Ante portas τα «λουκέτα» στην εστίαση με την ανεργία να εκτοξεύεται- Ο σεφ Γιάννης Γιαννίτσας μιλά στον «Χ» για την εικόνα του κλάδου ενόψει καθολικού lockdown

6 Min Read

Του Σωκράτη Μουτίδη

Η κραυγή αγωνίας των ανθρώπων που εργάζονται στην εστίαση γίνεται μεγαλύτερη με την παράταση του lockdown στην Κοζάνη και το πραγματικά αβέβαιο μέλλον του κλάδου, με τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται επικίνδυνα στην χώρα και ένα γενικό Lockdown να βρίσκεται “ante portas” (προ των πυλών). Σχεδόν όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι μετρούν τις πληγές τους από το πρώτο κύμα της πανδημίας και τώρα αντί να επουλωθούν ανοίγουν νέες.

Ο Γιάννης Γιαννίτσας, σεφ και επιχειρηματίας στον χώρο των τροφίμων, με μια ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, περιέγραψε την σημερινή κατάσταση του κλάδου και δημοσίευσε τις σκέψεις του. Η ανάρτησή του συγκέντρωσε πολλά σχόλια και «Likes» και επικροτήθηκε από εργαζόμενους και επιχειρηματίες του κλάδου. Ο Γιαννίτσας μίλησε στον «Χ» για τους λόγους που τον οδήγησαν να γράψει τις σκέψεις του και δυστυχώς οι προβλέψεις του για την εστίαση το επόμενο διάστημα, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης, είναι δυσοίωνες.

Η ανάρτηση στο Facebook

Ελλάδα 2020, 1500 και κάτι κρούσματα. Το κλείσιμο προ των πυλών… Κοζάνη Καστοριά Σέρρες ώρα μηδέν. Κανονική υπολειτουργία στην υπόλοιπη Ελλάδα και μια σεζόν που πέρασε και δεν ακούμπησε… Όνειρα και ταξίδια απαγορεύονται. Κάθε μέτρο που ακούμε πιο άσχημο από κάθε προηγούμενο, τυχαίες κινήσεις φωτοβολίδες, χωρίς καμία επίγνωση του τι θα γίνει μετά.

Η λέξη εστίαση πουθενά. Επιχειρήσεις επενδύσεις άνθρωποι οικογένειες και κόποι μιας ζωής στον αέρα. Επαγγελματίες του χώρου σιωπηλοί!

Κουράστηκαν, ίσως τα παράτησαν, ίσως να μην έχουν κάτι πια να πουν … Μοιάζει λίγο κάπως να είσαι το αποπαίδι … Αυτό που ο γονιός είναι σαν να μην το θέλει.

Ταυτόχρονα όμως να είσαι το παιδί που φέρνει λεφτά στο ταμείο και ζει μεγάλο κομμάτι από τα υπόλοιπα παιδιά … Και τελικά νέα μέτρα νέα δεδομένα και συ πουθενά…

Η εστίαση πηγή για όλα τα κακά ακόμα και δια στόματος της κυβερνήσεως.

Μια αντιμετώπιση με γνώμονα το κοινό καλό αλλά χωρίς καμία μέριμνα για το καλό του κοινού των εργαζομένων της εστίασης. Σαν να είναι αυτοί που το προκάλεσαν.

Σε πείσμα όλων είδαμε σοβαρά μαγαζιά να μην το βάζουν κάτω και αμέσως μετά την καραντίνα να επανέρχονται ακόμα πιο δυναμικά… Ακόμα και νέες επενδύσεις και ξάφνου ένα νέο λοκ ντάουν με νέα δεδομένα αυτή τη φορά αλλά και πάλι η εστίαση πουθενά…

Άδικο και άτιμο να μην σε νοιάζει για ένα από τα παιδιά σου… Γιατί το παιδί αυτό είναι η μόνη βιομηχανία με βάρος που έχεις σ’ αυτή τη χώρα…

Άδικο να πετάς κόπους και επενδύσεις στην βιομηχανία αυτή που άνθρωποι έκαναν με ίδια κεφάλαια μέσα στα χρόνια και σου έδωσαν ποιότητα στον τουρισμό τη γαστρονομία το φαγητό και η απάντηση σου είναι ένα λοκ ντάουν που τους καταδικάζει και τέσσερα αστεία γραμματόσημα… Είναι κρίμα … Δουλέψαμε και δουλεύουμε πολύ…

Τουλάχιστον δείξε μας λίγο σεβασμό.

