Αντιδράσεις από το Δήμο Κοζάνης για την πρόταση της ΠΕΔ στο Υπουργείο Υγείας να προσλάβει το Μποδοσάκειο περιφερειακό χαρακτήρα- Η επιστολή της ΠΕΔ

4 Min Read

Αντιδράσεις από το Δήμο Κοζάνης δημιούργησε η απόφαση της προηγούμενης Παρασκευής της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και η μετουσίωση της σε επιστολή στο Υπουργείο Υγείας  , για το χωροταξικό σχεδιασμό της υγείας στην περιοχή,  από την οποία απουσίαζε σε προγραμματισμένο ταξίδι στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης. Το σημείο τριβής είναι η πρόταση ώστε το Μποδοσάκειο να λάβει περιφερειακό χαρακτήρα, κάτι που από το Δήμο Κοζάνης τονίζεται πως δεν προκύπτει μέσω από κάποιο συυγκεκριμένο σχεδιασμό και δεδομένα.

Στην επιστολή της στον Υπουργό Υγείας, που υπογράφει ο Πρόεδρος Γιάννης Βοσκόπουλος  η ΠΕΔ σημειώνει τα εξής:

Το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας στην τελευταία του συνεδρίαση, συζήτησε αναλυτικά την κρίσιμη κατάσταση που διέρχεται η περιοχή στον τομέα της υγείας. Μετά από ολοκληρωμένη ενημέρωση των επιμέρους πτυχών των προβλημάτων από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας που προηγήθηκε, έγινε σε όλους κατανοητό ότι η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο.    

Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις, η πλήρης υπο-χρηματοδότηση όλων των νοσοκομείων της περιοχής, οι περιορισμοί προμήθειας αναλώσιμων και ιατρικού εξοπλισμού, σε συνδυασμό με την δραματική αύξηση προσέλευσης ασθενών, δημιουργούν καθημερινά εκρηκτικές καταστάσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία κύριε Υπουργέ ότι το σύστημα υγείας στην Περιφέρειά μας βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. 

Με βάση τα παραπάνω ζητούμε να προβείτε στη διασφάλιση άμεσων προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προκειμένου να μπορέσουν οι δομές υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κλπ) της περιφέρειας να σταθούν στα πόδια τους. Ζητούμε επίσης το Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαϊδας να προσλάβει περιφερειακό χαρακτήρα μέσα από αυτόν τον σχεδιασμό.  

Από την πλευρά του ο Λευτέρης Ιωαννίδης ζήτησε με επιστολή του την επανάληψη της συνεδρίασης ενώ σε δηλώσεις του υποστήριξε πως η συγκεκριμένη απόφαση ήταν «ατόπημα» καθώς δεν συμμετείχε ο Δήμος Κοζάνης.

Παράλληλα σημείωσε πως ο Δήμος Κοζάνης είχε  στείλει και στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας  επιστολή στην οποία εξέφραζε τη διαφωνία του για το χωροταξικό σχεδιασμό καθώς δεν προηγήθηκε διαβούλευση.

Ζητάμε «να ανοίξει ένας διάλογος για την Υγεία στη Δυτική Μακεδονία στην οποία θα εξετάζονται τεχνοκρατικά όλα τα δεδομένα. Η συγκεκριμένη  απόφαση αυτή δεν στηρίζεται πουθενά και δεν έχει τεκμηρίωση. Πρέπει να δούμε το θέμα με την ανάλογη σοβαρότητα. Δεν μπορεί να αγνοείται ο μεγαλύτερος Δήμος της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Δεν θα δεχτούμε μονομερείς ενέργειας και τετελεσμένα».

Η επιστολή του Δημάρχου Κοζάνης στον Πρόεδρο της ΠΕΔ:

Αξιότιμε κύριε Βοσκόπουλε,

     με την επιστολή αυτή θα ήθελα να σας εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου για την απόφαση να συζητηθεί το θέμα της υγείας στην περιοχή, και μάλιστα να ληφθούν αποφάσεις επ’ αυτού, ενώ απουσίαζα σε προγραμματισμένο ταξίδι στην Αθήνα.

     Θεωρώ ότι η σοβαρότητα του θέματος επέβαλε την παρουσία όλων, και άρα την αναβολή της συνεδρίασης  της Παρασκευής 18 Μαρτίου 2016, εφόσον ήταν γνωστό ότι επρόκειτο να απουσιάσω. Την αναβολή της συνεδρίασης ζήτησα, εξάλλου, και τηλεφωνικά, ώστε να καταλήξουμε όλοι μαζί σε κοινές αποφάσεις.

     Μια σοβαρή διαδικασία προϋποθέτει συναινετικές διαδικασίες με βάση ένα συμφωνημένο από όλους σχέδιο. Οι μονομερείς αποφάσεις και η επιβολή τετελεσμένων, μόνο αρνητικές συνέπειες έχουν.

    Εδώ και καιρό έχω εκφράσει, και με επιστολή μου προς τον Περιφερειάρχη, την διαφωνία μου, τόσο για την διαδικασία, όσο και για το περιεχόμενο του στρατηγικού σχεδιασμού που παρουσιάστηκε από μέρους της Περιφέρειας.  Έχω μάλιστα ζητήσει να ξεκινήσει άμεσα ένας διάλογος, ώστε να καταλήξουμε σε ένα συμφωνημένο σχέδιο για τον νοσοκομειακό χάρτη στην περιοχή.

     Μετά από όλα αυτά, ζητώ να επαναληφθεί η συνεδρίαση, ώστε να συζητηθεί εκ νέου το θέμα.  Αναμένω απάντησή σας.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση