Αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις – Τι συμβουλεύει ο Ειδικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας Ηλίας Μιχαηλίδης

5 Min Read
Ξεκινούν τη Δευτέρα οι εξετάσεις και εκατοντάδες μαθητές σε όλο το νομό θα καθίσουν στα θρανία για να εξεταστούν στα μαθήματα. Στο νομό Κοζάνης τα εξεταστικά κέντρα είναι εννιά και συγκεκριμένα:
1ο ΓΕΛ Κοζάνης

2ο ΓΕΛ  Κοζάνης
3ο ΓΕΛ  Κοζάνης
4o ΓΕΛ  Κοζάνης
1ο ΓΕΛ Πτολεμαϊδας
3ο ΓΕΛ Πτολεμαΐδας
ΓΕΛ Νεάπολης
ΓΕΛ Σερβίων
ΓΕΛ Σιάτιστας

Για τις δυσκολίες, τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις της νέας χρονιάς μας μίλησε ο Ειδικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας Ηλίας Μιχαηλίδης, δίνοντας παράλληλα συμβουλές προς τους μαθητές και τους γονείς τους.
“Η φετινή χρονιά είναι πολύ ιδιαίτερη σε σχέση με τις προηγούμενες. Θα λέγαμε ότι είναι η πιο ιδιαίτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας, κυρίως λόγω της υγειονομικής κρίσης με τις πρωτόγνωρες αλλαγές που έφερε σε όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα στη μαθητική κοινότητα” μας λέει ο κ. Μιχαηλίδης.
Τα άλλοτε γεμάτα με παιδιά αυτή την περίοδο φροντιστήρια ήταν άδεια, καθώς τα μαθήματα έγιναν μέσω τηλεδιασκέψεων. “Τα φροντιστήρια ανταπεξήλθαν στις νέες απαιτήσεις της από απόσταση διδασκαλίας, ενώ και οι μαθητές τα κατάφεραν πολύ γρήγορα να μπουν στο κλίμα. Ο κορωνοϊός βέβαια είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών, αλλά σε γενικές γραμμές τα πήγαμε καλά” αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης.
Για όσους θα εξεταστούν με το νέο σύστημα, δηλαδή το «σύστημα Γαβρόγλου», το οποίο θα ισχύσει για πρώτη φορά φέτος, τα μαθήματα δε θα έχουν συντελεστή βαρύτητας.
Παράλληλα, όσοι ανήκουν στην Ομάδα Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και όχι των Λατινικών.
“Αλλάζουν φέτος κάποια πράγματα στα μαθήματα. Για πρώτη χρονιά συνεξετάζεται η λογοτεχνία με την έκθεση, καταργούνται τα λατινικά, ένα μάθημα στο οποίο τα παιδιά είχαν μεγάλη σταθερότητα και το οποίο αντικαθίσταται από την κοινωνιολογία. Επίσης, καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας, ενώ μέχρι τώρα τα δύσκολα μαθήματα (φυσική χημεία, αρχαία) είχαν συντελεστή βαρύτητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενισχύονται τα μαθήματα, στα οποία τα παιδιά τα πήγαιναν καλύτερα” επισημαίνει για τις σχετικές αλλαγές ο κ. Μιχαηλίδης.
Να σημειωθεί ότι από την αρχή της φετινής χρονιάς αυξήθηκαν και οι ώρες διδασκαλίας στο σχολείο κάτι που οδήγησε στην αρχή τους έτους σε αύξηση της ύλης, η οποία εν συνεχεία και λόγω της κρίσης του κορωνοϊού μειώθηκε. “Αυτό για μαθητές που είχαν δουλέψει στην ύλη που αφαιρέθηκε, δημιουργεί πρόβλημα γιατί σημαίνει ότι έδωσαν ενέργεια σε κάτι που δεν εξετάζεται τελικά” σχολιάζει αναφορά με τις αλλαγές ο κ. Μιχαηλίδης.
Συμβουλές για τους υποψηφίους 
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι εξετάσεις ξεκινούν στο πρώτο και τελειώνουν στο τελευταίο μάθημα. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από το πως έγραψαν σε ένα μάθημα, γιατί στο τέλος θα κριθούν με βάση το σύνολο των μορίων που κατάφεραν να συγκεντρώσουν. “Άρα τίποτα δεν προδικάζει την επόμενη εξέταση. Επίσης, δεν χρειάζεται να κάνουν υπερβολές τώρα. Δεν θα αλλάξει κάτι δύο 24ωρα πριν. Ο ύπνος είναι σημαντικός” συμβουλεύει ο κ. Μιχαηλίδης.
Οι φροντιστές ελπίζουν τα θέματα να είναι  κλιμακούμενης δυσκολίας, χωρίς ακραίας δυσκολίας θέματα.
Σε ό,τι αφορά στον περίγυρο και τους γονείς η συμβουλή είναι υπομονή και υποστήριξη της προσπάθειας.
Το πρόγραμμα των εξετάσεων
Το πρώτο μάθημα, στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (Γενικής Παιδείας) για τα ΓΕΛ και τα Νέα Ελληνικά (Γενικής Παιδείας) για τα ΕΠΑΛ.
Έτσι, οι υποψήφιοι που θα εξεταστούν με το ΝΕΟ σύστημα, στις 17/6 θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και στα Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Στη συνέχεια, στις 19/6 θα εξεταστούν στη Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας) και στην Κοινωνιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών).
Ακολουθούν, η εξέταση στη Φυσική στις 22/6 (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και στις 24/6 στην Ιστορία και την Πληροφορική, των Ομάδων Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής αντίστοιχα.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την εξέταση στις 26/6 στην Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Οικονομία (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Μοιραστείτε την είδηση