Αντί τόκων 0% προτιμούμε να πληρώνουμε 5%

3 Min Read

Οι κυβερνητικοί μηχανισμοί ενημέρωσης, μας προετοιμάζουν, με την μέθοδο των διαρροών, για το γεγονός ότι σήμερα-αύριο αναμένεται να «βγούμε στις αγορές». Η κυβέρνηση θα ανοίξει βιβλίο πρόσφορων, για ένα πενταετές ομόλογο. Και προσδοκά να πετύχει ένα «καλό επιτόκιο». Μας εξηγούν δε ότι «καλό» θα είναι ένα επιτόκιο γύρω στο 4,9%. Χαράς ευαγγέλια. Θα ξαναγυρίσουμε στα τοκογλυφικά επιτόκια της περιόδου Κώστα Καραμανλή. Το τελευταίο δάνειο του οποίου, το 2017, ήταν με επιτόκιο 4,95%.

Είναι χαρούμενοι και περήφανοι στην κυβέρνηση για αυτή την …ηρωική έξοδο στις αγορές. Και παριστάνουν ότι δεν τρέχει τίποτε. Ότι δεν γνωρίζουν πως την ίδια ώρα, οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και εκείνες που μπήκαν στα μνημόνια πριν από μας, αλλά βγήκαν από αυτά πολύ πριν από μας, τρέχουν στη Φραγκφούρτη για τις δανειακές ανάγκες τους. Και τι επιτόκιο πληρώνουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο ακόμη ισχύει το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» του Ντράγκι; Θυμίζω τις σχετικές ανακοινώσεις, από τα μέσα Ιανουαρίου, όταν αποφασίσθηκε η επέκταση του προγράμματος ως το τέλος του 2017:
«Αναλυτικότερα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως».
Αλλά, εμείς, για μια ακόμη φορά, το χάσαμε το τραίνο, προς το «φθηνό χρήμα του Μάριο». Το χάσαμε με την αξιολόγηση που δεν ολοκληρώθηκε εγκαίρως, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, ούτε καν στις αρχές του 2017. Αλλά και με τα μέτρα για την «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους, που δεν καταφέραμε να τα πετύχουμε.
Βρισκόμαστε στην ίδια θέση που περιέγραφα τον Μάρτιο του 2015: «Ε, δεν θα την έλεγε κανείς και αξιοζήλευτη την κατάσταση μας. Θυμίζει μάλλον την παλιά ειρωνική ρήση «την ώρα που έβρεχε λεφτά, εμείς κρατούσαμε ομπρέλα». Αυτό ακριβώς συμβαίνει στις μέρες μας. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε και επισήμως, από την Λευκωσία, ότι ανοίγει ο ουρανός της ΕΚΤ και ρίχνει βροχή από δισεκατομμύρια. Πάνω από ένα τρισεκατομμύριο, συνολικώς, για την χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας».

- Advertisement -

Είμαστε άρχοντες εμείς. Δεν καταδυόμαστε ούτε το 0% του Ντράγκι, ούτε το 1% του Ρέγκλινγκ. Έχουμε και μπορούμε να πληρώσουμε 5%.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
www.massavetas.gr

Μοιραστείτε την είδηση