Ζητούν αναθεώρηση και διάλογο
Την έντονη αντίθεσή τους στη νέα υπουργική απόφαση (ΥΑ ΥΠΕΝ/17806/1085/2025) για την κατηγοριοποίηση και τα προσόντα των ενεργειακών επιθεωρητών εκφράζουν οι παρατάξεις «Δυναμικό ΤΕΕ» και «Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών» του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας. Σε ανοικτή επιστολή τους προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με κοινοποίηση στο ΤΕΕ και τα Περιφερειακά Τμήματα, ζητούν την άμεση αναστολή της απόφασης και την έναρξη ουσιαστικής διαβούλευσης για τη διαμόρφωση ενός δίκαιου και ρεαλιστικού πλαισίου.
Η απόφαση θέτει ως προϋπόθεση για την ένταξη ενός επιθεωρητή στη Β’ Τάξη την επιθεώρηση συνολικά 40.000 τ.μ., προκειμένου να μπορεί να αναλαμβάνει μεγάλες επιθεωρήσεις σε δημόσια κτίρια, σχολεία, δομές υγείας και επιχειρήσεις άνω των 250 τ.μ. Οι παρατάξεις χαρακτηρίζουν το όριο αυτό «ανέφικτο και αποκομμένο από την πραγματικότητα», ιδιαίτερα για τους μηχανικούς της περιφέρειας και των νησιών.
«Υψηλά και άδικα κριτήρια, αποκλεισμοί και στρεβλώσεις»
Στην επιστολή τονίζεται ότι στη Δυτική Μακεδονία, με τις ιδιαιτερότητες της απολιγνιτοποίησης και της ύφεσης, λιγότεροι από το 15% των ενεργών επιθεωρητών προσεγγίζουν το όριο των 40.000 τ.μ., ενώ οι περισσότεροι θα χρειάζονταν πάνω από 10 χρόνια συνεχούς εργασίας για να το πετύχουν.
Επιπλέον, όπως υποστηρίζουν, το νέο πλαίσιο:
- Υποβαθμίζει τα τοπικά γραφεία και αποκλείει νέους μηχανικούς.
- Δημιουργεί τοπικά μονοπώλια και αυξάνει το κόστος για τους πολίτες.
- Υποβιβάζει αναδρομικά μηχανικούς που είχαν ήδη δικαίωμα Β’ ή Γ’ Τάξης, χωρίς αντικειμενική τεκμηρίωση.
- Προωθεί ποσοτικά κριτήρια σε βάρος της ποιότητας και της πραγματικής επαγγελματικής εμπειρίας.
Οι παρατάξεις των Χριστοπούλου και Κιάνα, ζητούν την άμεση αναστολή της ισχύος της απόφασης και την αναθεώρησή της με διαβούλευση με το ΤΕΕ και τα Περιφερειακά Τμήματα. Προτείνουν:
- Μείωση του απαιτούμενου εμβαδού για τη Β’ Τάξη σε 10.000 τ.μ.
- Υιοθέτηση πολυκριτηριακού συστήματος (εμπειρία, εξειδίκευση, πολυπλοκότητα έργων).
- Καθιέρωση υποχρεωτικής επιμόρφωσης μέσω του ΤΕΕ με χαμηλό κόστος.
- Εισαγωγή «περιφερειακού συντελεστή» ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές ιδιαιτερότητες (π.χ. Δυτική Μακεδονία, νησιά, ορεινοί δήμοι).
- Διατήρηση των δικαιωμάτων όσων απέκτησαν νόμιμα ανώτερη κατηγορία στο παρελθόν, χωρίς αναδρομικό υποβιβασμό.
- Θέσπιση μεταβατικής περιόδου ώστε να μην αποκλειστούν άμεσα οι υπάρχοντες επαγγελματίες.
«Η απόφαση αγνοεί τις συνθήκες και αδικεί την περιφέρεια»
Οι υπογράφοντες επισημαίνουν ότι η ΥΑ αγνοεί τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς, δημιουργεί ανισότητες και στρεβλώσεις και στερεί από τις τοπικές κοινωνίες τους δικούς τους μηχανικούς, επιβαρύνοντας τους πολίτες με μεγαλύτερο κόστος και καθυστερήσεις.
Καταλήγουν καλώντας το Υπουργείο να επανεξετάσει το ζήτημα, να αποσύρει την απόφαση και να σχεδιάσει από κοινού με τους φορείς ένα σύστημα που θα διασφαλίζει ισότιμη συμμετοχή, αξιοκρατία και επαγγελματική ποιότητα.