Αντιδράσεις για το κλείσιμο και τη μεταφορά του Ληξιαρχείου Αιανής

4 Min Read

«Κοινό μέτωπο» των επτά Προέδρων των κοινοτήτων της Ελίμειας

Κοινή δήλωση εξέδωσαν οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Αιανής, Αγίας Παρασκευής, Ροδιανής, Χρωμίου, Κερασιάς, Ρυμνίου και Κτενίου προς τον Δήμαρχο Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη, η οποία αφορά το κλείσιμο και τη μεταφορά του ληξιαρχείου της Δημοτικής Ενότητας Αιανής στην Κοζάνη.

Στην ανακοίνωση τους αναφέρουν, εν μέσω άλλων, πως η απόφαση του δημάρχου να μεταφερθεί το Ληξιαρχείο που λειτουργεί στην Αιανή και εξυπηρετεί όλη τη Δημοτική Ενότητα δεν θα επιφέρει μόνο νομικό και ουσιαστικό κενό αλλά και πρακτικές δυσκολίες στους δημότες της περιοχής, καθώς η Αιανή είναι κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών σε καθημερινή βάση ενώ μόνο για το 2024 έχουν δηλωθεί 25 ληξιαρχικές πράξεις, πέραν των αιτήσεων για αντίγραφα και άλλα ληξιαρχικά έγγραφα.

Ένας από τους «βραχνάδες» είναι πως υπάρχει μεγάλη απόσταση από την Κοζάνη και η μεταφορά των πολιτών προς την πόλη, γίνεται μέσω υπεραστικού ΚΤΕΛ. «Στο σημείο αυτό βεβαίως πρέπει να αναφερθεί και το κόστος μια τέτοιας μετακίνησης η οποία την σημερινή εποχή με την οικονομική δυστοκία που υπάρχει πρέπει να αξιολογηθεί δεόντως» σημειώνουν.

Καταλήγουν λέγοντας πως πρόθεση τους δεν είναι η σύγκρουση με τη δημοτική αρχή αλλά η συνεργασία μαζί της και επειδή δεν προτίθενται να αναπτύξουν το θέμα τόσο στο αρμόδιο υπουργείο όσο και στους πολίτες και να δημιουργηθούν επιπλέον εντάσεις καλούν το δήμαρχο να ανακαλέσει την πρόταση του και να παραμείνει το Ληξιαρχείο ως έχει, ώστε να εξυπηρετεί όλους τους πολίτες της περιοχής και «απαιτεί μια ποιότητα ζωής έστω σε αυτά τα ελάχιστα πρακτικά θέματα της καθημερινότητάς του» όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη – Τόπος Να Ζεις» με επικεφαλής τον Χάρη Κουζιάκη, τοποθετήθηκε επί του θέματος και τόνισε πως η «στήριξη των Δημοτικών Κοινοτήτων για να είναι πρακτική και ουσιαστική θα πρέπει να συνοδεύεται από πράξεις ουσίας και ειλικρινή ενημέρωση και όχι από ψέματα, μεγαλοστομίες και ανούσια τσιτάτα περί ανοιχτών δημαρχείων και συνδιαμόρφωσης θέσεων. Αυτά δηλαδή που εφαρμόστηκαν στην περίπτωση των κατοίκων της ΔΕ Αιανής οι οποίοι άμεσα και ορθώς αντέδρασαν για το κλείσιμο του ληξιαρχείου Αιανής και συνεπώς για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους».

Έχουν ζητήσει με έγγραφό τους την επιστολή του Δημάρχου Κοζάνης προς το Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία τους κοινοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου, ενώ έχουν ζητήσει και την συζήτηση του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έτσι ώστε να τοποθετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι αλλά και να ξεκαθαρίσει η θέση της Δημοτικής Αρχής «η οποία είναι εξαιρετικά συγκεχυμένη και διαφορετική αναλόγως με το ποιος την εκφράζει».

Ο συνδυασμός «Ενότητα» με επικεφαλής τον Λάζαρο Μαλούτα «έριξε βολές» κατά της δημοτικής αρχής Γ. Κοκκαλιάρη αναφέροντας πως το έγγραφο το οποίο έστειλε ο δήμαρχος Κοζάνης προς το Υπουργείο Εσωτερικών εκθέτει ανεπανόρθωτα τη δημοτική αρχή και πως ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κούρου «παραπληροφόρησε» τους πολίτες στη γενική συνέλευση της Αιανής στις 2 Μαρτίου, λέγοντας πως η απόφαση για κατάργηση του ληξιαρχείου στην Δ.Ε. Αιανής δεν ήταν ειλημμένη. Ενώ έκανε λόγο και για «εμπαιγμό» των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Αιανής αλλά και του Σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφερόμενος στην απάντηση του δημάρχου σε σχετική ερώτηση τους στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο.

«Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων της Δ.Ε. Αιανής, υιοθετούμε την κοινή επιστολή όλων των προέδρων των Τ.Κ. της Δ.Ε. Αιανής και καλούμε τον Δήμαρχο να ανακαλέσει άμεσα την εισήγησή του πριν εκδοθεί με ΦΕΚ η αρχική του πρότασή» κατέληξαν.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση