Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος Δήμου Κοζάνης: Απάντηση για ευθανασία σκύλου- Τι αναφέρει ανάρτηση του Αγγίζωο

7 Min Read

Για μια ακόμα φορά, με αφορμή την διαχείριση ενός αδέσποτου ζώου, ο Δήμος Κοζάνης γίνεται αντικείμενο άδικης και αστήρικτης κριτικής από πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους. Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Κοζάνης, με δεδομένες  τις  δυσκολίες και τα εμπόδια, είναι από αυτούς που εφαρμόζει πιστά την σχετική νομοθεσία, παρά το ότι όλες οι κατά καιρούς καταγγελίες έχουν αποκρουστεί και από τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Αποκεντρωμένη Διοίκηση), διάφοροι κύκλοι επιμένουν να  στοχοποιούν ξανά τον Δήμο Κοζάνης και να επιτίθενται  προσωπικά  στον Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη και την Αντιδήμαρχο Ελένη Τασοπούλου.

Επειδή όμως τα πραγματικά περιστατικά είναι εκείνα που μαρτυρούν την ορθότητα των όσων λέγονται και γράφονται,  ενημερώνουμε, όσους ενδιαφέρονται για την αλήθεια και βρίσκονται πέρα από σκοπιμότητες και συμφέροντα, για τις ενέργειες του Δήμου και τη διαχείριση του συγκεκριμένου περιστατικού.

- Advertisement -

Ο σκύλος που αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση (αριθμός microchip:941000014049247) περισυλλέχθηκε για πρώτη φορά από το συνεργείο του Δήμου προ διετίας και όπως όριζε η νομοθεσία στειρώθηκε και επανεντάχθηκε. Μετά από παράπονα πολιτών για εκδήλωση απρόκλητης επιθετικότητας ο σκύλος περισυνελέγη εκ νέου και φιλοξενήθηκε στο καταφύγιο του Δήμου με σκοπό να αποφασιστεί η περαιτέρω διαχείρισή του. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε ενδιαφέρον για υιοθεσία   θα ακολουθούτανε η διαδικασία της ευθανασίας που προβλέπεται στη νομοθεσία για τα επικίνδυνα ζώα. Το φιλοζωικό σωματείο Αγγίζωο αντέδρασε στη διαδικασία της ευθανασίας  και ζήτησε να διαχειριστεί το σκύλο, όπως και έγινε, προκειμένου να τον προωθήσει για υιοθεσία. Ο σκύλος σε σύντομο χρονικό διάστημα εντοπίστηκε από το συνεργείο περισυλλογής του Δήμου  στο δρόμο αδέσποτος, ενώ συνέχιζε να εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά. Για το λόγο αυτό περισυνελέγη και πάλι.

Το φιλοζωικό σωματείο Αγγίζωο ζήτησε εκ νέου το σκύλο για υιοθεσία. Μετά από εξηγήσεις και  διαβεβαιώσεις ο σκύλος όντως δόθηκε προκειμένου να αποφευχθεί η ευθανασία. Δυστυχώς πολύ σύντομα εντοπίστηκε και πάλι σε κεντρικούς οδούς να κυκλοφορεί ελεύθερος και να δημιουργεί ξανά προβλήματα. Στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου κατέφθαναν καταγγελίες επιθέσεων από το συγκεκριμένο σκύλο στην κεντρική πλατεία της πόλης, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες, οπότε κατεγράφησαν και περιστατικά επιθέσεων και  δαγκώματα σε ανθρώπους. Για το θέμα διαβιβάστηκε προς στον Δήμο και σχετική καταγγελία από την Ελληνική Αστυνομία. Ο Δήμος προέβη σε εντατικές επεμβάσεις  και επανασυνέλεξε το σκύλο για άλλη μια φορά. Οδηγήθηκε στο καταφύγιο του Δήμου,  αναγνωρίσθηκε από καταγγέλλοντα για επίθεση εις βάρος του και τέθηκε στην κρίση της αρμόδιας πενταμελούς επιτροπής, στην οποία κατατέθηκαν οι καταγγελίες πολιτών, σχετικά έγγραφα από το νοσοκομείο και από την  Ελληνική Αστυνομία. Τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής διαφώνησαν ως προς το χαρακτηρισμό του ζώου ως επικίνδυνο και η περαιτέρω διαχείρισή του κρίθηκε από την απόφαση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής, όπως ορίζει η νομοθεσία, η οποία χαρακτήρισε το ζώο ομόφωνα ως επικίνδυνο.

