για 3 ακόμη χρόνια, στην ίδια εταιρία που το διαχειρίζεται ήδη, με μοναδικό όρο την αναγνώριση εκ μέρους την μισθώτριας εταιρίας της οφειλής των 109.582,63 €, δημιουργεί πλήθος αποριών και εύλογων ερωτημάτων.

Όταν ο Δήμος Κοζάνης και η ΔΕΥΑΚ, ορθώς, απαιτούν από τους δημότες-καταναλωτές συνέπεια και αποπληρωμή παλαιών χρεών ή ρύθμιση αυτών για να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε σχετική διοικητική πράξη (μεταβίβαση, ανανέωση, νέα σύνδεση κλπ) είναι το λιγότερο προκλητικό να υπάρχει αυτή η ιδιαίτερη εύνοια σε μία εταιρία που «όλως τυχαίως» απαρτίζεται από δύο υποψηφίους του συνδυασμού της «Ενότητας» στις Δημοτικές εκλογές του 2019.

Το Δημοτικό Αναψυκτήριο του Αγίου Δημητρίου αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Κοζάνης, επομένως ανήκει σε όλους μας και η κάθε απόφαση που αφορά δημοτική περιουσία θα έπρεπε να λαμβάνεται με ιδιαίτερη προσοχή και γνώμονα το καλό όλων των δημοτών. Είναι τουλάχιστον μεροληπτικό ίσως και νομικά επιλήψιμο ο Δήμος Κοζάνης με τις πράξεις του να δημιουργεί ανισότητες στην λειτουργία της αγοράς ευνοώντας προκλητικά «ημετέρους» σε σχέση με άλλους επαγγελματίες του χώρου.

Βλέπουμε και σε αυτή την περίπτωση ότι η λογική της εύνοιας των «δικών μας παιδιών» που διέπει την Δημοτική Αρχή σε διάφορα Νομικά πρόσωπα του Δήμου εξακολουθεί να συνεχίζεται απροκάλυπτη, φτάνει πια».

Η απάντηση του Δήμου Κοζάνης

Στην ανακοίνωση της Κίνησης απάντησε ο Δήμος Κοζάνης:

Η παράταξη «Δημοτική Κίνηση Κοζάνη – Τόπος να Ζεις» αναρωτιέται γιατί  προχώρησε η μίσθωση για το Δημοτικό Αναψυκτήριο στο πάρκο Αγίου Δημητρίου για 3 ακόμη χρόνια στην ίδια εταιρεία. «Δυσκολεύεται» να διακρίνει γιατί λάβαμε μια τέτοια απόφαση και συμπεραίνει ότι αυτό συνέβη για λόγους εύνοιας προς ημετέρους. Προχωράει δε και ένα βήμα παραπέρα και μας συμβουλεύει να λαμβάνουμε κάθε απόφαση που αφορά δημοτική περιουσία «με ιδιαίτερη προσοχή και γνώμονα το καλό όλων των δημοτών»

Το ενδιαφέρον της Κίνησης θα ήταν συγκινητικό και ειλικρινές αν δεν γνωρίζαμε πολύ καλά ότι την 01.09.2019 που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Κοζάνης, το συνολικό ποσό ανεξόφλητων μισθωμάτων που μας παρέδωσε για το Δημοτικό Αναψυκτήριο, από την ίδια μισθώτρια εταιρεία, αντιστοιχούσε σε 109.903,18 ευρώ. Δηλαδή μόλις 320,55 ευρώ περισσότερα από σήμερα…

Ξεχνά επίσης η Κίνηση, που στα θέματα του κοινωνικού αυτοματισμού τα αντανακλαστικά της αποδεικνύονται τελικά απολύτως μεροληπτικά, ότι τα δύο προηγούμενα έτη ήταν ιδιαίτερα δύσκολα για την εστίαση, και για την κοινωνία γενικότερα λόγω της πανδημίας. Από πλευράς Δημοτικής Αρχής λήφθηκαν αποφάσεις στήριξης του συνόλου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης. Δεν θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να παραβλέψουμε το γεγονός, ότι οι επιχειρήσεις αυτές έμειναν κλειστές, δηλαδή χωρίς δραστηριότητα, δηλαδή χωρίς έσοδα, δηλαδή χωρίς τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε βασικές τους υποχρεώσεις, για 11 και πλέον μήνες.

Δεν πρόκειται λοιπόν για ευνοϊκή μεταχείριση, αλλά για κατανόηση/ανοχή. Και φυσικά δεν χαρίστηκε τίποτα και σε κανέναν. Οι απαιτήσεις μας από την μισθώτρια εταιρεία παραμένουν ακέραιες σε κάθε περίπτωση στο ύψος που υπήρχαν και δημιουργήθηκαν επί θητείας της Κίνησης στη Δημοτική Αρχή.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο προβλέφθηκε ο όρος, σύμφωνα με τον οποίο, η μισθώτρια εταιρεία αναγνωρίζει την υφιστάμενη οφειλή, και δεσμεύεται για την εξόφλησή της τμηματικά: ώστε να διασφαλιστεί η είσπραξη της και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παραγραφής.

Εκτός αν η πρόθεση είναι να παραπλανήσουμε τους πολίτες. Η επιλεκτική μνήμη και η επιλεκτική προβολή στοιχείων είναι από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Κίνησης. Που τώρα τελευταία δείχνει να αποκτά και ένα ακόμη: αυτό της υποκριτικής συμπεριφοράς.

Φαίνεται η  Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη – Τόπος να Ζεις» και ο επικεφαλής της “κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια”.

Μοιραστείτε την είδηση