Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την φημολογούμενη νέα αναβολή των επιμελητηριακών εκλογών

4 Min Read

Αντιδράσεις στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις οποίες προωθείται νέα αναβολή των επιμελητηριακών εκλογών και τρίτη στη σειρά παράταση, για έναν ακόμα χρόνο, της θητείας των Διοικητικών Συμβουλίων των Επιμελητηρίων, τα οποία εκλέγονται κάθε τέταρτο έτος, σε ημερομηνία μεταξύ της 15ης Νοεμβρίου και της 15ης Δεκεμβρίου.

Από τη μία οι εθνικές εκλογές και από την άλλη οι τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου έδωσαν την ευκαιρία σε αρκετές από τις διοικήσεις να στείλουν επιστολές στο υπουργείο Ανάπτυξης, ζητώντας την παράταση της θητείας των νυν διοικήσεων για ακόμα έναν χρόνο και θέτοντας αυτή τη φορά ως λόγο τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Και τούτο διότι, όπως αναφέρουν, πολλοί πρόεδροι και μέλη των Διοικήσεων των Επιμελητηρίων είναι υποψήφιοι στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και ως εκ τούτου είναι λίγος ο χρόνος για τις επιμελητηριακές προεκλογικές εκστρατείες.

Υπενθυμίζεται ότι η Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) έχει ήδη αποφασίσει και διαμηνύσει ότι δεν θα γίνει αποδεκτή νέα αναβολή, βασιζόμενη στο νόμο που ορίζει ότι οι επιμελητηριακές εκλογές θα διεξαχθούν στα τέλη του 2023 και τα οικεία Επιμελητήρια έχουν ήδη προβεί στις αναγκαίες προεργασίες για τη διεξαγωγή του.

Στη Βουλή το θέμα της ενδεχόμενης αναβολής των επιμελητηριακών εκλογών ήρθε από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με δύο ξεχωριστές ερωτήσεις που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωσταντίνο Σκρέκα, ζητώντας σαφείς απαντήσεις.

Μεταξύ των ερωτώντων και ο βουλευτής Κοζάνης βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνος KTE Οικονομικών, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Ειδικότερα, στην ερώτηση που κατέθεσε μαζί με τέσσερις Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, αναφέρεται πως «οι επιμελητηριακές εκλογές ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν στα 59 επιμελητήρια της Χώρας, στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου, ενώ έχει ολοκληρωθεί η αναγκαία προετοιμασία από τα Επιμελητήρια, όπως η συγκρότηση των εκλογικών επιτροπών».

Υπενθυμίζεται, επίσης, πως «οι επιμελητηριακές εκλογές έχουν αναβληθεί ήδη δύο φορές, το 2021 λόγω της πανδημίας, καθώς και το 2022. Κατά τη συζήτηση μάλιστα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για τη δεύτερη αναβολή, ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης είχε δηλώσει με απόλυτο τρόπο, ότι οι εκλογές των επιμελητηρίων θα διεξαχθούν στην ώρα τους».

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Κυβέρνηση δρομολογεί νέα αναβολή και πολλά επιμελητήρια ετοιμάζονται να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία και ανησυχία τους, καθώς είναι γνωστή η ομόφωνη Απόφαση της Διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος για να μην αναβληθούν ξανά οι εκλογές τους. Βάσει σειράς δημοσιευμάτων, μέλος της Κυβέρνησης φέρεται να πιέζει για την αναβολή», σημειώνεται στην Ερώτηση.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος υπογραμμίζει πως «εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τρίτη κατά σειρά αναβολή, θα πρόκειται για πρωτόγνωρη και ωμή παρέμβαση στην ιστορία του επιμελητηριακού θεσμού της Χώρας, για βαθύτατη προσβολή προς τους επαγγελματίες, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αγωνίζονται καθημερινά υπό αντίξοες συνθήκες, αντιμέτωποι με την οικονομική “ασφυξία” της ακρίβειας, του κόστους ενέργειας και της εξαύλωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Τη στιγμή ακριβώς που Πολιτεία και θεσμικοί φορείς των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, είναι αναγκαίο να ενδυναμώσουν “γέφυρες” συνεννόησης και συνεργασίας, δεν νοείται να προκληθεί μια αχρείαστη σύγκρουση με τα δεκάδες Επιμελητήρια και τα χιλιάδες μέλη τους».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,
Μοιραστείτε την είδηση