Αντιπρόεδροι του Ευρωκοινοβουλίου εξελέγησαν η Εύα Καϊλή και ο Δημήτρης Παπαδημούλης

5 Min Read

Για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξελέγησαν μια Ελληνίδα και ένας Έλληνας αντιπρόεδροι, όπως αυτοί εξελέγησαν από τους συναδέλφους τους στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του 2022 στο Στρασβούργο. Πρόκειται για την Εύα Καϊλή, η οποία εξελέγη για πρώτη φορά στη θέση αυτή και τον Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος επανεξελέγη.

Το Κοινοβούλιο εξέλεξε τους 14 Αντιπροέδρους και τους πέντε Κοσμήτορες την Τρίτη 18 και την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου. Εννέα αντιπρόεδροι εξελέγησαν στην πρώτη ψηφοφορία και τρεις στη δεύτερη. Οι δύο τελευταίες έδρες καλύφθηκαν κατά τον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας.

 

Οι νέοι Αντιπρόεδροι και Κοσμήτορες του Κοινοβουλίου και οι ψήφοι που έλαβαν

 1. Othmar KARAS (ΕΛΚ, Αυστρία) 536
 2. Pina PICIERNO (Σοσιαλιστές, Ιταλία) 527
 3. Pedro SILVA PEREIRA (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) 517
 4. Ewa KOPACZ (ΕΛΚ, Πολωνία) 467
 5. Εύα ΚΑΪΛΗ (Σοσιαλιστές, Ελλάδα) 454
 6. Evelyn REGNER (Σοσιαλιστές, Αυστρία) 434
 7. Rainer WIELAND (ΕΛΚ, Γερμανία) 432
 8. Katarina BARLEY (Σοσιαλιστές, Γερμανία) 426
 9. Dita CHARANZOVÁ (Renew, Τσεχία) 406
 10. Michal ŠIMEČKA (Renew, Σλοβακία) 494
 11. Nicola BEER (Renew, Γερμανία) 410
 12. Roberts ZůLE (Συντηρητικοί, Λετονία) 403
 13. Δημήτριος ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ (Αριστερά, Ελλάδα) 492
 14. Heidi HAUTALA (Πράσινοι, Φινλανδία) 384

 

Η δήλωση της Εύας Καϊλή

Η Εύα Καϊλή δήλωσε σχετικά: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους συναδέλφους μου από όλες τις χώρες της ΕΕ και από τις περισσότερες παρατάξεις για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν να τους εκπροσωπήσω από τη θέση της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι μεγάλη τιμή για μένα και για τη χώρα μου την Ελλάδα, και θα εργαστώ ακόμα περισσότερο για να ανταπεξέλθω”.

 

Η δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη

«Ευχαριστώ θερμά τους Ευρωβουλευτές που με τίμησαν και πάλι με την εμπιστοσύνη τους, με μια μεγάλη πλειοψηφία, από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα.

Νοιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί δυο από τους δεκατέσσερεις Αντιπροέδρους είναι από την Ελλάδα. Συγχαίρω την Εύα Καϊλή για την εκλογή της και προσβλέπω σε μια εποικοδομητική συνεργασία για το καλό της πατρίδας μας.

Και τα επόμενα 2,5 χρόνια θα συνεχίσω να εκπροσωπώ στο Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου και την Ευρωπαϊκή Αριστερά και φυσικά την πατρίδα μου την Ελλάδα.

Για ένα πιο ισχυρό Ευρωκοινοβούλιο. Για μια πιο ενωμένη, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη. Με περισσότερη διαφάνεια, δημοκρατία και αλληλεγγύη και λιγότερες ανισότητες».

 

Εκλογική διαδικασία

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Κανονισμού, οι υποψηφιότητες για τις θέσεις των Αντιπροέδρων υποβάλλονται με τον ίδιο τρόπο όπως και για το αξίωμα του Προέδρου, δηλαδή είτε από μια πολιτική ομάδα είτε από μια ομάδα βουλευτών που φθάνει το χαμηλό ελάχιστο όριο (1/20 των ευρωβουλευτών).

Οι 14 Αντιπρόεδροι εκλέγονται σε κοινή ψηφοφορία, με απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων. Εάν ο αριθμός των υποψηφίων που συγκεντρώνουν τις απαραίτητες ψήφους είναι μικρότερος του 14, διεξάγεται δεύτερος γύρος, υπό τους ίδιους όρους. Εάν απαιτείται τρίτη ψηφοφορία για την πλήρωση του Προεδρείου, για τις θέσεις που απομένουν αρκεί η απλή πλειοψηφία (άρθρο 17). Οι Κοσμήτορες εκλέγονται με τον ίδιο τρόπο (άρθρο 18).

 

Ρόλος των Αντιπροέδρων

Οι 14 Αντιπρόεδροι και οι πέντε Κοσμήτορες, μαζί με τον Πρόεδρο, αποτελούν το Προεδρείο του Κοινοβουλίου. Το Προεδρείο διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου. Μεταξύ των άλλων καθηκόντων του, καταρτίζει το προσχέδιο προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου και αποφασίζει για θέματα διοίκησης, προσωπικού και οργάνωσης. Εκτός από τον ρόλο τους στο Προεδρείο, οι Αντιπρόεδροι μπορούν να αντικαταστήσουν τον Πρόεδρο, μεταξύ άλλων προεδρεύοντας στις συζητήσεις της ολομέλειας και εκπροσωπώντας το Κοινοβούλιο σε συγκεκριμένες τελετές ή πράξεις, όταν είναι αναγκαίο. Οι Κοσμήτορες ασχολούνται με διοικητικά θέματα που επηρεάζουν άμεσα τους ίδιους τους ευρωβουλευτές και είναι συμβουλευτικά μέλη του Προεδρείου.

Κατά την εκλογή των μελών του Προεδρείου, οι πολιτικές ομάδες προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι το σύνολο των οι Αντιπροέδρων και των Κοσμητόρων αντικατοπτρίζουν σε γενικές γραμμές την αριθμητική σύνθεση των ομάδων και λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών για την εκλογής Προέδρου.

Μοιραστείτε την είδηση