Η Ν.Ε. Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε μετά από καιρό και επέλεξε για θέμα της το αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου. Η ανάγνωση της φλύαρης ανακοίνωσής της είναι μια τρανταχτή απόδειξη ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους συνεταίρους τους των ΑΝΕΛ και τους εκλεκτούς τους στην Περιφέρεια ακόμα ψάχνουν όλοι μαζί το έργο.
Αν το είχαν βρει θα διαπίστωναν μεταξύ άλλων ότι:
1) Η προκαταρκτική και οριστική μελέτη του έργου χρονολογείται από ετών και έγινε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου με ενέργειες του οποίου εκδόθηκε από το τ. ΥΠΕΧΩΔΕ η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
2) Στο μεταξύ διάστημα οι Δήμοι, π. Αιανής, Σερβίων –Βελβεντού και Κοζάνης, με το έμπρακτο ενδιαφέρον τους, κράτησαν ζωντανό το έργο και έκαναν συγκεκριμένες ενέργειες για την ένταξη στο έργο περιοχών των Δήμων τους όμορων της περιοχής μελέτης του Αρδευτικού της Βόρειας Ζώνης.
Στο πλαίσιο αυτό, τον Ιούλιο του 2014, όταν το έργο άρχισε να εξετάζεται από το Υπουργείο, ζητήθηκε η συνδρομή των τότε Δημάρχων Σερβίων – Βελβεντού Βασίλη Κωσταντόπουλου, Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα, καθώς και του τελευταίου Δήμαρχου Αιανής Γιώργου Τζέλλου, των οποίων η συμμετοχή υπήρξε πολύτιμη.
Επίσης το διάστημα αυτό υπήρξε δέσμευση της ΔΕΗ για την άρδευση από το φράγμα του Ιλαρίωνα της περιοχής Ελάτης, Τρανοβάλτου, Λιβαδερού.
3) Τον Σεπτέμβριο του 2014 το Υπουργείο, σε συνεργασία με την ΑΝΚΟ και την ΔΕΗ, προετοίμασαν την επικαιροποίηση του φακέλου του έργου, συμπεριλαμβάνοντας στο αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης και τις περιοχές αυτές
4) Το έργο με αυτή τη διευρυμένη περιοχή άρδευσης, προτάθηκε για χρηματοδότηση συγκεκριμένα και με τεχνικό δελτίο από τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Μακεδονίας το Σεπτέμβρη του 2014.
5) Την επικαιροποίηση και συμπλήρωση της μελέτης ανέλαβε η ΑΝΚΟ σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.
6) Με συντονισμένες ενέργειες των συναρμόδιων Υπουργείων το Νοέμβρη του 2014 υπήρξαν οι αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε το έργο στη νέα τελική του μορφή να είναι συμβατό με το Σχέδιο Διαχείρισης του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Μακεδονίας. Το έργο δηλαδή δεν έχει κανένα πρόβλημα στην επικαιροποίηση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.
7) Την ίδια περίοδο τεκμηριώθηκε η προτεραιότητα του έργου σε εθνικό επίπεδο με συγκεκριμένα επιχειρήματα γι’ αυτό και βρέθηκε στις 10 μεγάλες προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ που προτάθηκαν στο πακέτο Γιούνγκερ.
Αυτά και πολλά άλλα μπορούν να διαπιστώσουν οι ανευθυνοϋπεύθυνοι της μοιραίας ομάδας που διοικεί και εκπροσωπεί τον τόπο μόλις βρουν το έργο, που ματαίως ψάχνουν επί 15 μήνες.
Μέχρι τότε τουλάχιστον ας κάνουν το στοιχειώδες και να παρακολουθούν τι λέει και τι κάνει η Κυβέρνηση για τον τόπο μας.
- Η Κυβέρνηση επέλεξε στο πακέτο Γιούνγκερ να μην προτείνει κανένα αρδευτικό. Αυτό είναι δικαίωμά της αλλά όχι και σε 42 έργα που πρότεινε να μην υπάρχει ούτε ένα (!) στη Δυτική Μακεδονία.
- Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαντώντας στην ερώτηση του ΠΑΣΟΚ για την τύχη του αρδευτικού επιβεβαίωσε την αλλαγή κατεύθυνσης από την Κυβέρνηση και συνέδεσε την υλοποίησή τους στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με τις διαδικασίες ωρίμανσης των έργων.
Ενδεικτικά σημειώνω ότι τόσο τα αρδευτικά έργα της Κρήτης όσο και αυτό της Αργολίδας έχουν ωριμάσει σχεδόν 100% στο 15μηνο που μεσολάβησε από το Γενάρη του 2015 μέχρι σήμερα.
Το αμέριστο ενδιαφέρον των ανευθυνοϋπευθύνων στον τόπο μας εξαντλείται στο … ψάξιμο.
Κάπως έτσι φτάσαμε η ανεργία το 4ο 3μηνο του 2015 στη Δυτική Μακεδονία να καταγράφει ιστορικό ρεκόρ αντίθετα με την πανελλαδική τάση.
Ένας στους τρεις στον τόπο μας είναι άνεργος και αυτό συμβαίνει πρώτη φορά και σχετίζεται ευθέως με πράξεις και παραλείψεις σε όλα τα μεγάλα μέτωπα που σχετίζονται με την ανάπτυξη.
Αν δεν έχουν τίποτα να πουν για όλα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλύτερα να σιωπούν. Το σιγάν κρείττον του λαλείν.
Υ.Γ. Οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος στην ΠΕ Κοζάνης είναι ανάστατοι γιατί η παραγωγή τους μένει αδιάθετη.
Εκτός από τον καπιταλισμό, την ΕΕ, το ΔΝΤ και τους κακούς ξένους εν γένει που ευθύνονται, κατά ΣΥΡΙΖΑ, για όλα τα δεινά μήπως η Κυβέρνηση και οι εκλεκτοί της στον τόπο μας μπορούν να κάνουν κάτι;
Κι αν δεν μπορούν γι’ αυτούς μπορούν τουλάχιστον να κάνουν κάτι για τους τευτλοπαραγωγούς που είναι απλήρωτοι;