«Αντι-Στέκονται» τα παιδιά του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Κοζάνης- Μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου η έκθεση ζωγραφικής στο Αρχοντικό Βούρκα

4 Min Read

Με τίτλο «Αντι-Στεκόμαστε» το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Κοζάνης εγκαινίασε την Παρασκευή 31 Αυγούστου την πρωτότυπη έκθεση ζωγραφικής στον αύλειο χώρο του  αρχοντικού Βούρκα. Μαθητές και μαθήτριες της Α’ και Β’ Γυμνασίου, πειραματίστηκαν με διάφορα υλικά και τεχνικές, συνθέτοντας ένα ιδιαίτερα όμορφο αποτέλεσμα. Οι δεκάδες καλλιτεχνικές δημιουργίες κοσμούν τους δυο ορόφους του επιβλητικού αρχοντικού του 18ου αιώνα που βρίσκεται στο κέντρο της Κοζάνης.

«Εμπνευστήκαμε το “αντιστέκομαι” από την διπλή σημασία του ρήματος. Κρύβει δυο λέξεις, το αντί, εναντιώνομαι δηλαδή σε όλα αυτά που μας συμβαίνουν και την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε με τον κορωνοϊό. Και το στέκομαι που σημαίνει μένω όρθιος και παλεύω και αυτό είναι το μήνυμα που περνούν μέσα από την έκθεση τα παιδιά», τόνισε μιλώντας στον «Χ» ο Διευθυντής του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κοζάνης Γρηγόρης Κοντός.

Οι γεμάτοι χώροι με τα πολύχρωμα εκθέματα με θεματολογία που ποικίλει και η διάθεση των παιδιών που περνά στον επισκέπτη, αποδεικνύουν πως καμία πανδημία δεν μπορεί να σταματήσει τη δημιουργικότητα και την εξέλιξη του ανθρώπου. Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες και όπως λέει η εικαστικός του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Νένα Γεωργιάδου «αφορούν σε ιδέες εμπνευσμένες από το έργο του Αμερικάνου ζωγράφου Wiliam Lachance όπως λουλούδια και τοπία, τόσο από τον Νέο Κλείτο που στεγάζεται το σχολείο, αλλά και συνθέσεις με κλωστή με επίκεντρο την φύση. Επίσης υπάρχουν έργα με αυτοπροσωπογραφίες μαθητών».

Οι μαθητές ζωγράφοι επέλεξαν την θεματολογία, μετά από συζήτηση που βασίστηκε στην ύλη του σχολικού τους βιβλίου Ο συνδυασμός εικόνων και χρωμάτων είναι αρμονικός και τα έντονα χρώματα «εκφράζουν» τις διαθέσεις των μαθητών. «Έχουμε να κάνουμε με πολλές προσωπικότητες και ξεχωριστό ύφος από μαθητή σε μαθητή που ευλόγως συνυπάρχουν δημιουργώντας ένα πολύ όμορφο κλίμα. Με αφορμή τόσο την ιδέα του διευθυντή μας να κάνουν τα παιδιά εν μέσω καραντίνας ‘δουλειά’ στο σπίτι όσο και αυτών που προλάβαμε να κάνουμε στο σχολείο δημιουργήθηκε αυτή η έκθεση» προσθέτει η κ. Γεωργιάδου.

Παναγιώτα Βούρκα, μαθήτρια Καλλιτεχνικού Σχολείου: «Έχω αδυναμία στις προσωπογραφίες»

Την εμπειρία της για την συμμετοχή της στην έκθεση μεταφέρει στον «Χ» η μαθήτρια του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Παναγιώτα Βούρκα: «Ασχολούμαι με τα εικαστικά εξ απαλών ονύχων! Μου αρέσει να ζωγραφίζω τα πάντα με αδυναμία στις προσωπογραφίες. Στην έκθεση συμμετέχω με τρεις πίνακες, ένα τοπίο της φαντασίας μου, έναν αστροναύτη στο διάστημα και έναν με σχήματα. Μέσα από την ζωγραφική εξωτερικεύω τα έντονα ή όχι συναισθήματα μου. Η περίοδος της καραντίνας με βοήθησε πάρα πολύ γιατί μου επέτρεψε να σκεφτώ τα θέματα που ήθελα να ζωγραφίσω. Δημιούργησα πάρα πολλούς πίνακες και αυτό με βοήθησε να γίνω καλύτερη. Όταν τελειώσω το Λύκειο επιθυμία μου είναι να μπω στην Σχολή Καλών Τεχνών στη Φλώρινα».

Βασική στόχευση του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου, είναι τα παιδιά να μπορούν να εκφράζονται και να δείχνουν την συνεχή βελτίωση της δουλειάς τους μέσα από εκθέσεις σαν αυτή, όπως είπε ο Διευθυντής του σχολείου Γρηγόρης Κοντός. «Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί στα 12 του χρόνια να μπορεί να εκθέτει τον εαυτό του μέσα από τη δουλειά του, γι΄αυτό και το σχολείο μας προωθεί τέτοιου είδους κεντρικές εκδηλώσεις. Ας μη ξεχνάμε ότι αυτά τα παιδιά είναι δυνητικά οι επόμενοι καλλιτέχνες οι οποίοι θα έχουν αγωγή, υψηλή αισθητική και θα έχουν κάτι να δώσουν στον πολιτισμό» καταλήγει ο κ. Κοντός.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως και 6 Σεπτεμβρίου από τις 09:00 έως τις 15:00

Αργυρώ Ξανθοπούλου

Μοιραστείτε την είδηση