Αντιδρούν οι κάτοικοι της Καλαμιάς στην κατασκευή φωτοβολταικού πάρκου 750 στρεμμάτων

3 Min Read

Το θέμα της κατασκευής φωτοβολταικού πάρκου έκτασης 750 στρεμμάτων στην περιοχή της Καλαμιάς, απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης μετά από σχετική ερώτηση του επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Κοζάνη Τόπος Να Ζεις Χάρη Κουζιάκη στο Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα. Αξίζει να σημειώσουμε πως το πάρκο θα κατασκευαστεί σε δημόσια έκταση (όχι δημοτική) και έχει προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων, που πραγματοποίησαν συνέλευση για το θέμα και την Πέμπτη θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια και το Δήμο Κοζάνης.

Σε κείμενο 213 κατοίκων του χωριού, που δημοσιεύτηκε στο kozan.gr (30 Μαρτίου 2023) οι κάτοικοι δηλώνουν πως «το φ/β πάρκο είναι υπερδιπλάσιο του οικισμού. Πρόκειται για μια βιομηχανική εγκατάσταση μέσα σε καθαρά οικιστική ζώνη, κυριολεκτικά πάνω στα κεφάλια μας, που αποφασίστηκε ερήμην μας, με άγνωστες  και απρόβλεπτες συνέπειες σε περίπτωση ατυχημάτων και προβλημάτων» και δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να δικαιωθούν.

Σημειώνουν πως το πάρκο θα υποβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον, θα εκμηδενίσει την αξία γης της Καλαμιάς και παραμορφώνει αισθητικά την παραδοσιακή φυσιογνωμία του χωριού και κάνουν λόγο για  ταφόπλακα της ανάπτυξης της Καλαμιάς.

Μάλιστα αναφέρουν πως στις Βρυξέλλες, όπου μετέφεραν  το πρόβλημα, τους υπεδείχθη η προσφυγή στην Ελληνική Δικαιοσύνη «λόγω της μοναδικότητας της περίπτωσης».

Και καταλήγουν προειδοποιώντας πως ένα δεν μετακινηθεί  το Φ/Β πάρκο πέρα από την κοινότητά «θα ζήσουμε εδώ στην Καλαμιά ένα καινούργιο γιοφύρι της Άρτας. Θα καταφέρετε να μας κάνετε τους πιο πετυχημένους ακτιβιστές και δε θα είμαστε μόνοι».

Ο Χάρης Κουζιάκης στο Δημοτικό Συμβούλιο ανέφερε πως είναι ένα πολύ μεγάλο πάρκο που αγκαλιάζει την Καλαμιά με τις  εργασίες να ξεκινούν άμεσα.

«Είναι μια ακραία μορφή παραβίασης των κανόνων και της νομοθεσίας για το πόσο αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον του χωριού, ενώ  θίγονται οι κάτοικοι  οικονομικά και ως ποιότητας ζωής» και ζήτησε να στηριχθούν οι κινήσεις των κατοίκων.

Απαντώντας ο Δήμαρχος Κοζάνης σημείωσε πως «για την περίπτωση της  Καλαμιάς, τώρα έγινα κοινωνός της συγκέντρωσης στο χωριό. Δεν έχω προλάβει να δω τις εκτάσεις, έχω όμως αίσθηση των πραγμάτων από μια παλαιότερη επίσκεψη. Επιφυλάσσομαι να ενημερωθώ περισσότερο και να έχουμε μια απόφαση συμπαράστασης».

Ο κ. Μαλούτας σημείωσε επίσης πως οι εκτάσεις είναι δημόσιες και δεν είναι σε θέση να έχει ακριβή άποψη για τις διαδικασίες παραχώρησης του δημόσιου.

Κατέληξε πάντως πως την Πέμπτη θα βρεθεί με τους κατοίκους για να αξιολογηθεί η κατάσταση.

Γιάννης Κωσταρέλλας 

Μοιραστείτε την είδηση