Απουσία ενδιαφέροντος για υιοθεσία (θα πρέπει να τονιστεί ότι από την περισυλλογή μέχρι την ευθανασία του σκύλου μεσολάβησε ικανό χρονικό διάστημα ώστε να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του κάθε πολίτης που επισκεπτόταν το καταφύγιο ή τα φιλοζωικά σωματεία που συμμετείχαν στην επιτροπή και γνώριζαν για την περισυλλογή του, την καταγγελία της Ελληνικής Αστυνομίας και την απόφαση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής). Παρόλα αυτά δεν υπήρξε στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ούτε έγγραφη μα ούτε και προφορική εκδήλωση ενδιαφέροντος για υιοθεσία του σκύλου, όπως ορίζει η νομοθεσία για τα ζώα που χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα. Έτσι ο σκύλος οδηγήθηκε σε ευθανασία σύμφωνα με τα οριζόμενα στο υπ’ αριθμ. 344/13872/2-2-2016 έγγραφο της Γενικής Δ/νσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ).

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η ανάρτηση του Αγγίζωο στο facebook

Ευθανασιών συνέχεια για τον Δήμο Κοζάνης… αφού δεν μπορουν να διαχειριστούν τα αδέσποτα βρήκαν φαίνεται καινούργιο τρόπο για να ”αντιμετωπίσουν” το πρόβλημα και για να έχει και η κ. Τασοπούλου ήσυχο το κεφάλι της….την εύκολη λύση της ευθανασίας. Τελευταίο θύμα ήταν ο γνωστός σε όλους ‘’Μπουμπης’’ η ‘’Πασχάλης’’ που έγινε ευθανασία χωρίς να κοινοποιηθεί ΠΟΤΕ στα φιλοζωικά της περιοχής για υιοθεσία όπως ορίζει ο νόμος 4039/12 Άρθρο 9 παρ.4 ουτε αυτος αλλα ουτε και τα υπολοιπα ζωα που περασαν απο την τελευταια επιτροπη!
Νόμος 4039/12 Άρθρο 9 παρ.4
‘’Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία’’
…και ενώ υπήρξε ενδιαφέρον για την υιοθεσία του από 2 άτομα! Τον έναν τον έκριναν ακατάλληλο και δεν του επετρεψαν ουτε την εισοδο στο Καταφυγιο για να το επισκεφθει το ζωο και τον δεύτερο δεν τον ειδοποίησαν ποτε και ολα αυτα χωρίς πενταμελή επιτροπή όπου και είναι η μονη αρμόδια για την διαχείριση του προγράμματος ,συμπεριλαμβανομένων και των υιοθεσιών, που σημαίνει οτι εφόσον δεν υπήρξε καμια ανακοίνωση από την πλευρά του Δήμου για την συγκρότηση καινούργιας επιτροπής, ότι είναι παράνομοι από την στιγμή που παραιτήθηκαν τα μέλη των φιλοζωικών εδώ και 3 μήνες περίπου!
Συνεχίζουν λοιπόν ακάθεκτοι μετά από τις πάμπολλες καταγγελίες που τους έχουν γίνει από πολίτες, από το Σωματείο, αλλά και από την ΠΦΠΟ απο περυσι τον Νοεμβριο ακομα να κάνουν ότι θέλουν και να μην λογαριάζουν κανέναν και τίποτα οι ‘’οικολόγοι’’ της πόλης μας αλλά εάν νομίζουν ότι θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια κάνουν λάθος…..
Για τα ολα τα παραπάνω έχει γίνει καταγγελία στην Εισαγγελεα Πρωτ/δικών Κοζάνης και εχουν ενημερωθει και όλοι οι υπόλοιποι αρμόδιοι φορείς και περιμένουμε τις δίκες τους ενέργειες.

 

 

Μοιραστείτε την είδηση