Αντιδράσεις για την καύση απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας

3 Min Read

Η συζήτηση για την καύση απορριμμάτων ανοίγει και στην περιοχή της Κοζάνης ενόψει της απολιγνιτοποίησης. Με την ανακοίνωση του Master Plan, διαβάσαμε πως μια από τις εμβληματικές επενδύσεις που σχεδιάζονται να γίνουν, είναι και η ενίσχυση τοπικών ΦΟΔΣΑ για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής Ενέργειας από απορρίμματα και μια μονάδα διαχείρισης αποβλήτων στην Δυτική Μακεδονία. Σήμερα Τρίτη, στις 19:30 στην κεντρική πλατεία Πτολεμαϊδας, το Συντονιστικό Εργατικών Σωματείων και Φορέων Δυτικής Μακεδονίας ενάντια στης απολιγνιτοποίηση διοργανώνει μια εκδήλωση – συζήτηση με τίτλο «καύση απορριμμάτων – Επικίνδυνα επιχειρηματικά σχέδια με την υγεία και την ζωή του λαού της Δυτικής Μακεδονίας».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο πολιτικός μηχανικός και εκπρόσωπος του συντονιστικού ενάντια στην καύση απορριμμάτων στον ΤΙΤΑΝ Βασίλης Μπαλτίκας και ο Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια Νίκος Γεωργακόπουλος.

- Advertisement -

Η ανακοίνωση του Συντονιστικού για την εκδήλωση

Στη Δυτική Μακεδονία ήδη εδώ και χρόνια η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Το τελευταίο διάστημα επιταχύνονται τα σχέδια και για καύση απορριμμάτων στην περιοχή.

Η κυβέρνηση επιταχύνει την υλοποίηση έργων «ηλεκτροπαραγωγής από το παραγόμενο βιοαέριο από μονάδες διαχείρισης αποβλήτων». Πρόκειται για υποκρισία καθώς κλείνουν τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με λιγνίτη στην περιοχή μας με το πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος και από την άλλη μας φέρνουν την καρκινογόνο καύση απορριμμάτων.

Η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και η επικίνδυνη, καρκινογόνος καύση απορριμμάτων αποτελούν βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα θησαυρίζουν εις βάρος των λαϊκών αναγκών.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έρθει να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της Δυτικής Μακεδονίας από την ανεξέλεγκτη λειτουργία όλα αυτά τα χρόνια της ΔΕΗ Α.Ε, και θα φέρει ακόμα πιο κοντά τον καρκίνο στις πόλεις και τα χωριά της, αφού η καύση των RDF/SRF έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή και την εκπομπή στο περιβάλλον οργανικών ενώσεων μεγάλης τοξικότητας, τις διοξίνες και τα φουράνια, όπως και άλλων βλαπτικών ρύπων.

Τώρα είναι η ώρα για μαζικούς και μαχητικούς αγώνες. Τώρα ο αγώνας δυναμώνει! Είμαστε κατά της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων. Ο κάθε σύλλογος, ο κάθε φορέας και σωματείο να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.

 

 

Μοιραστείτε την είδηση