Αντιδράσεις προκαλεί το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο στους κόλπους των εργαζόμενων στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς ανοίγει παράθυρο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των εργατοτεχνικών υπηρεσιών, ενώ δίνει το δικαίωμα στους δημάρχους εκτός της υπηρεσίας καθαριότητας να εκχωρούν σε εργολάβους και τις υπηρεσίες πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού και συγκεκριμένα τη «συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και Δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού».
Το προηγούμενο διάστημα η ΠΟΕ-ΟΤΑ εξέφρασε την αντίθεσή της, διοργανώνοντας μάλιστα και πανελλαδική στάση εργασίας και σημειώνοντας σε ανακοίνωση πως «με τη νέα νομοθετική ρύθμιση οι δήμαρχοι ουσιαστικά μετατρέπονται σε μάνατζερ που θα φροντίζουν να διασφαλίζουν τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων και επιχειρηματιών, εκχωρώντας τους υπηρεσίες του Δήμου και μετακυλώντας βέβαια το κόστος στα ήδη υπερχρεωμένα νοικοκυριά των Δημοτών αυξάνοντας τα Δημοτικά τέλη. Προσχεδιασμένη άλλωστε από τους ίδιους τους Δημάρχους είναι και η απαξίωση ολόκληρων υπηρεσιών χωρίς επισκευή και αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού, χωρίς προμήθεια υλικοτεχνικής υποδομής και χωρίς προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να υπακούσουν τα αφεντικά τους και να γίνουν εκφραστές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής τους ακόμα κι αν αυτό κοστίζει ανθρώπινες ζωές».
Το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης προτίθεται να φέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση»
Την άμεση απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και του άρθρου 179 που δίνει την δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια να εκχωρούν την καθαριότητα, την συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού και το πράσινο σε ιδιώτες ζητά το ΚΚΕ μέσω των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων του.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης Νώντα Στολτίδη, το συγκεκριμένο άρθρο αίρει κάθε εμπόδιο που υπήρχε και απαιτούσε τεκμηρίωση αδυναμίας εκτέλεσής τους, προκειμένου να ανατεθούν σε ιδιώτες, καθώς και την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου.
«Το άρθρο ανοίγει έναν δρόμο διευκόλυνσης των επιχειρηματικών ομίλων σε αυτή την κατεύθυνση και από την άλλη δίνει ένα χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις, αφού προβλέπει το να αρθεί μια συλλογική σύμβαση με απόφαση υπουργού. Επίσης, δίνει χτύπημα και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα μέσα από την πρόβλεψη ηλεκτρονικών ψηφοφοριών που εκτιμούμε ότι θα περιορίσει τη συνδικαλιστική δράση» λέει ο κ. Στολτίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Στολτίδη τα προβλήματα που θα προκαλέσει το άρθρο θα είναι πολύ μεγαλύτερα για τη Δυτική Μακεδονία, αφού ενόψει της μεταλιγνιτικής περιόδου και του κλεισίματος μονάδων θα το εκμεταλλευτούν πολλές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα την άσκηση επιπλέον πίεσης στους εργαζομένους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση προτίθεται να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, αν και όπως σημειώνει ο κ. Στολτίδης «ξέρουμε που θα πάει, αφού πολλοί από τις άλλες παρατάξεις έχουν εκφραστεί θετικά σε ιδέες όπως η ειδική οικονομική ζώνη που «χτυπάει» τις κρατικές συμβάσεις κι έτσι πιθανόν να έχουμε τοπικές συμβάσεις που θα καταστρατηγήσουν βασικά δικαιώματα των εργαζομένων. Επιπλέον, έχουν τοποθετηθεί θετικά και για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Αυτό θα το πληρώσει εκτός από τους εργαζόμενους στους δήμους και το σύνολο του λαού που θα κληθεί να ακριβοπληρώσει αυτές τις υπηρεσίες».
Ο κ. Στολτίδης καλεί όλους να αντιτεθούν στο συγκεκριμένο άρθρο.
Σωκράτης Μουτίδης