Απάντηση Ιωαννίδη σε Μαλούτα: Η χρήση της τακτικής «πες, πες, κάτι θα μείνει» είναι κατανοητή αλλά οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν την πραγματικότητα!

5 Min Read

Η οικονομική εξυγίανση του Δήμου Κοζάνης, η απόλυτη διαφάνεια στην λειτουργία των οικονομικών, η πληρωμή παλαιών υποχρεώσεων και η μη δημιουργία νέων, η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης με την τοπική αγορά, η αυτοτέλεια της Οικονομικής Υπηρεσίας που πλέον δεν εξαρτάται από εξωτερικούς συνεργάτες και εσωτερικές παρεμβάσεις και η πιστοποίηση της λειτουργίας της με ISO ώστε αυτό να διασφαλίζεται πλήρως, η για πρώτη φορά πληρωμή των υποχρεώσεων του Δήμου στη ΔΕΥΑΚ, προφανώς ενοχλούν αυτούς που επί χρόνια, όπως όλοι γνωρίζουμε, είχαν επιλέξει ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας.

- Advertisement -

Για αυτό και o κ. Μαλούτας με ανακοίνωση του επιδίδεται σε μια απέλπιδα αντιπολιτευτική προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, καταδικασμένη να αποτύχει λόγω της ένδειας επιχειρημάτων.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά:

Χρηματοδότηση ΕΣΠΑ

Ας ξεκινήσουμε με το ουσιαστικό που θέτει ο κ. Μαλούτας και αφορά τις πηγές χρηματοδότησης του Δήμου Κοζάνης του 2017 και ειδικά όσον αφορά το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Ο πρώην Δήμαρχος μας εγκαλεί για χαμηλή απορροφητικότητα σε ένα πρόγραμμα που ουσιαστικά δεν «έτρεχε».

Και εξηγούμαστε:

Η προηγούμενη προγραμματική περίοδος ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2016. Η συντριπτική πλειοψηφία προσκλήσεων του τρέχοντος ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας αλλά και κεντρικά ξεκίνησαν στα μέσα του 2017, οπότε θα ήταν αδύνατο να υπάρχει σημαντική εισροή κονδυλίων, σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες του ΕΣΠΑ εντός του ίδιου έτους, εκτός και αν ο κ. Μαλούτας είχε κάποιο άλλο «μαγικό» τρόπο που εμείς δεν έχουμε υπόψη.

Η αντίστοιχη απορρόφηση το 2011, που ο κ. Μαλούτας ήταν Δήμαρχος ήταν 46χιλ. ευρώ!!!

Η προσπάθεια παραπλάνησης, δεν νομίζουμε ότι πείθει κανένα.

Σήμερα ο Δήμος Κοζάνης έχει ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα ύψους 9,05εκ. ευρώ:

 

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ 172.800,00 €
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΞΕΝΩΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
240.000,00 €
ΜΟΝΑΔΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ -ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ –
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ Β
4.341.694,66 €
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΟΡΟΦΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΥΠΟΓΕΙΟ – 10ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ 1.215.628,54 €
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΟΟΡΟΦΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΥΠΟΓΕΙΟ – 15ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ 1.465.345,54 €
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 7 ΝΕΩΝ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ 13ο ΔΗΜΟΤΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ 1.618.021,02 €

 

Επίσης έχουν εγκριθεί 8,93εκ. ευρώ για το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Κοζάνης για την ανάπλαση του χώρου του Σιδηροδρομικού Σταθμού, την ανάπλαση της πλατείας Λασσάνη και μια μεγάλη σειρά άλλων παρεμβάσεων.

Παράλληλα ο Δήμος προχωρά τη συμμετοχή του σε μια σειρά από προσκλήσεις, που αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα.

Θα έπρεπε επίσης να γνωρίζει ο κ. Μαλούτας πως ο Δήμος Κοζάνης για πρώτη φορά   επί θητεία μας διεκδίκησε και πέτυχε συμμετοχή και χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα (εκτός ΕΣΠΑ) και συγκεκριμένα το πρόγραμμα STARDUST από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Horizon 2020» και το SYMBI του INTERREG.

Αποτελέσματα οικονομικών καταστάσεων

Στην ανακοίνωση του κ. Μαλούτα γίνεται λόγος για διαφορετικά Οικονομικά στοιχεία από τον Ισολογισμό του 2017, των τριμηνιαίων και των μηνιαίων καταστάσεων. Η συνεχιζόμενη αδυναμία του κ. Μαλουτα να κατανοήσει σωστά οικονομικούς πίνακες τον οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα, γεγονός που επανειλημμένως του έχουμε επισημάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αν διαβάσει κανείς λοιπόν σωστά τις τριμηνιαίες και τις μηνιαίες καταστάσεις θα δείτε πως το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο και είναι 41, 948εκ. ευρώ.

Η διαφορά μεταξύ των καταστάσεων και του ισολογισμού του 2017 είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό καθώς ο μεν ισολογισμός γίνεται με το διπλογραφικό σύστημα οι δε καταστάσεις με το απλογραφικό. Οποιοσδήποτε έχει στοιχειώδεις γνώσεις δημόσιου λογιστικού το γνωρίζει.

Τριμηνιαίες καταστάσεις

Αναφορικά με τις τριμηνιαίες καταστάσεις, έχουμε επανειλημμένως αναφέρει πως η καθυστέρηση οφείλεται στη μετάβαση της εφαρμογής του διπλογραφικού συστήματος από εξωτερικό συνεργάτη στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.

Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν στερεί από κανένα την ικανότητα που πραγματικά ενδιαφέρεται για τα οικονομικά του Δήμου να ενημερωθεί. Ο κ. Μαλούτας ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης γνωρίζει άριστα πως όποτε έχει ζητήσει οποιοδήποτε οικονομικό στοιχείο, αυτό είναι άμεσα και με σαφήνεια στη διάθεση του.

Η χρήση της τακτικής «πες, πες, κάτι θα μείνει» είναι κατανοητή αλλά οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν την πραγματικότητα!  

 

Μοιραστείτε την είδηση