Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος Κοζάνης: Αύξηση αδεσπότων και καταγγελιών για επιθέσεις

2 Min Read

Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί ότι ένας μεγάλος  αριθμός  αδέσποτων σκύλων έχει εμφανιστεί στην πόλη και στις κοινότητες του Δήμου μας αυξάνοντας δραματικά τον ήδη μεγάλο αριθμό, καθώς επίσης αυξάνονται και οι καταγγελίες συμπολιτών μας για επιθέσεις από αδέσποτα. Η εγκατάλειψη αυτών των ζώων φαίνεται να γίνεται με οργανωμένο τρόπο από κάποιους ασυνείδητους, οι οποίοι ή δεν μπορούν να διαχειριστούν τα ζώα που φιλοξενούσαν ή για να πιέσουν το Δήμο για ίδια συμφέροντα. Επίσης  παρατηρήθηκαν φαινόμενα διαπληκτισμών και   παρακώλυσης του έργου του συνεργείου περισυλλογής από κάποιους ‘φιλόζωους’ πολίτες. Βάσει  του Ν.4039/2012, όπως αυτός τροποποιήθηκε από το Ν.4235/2014 η αρμοδιότητα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου ασκείται αποκλειστικά από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Οι περισυλλογές γίνονται βάσει προγραμματισμού από την υπηρεσία του Δήμου    με συγκεκριμένες προτεραιότητες Τα περισυλλεγόμενα ζώα οδηγούνται στο καταφύγιο και ακολούθως εφαρμόζεται η σχετική νομοθεσία σχετικά με την υιοθεσία ή την επανένταξή τους.
Για τη  σωστή διαχείριση των αδέσποτων ζώων και την προάσπιση της δημόσιας υγείας   ο Δήμος Κοζάνης καλεί τους πολίτες να συμβάλουν στο έργο του  δίνοντας πληροφορίες σε σχέση με την εγκατάλειψη των ζώων και  διευκολύνοντας  το συνεργείο περισυλλογής στο έργο του.  Οι πολίτες που  επιθυμούν να υιοθετήσουν κάποιον από τους περισυλλεγόμενους σκύλους μπορούν να επικοινωνούν με την υπηρεσία (τηλ. 2461350408). Οι υιοθεσίες γίνονται   βάσει του άρθρου 9, του Ν.4039/2012, όπως αυτός τροποποιήθηκε από το Ν.4235/2014.
Επιπλέον οι ιδιοκτήτες σκύλων οφείλουν να σημαίνουν ηλεκτρονικά τα ζώα τους (τοποθέτηση microchip) και να προσκομίζουν το αποδεικτικό στην Υπηρεσία του Δήμου  αυτοπροσώπως ή ταχυδρομικά επί αποδείξει (Πλατεία 28ης Οκτωβρίου 50131). Η παράλειψη σήμανσης του ζώου και η παράλειψη προσκόμισης του αποδεικτικού αποτελούν παραβάσεις οι οποίες επιφέρουν πρόστιμο 300 ευρώ η κάθε μια.
Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος

Μοιραστείτε την είδηση