Καταστρέφεται η μεγαλύτερη πηγή χρήματος της χώρας

Ο Γιαννίτσας νιώθει μεγάλη αδικία για τον χειρισμό του κλάδου από την Κυβέρνηση. Όπως λέει ότι και να γίνει ο πρώτος που «πληρώνει τη νύφη» είναι η εστίαση και στην πανδημία του κορωνοϊού δεν την λογάριασε κανείς.

«Σαν άνθρωπος της εστίασης θεωρώ ότι οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις και η προχειρότητα κατέστρεψαν τον κλάδο. Θα πρέπει να καταλάβουν οι ιθύνοντες πως τα εστιατόρια δεν είναι καταστήματα λιανικής που αλλάζουν βιτρίνα και πουλούν τα προϊόντα που τους έμειναν του χρόνου ή τα βγάζουν σε προσφορά. Τα εστιατόρια έχουν πληρωμένες πρώτες ύλες που αν δεν χρησιμοποιηθούν πετιούνται μαζί με τα χρήματα, ουκ ολίγα, που δίνει ο εστιάτορας. Είναι προτιμότερο να μας πουν να κλείσουμε τα μαγαζιά για 6 μήνες και να αποζημιωθούμε παρά αυτό το άνοιξε κλείσε» μας λέει με θυμό ο Γιάννης Γιαννίτσας.

Ο ίδιος λέει πως πρόκειται για μια τεράστια πηγή εσόδων για το κράτος που αυτή την στιγμή βρίσκεται στο έλεος του κορωνοϊού χωρίς καμία στήριξη. «Οι αποζημιώσεις είναι γελοίες για την επιχείρηση και για τους εργαζόμενους. Την ώρα που τα έξοδα τρέχουν τα λιγοστά ευρώ είναι ένα τίποτα. Σκεφτείτε πως η πρώτη πόρτα που χτυπά κάποιος που δεν έχει δουλειά είναι η εστίαση. Χιλιάδες μεροκάματα χάνονται και θα χαθούν γιατί κανένας δεν αντιμετώπισε σοβαρά το πρόβλημα. Τα εστιατόρια πρέπει να μείνουν ανοιχτά ακόμη και με λιγοστά τραπέζια αλλά …ανοιχτά» προσθέτει, αν και δεν ελπίζει πως η ζημιά που ήδη έχει υποστεί ο κλάδος θα αποκατασταθεί.

Η επιχειρηματική αλυσίδα έχει σπάσει

Χωρίς να θέλει να υποτιμήσει την ζημιά που έχει υποστεί το λιανεμπόριο, ο Γιαννίτσας εξηγεί γιατί η επιχειρηματική αλυσίδα των τροφίμων έχει «σπάσει» με αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμύριων ευρώ. «Με το κλείσιμο της εστίασης αυτομάτως περιορίζεις τον κύκλο χρήματος με προμηθευτές και βιομηχανίες τροφίμων. Με το lockdown εμποδίζεις την μεταφορά προϊόντων και πρώτων υλών είτε γιατί μειώνεται η καταναλωτική κίνηση είτε γιατί δεν υπάρχει ζήτηση. Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση για την ουσιαστική ενίσχυση του κλάδου με γενναίες επιδοτήσεις και όχι ψίχουλα. Όπως στηρίχθηκαν συγκεκριμένα ΜΜΕ με τα εκατομμύρια ευρώ για την καμπάνια «ευαισθητοποίησης» πριν λίγους μήνες, με κατά πολύ λιγότερους εργαζόμενους από τις επιχειρήσεις εστίασης, φανταστείτε αν τα χρήματα αυτά δίνονταν σε επιχειρήσεις για να συντηρήσουν τις θέσει εργασίας τους για να έχει ο κόσμος να…φάει» καταλήγει.

 

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση