Απαλλάχτηκαν οι τρεις πρώην διευθυντές τους Νοτίου Πεδίου για το εξασθενές χρώμιο στα νερά του Ελλησπόντου- «Μάλλον φταίνε μόνο οι κάτοικοι και κανένας άλλος» δηλώνουν οι εκπρόσωποι των κατοίκων

5 Min Read

Την απαλλαγή των τριών πρώην διευθυντών του ορυχείου Νοτίου Πεδίου από τις κατηγορίες για πλημμελή διαχείριση της τέφρας που οδήγησε στην εμφάνιση εξασθενούς χρωμίου στα νερά του Ελλησπόντου, αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κοζάνης μετά την διήμερη ακροαματική διαδικασία. Το Εφετείο αποφάσισε την αθώωση των δυο διευθυντών αλλά και του τρίτου λόγω παραγραφής.

Στην δίκη, μετά την διακοπή της Τρίτης, συνεχίστηκε την Τετάρτη με καταθέσεις μαρτύρων, τις απολογίες των κατηγορούμενων και τις αγορεύσεις Εισαγγελέα και δικηγόρων. Το επίμαχο σημείο αναφοράς όλων ήταν ο αποθέτης τέφρας Α9, ο οποίος βρισκόταν ακριβώς επάνω από τον κεντρικό ταμιευτήρα του πόσιμου νερού. Η Εισαγγελέας της έδρας, λίγο πριν προτείνει την απαλλαγή των κατηγορούμενων, είπε πως σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν «έκαναν αυτό που έπρεπε στην περιοχή ευθύνης τους, στην οποία δεν εντοπίστηκαν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου».

Στις απολογίες τους οι πρώην διευθυντές του Νότιου Πεδίου, εξήγησαν πολλά για την λειτουργία του ορυχείου δίνοντας έμφαση στο ότι δεν γνώριζαν σε καμία περίπτωση πριν το 2013 ότι υπήρχε θέμα μόλυνσης του νερού. «Και εμείς πίναμε από το ίδιο νερό στα γραφεία μας και φτιάχναμε τον καφέ μας. Δεν γνωρίζαμε για το πρόβλημα μέχρι που βγήκε η είδηση στα ΜΜΕ» είπαν. Η Εισαγγελέας μάλιστα άφησε να εννοηθεί πως αρμόδιοι για μετρήσεις της ποιότητας του νερού δεν ήταν και είναι η ΔΕΗ αλλά άλλοι φορείς όπως Δήμοι, Περιφέρεια, ΔΕΥΑΚ κλπ.

Όσον αφορά στο αν η τέφρα επηρεάζει ή όχι την εμφάνιση εξασθενούς χρωμίου στα νερά, η Εισαγγελέας ανέφερε πως ούτε η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί σε αυτό αφού υπάρχουν δυο μελέτες, από ΑΠΘ και ΕΜΠ, οι οποίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Αυτή του ΑΠΘ αναφέρει πως η τέφρα συνεισφέρει σημαντικά στην εμφάνιση του μετάλλου στο νερό και αυτή του ΕΜΠ πως αυτό συμβαίνει λόγω των πετρωμάτων της περιοχής.

 

Για δικαίωση μιλούν οι πρώην διευθυντές

«Σήμερα αθωώθηκε η τέφρα» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην διευθυντής του Νότιου Κώστας Θεοδωρίδης, ο οποίος δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την απόφαση. Από την μεριά του ο Γιάννης Ιωακείμ είπε πως «φάνηκε πως το πρόβλημα με το χρώμιο δεν ήταν ανθρωπογενές και από την τέφρα αλλά λόγω γεωλογικών σχηματισμών. Η σημερινή αθώωση ήταν κάτι που έπρεπε να έχει συμβεί από την 1η Μαρτίου 2019».

 

 

Δυσαρεστημένοι και αγανακτισμένοι οι κάτοικοι του Ελλησπόντου

Δυσαρεστημένοι και αγανακτισμένοι από την απόφαση του Εφετείου δηλώνουν οι εκπρόσωποι των κατοίκων του Ελλησπόντου, οι οποίοι ελπίζουν τώρα το αστικό δικαστήριο για αποζημιώσεις.

«Τελικά αθωώθηκαν οι διευθυντές, μάλλον θα αθωωθεί και η τέφρα, μάλλον αθωώθηκε και ο Δήμος Κοζάνης και η ΔΕΥΑΚ και το Κέντρο Περιβάλλοντος. Τελικά μάλλον φταίνε οι κάτοικοι που τόσα χρόνια πίναμε νερό με εξασθενές χρώμιο, φταίνε οι κάτοικοι που πεθαίνουμε από καρκίνο, φταίνε οι κάτοικοι που μας στέλνουν λογαριασμούς ύδρευσης να πληρώσουμε για νερό που δεν χρησιμοποιούσαμε και οι μόνοι ένοχοι φαίνεται πως είμαστε εμείς» είπε με αγανάκτηση ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αγίου Δημητρίου Χάρης Πεχλιβανίδης.

«Από αύριο ένα από τα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα, το ΑΠΘ και το ΕΜΠ, πρέπει να πάει σπίτι του! Δεν γίνεται να πληρώνει ο ελληνικός λαός επιστήμονες και το ένα πανεπιστήμιο να λέει ότι φταίει η τέφρα για το χρώμιο και το άλλο να λέει ότι δεν φταίει. Όταν όμως έγινε η μελέτη του Μετσόβιου το 2008 και μετρήθηκαν στην εξωτερική απόθεση της Ακρινής πολλαπλάσιες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου, αυτές οι ποσότητες ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν και καλά τώρα και αιτία είναι τα πετρώματα. Ε τι να πω είναι το τυχερό μας να ζούμε σε τέτοια πετρώματα» είπε ειρωνικά ο Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής Κώστας Πουτακίδης.

«Από το 2013 περιμέναμε την ελληνική δικαιοσύνη να ρίξει φως στην υπόθεση και να μας πει γιατί πίναμε μολυσμένο νερό. Δυστυχώς φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και η δικαιοσύνη απέτυχε. Επίσης τονίζω την απουσία δημοτικής και περιφερειακής αρχής σε όλον αυτόν τον αγώνα και εύχομαι σε όλους τους πολίτες, ποτέ να μην ξυπνήσουν ένα πρωί και μάθουν ότι έπιναν τα παιδιά τους δηλητήριο» είπε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας του Συλλόγου Περιβάλλοντος Αγίου Δημητρίου Ηλίας Τεντζογλίδης.

Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση