Προειδοποίηση μαζικών παραιτήσεων δημοτικών συμβουλίων στη Δυτική Μακεδονία

10 Min Read

Π. Κεπαπτσόγλου: «Θεσμικά δεν έχουμε λόγο ύπαρξης αν δεν γίνουν αυτά που ζητάμε»

Στο όριο της θεσμικής ρήξης οδηγούνται οι Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας, με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων να ανοίγει το ενδεχόμενο καθολικών παραιτήσεων δημοτικών συμβουλίων, αν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Η απογοήτευση και ο θυμός κυριάρχησαν στη συνεδρίαση της ΠΕΔ το πρωί της Παρασκευής, όπου έγινε ο απολογισμός της πρόσφατης συνάντησης με τον Πρωθυπουργό.

Οι δήμαρχοι εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν τους δόθηκε ο λόγος, ενώ σημείωσαν πως η περιοχή έχει οδηγηθεί σε οικονομικό μαρασμό, φτωχοποίηση και ανεργία. Τόνισαν ότι αν δεν υπάρξουν μετρήσιμα αποτελέσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο και εντός του χρονικού διαστήματος που οδηγεί στη ΔΕΘ, θα εξεταστεί η καθολική παραίτηση δημοτικών συμβουλίων και η οργάνωση παλλαϊκής κινητοποίησης. Όπως ανέφεραν, η κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να αφυπνιστεί και να πάρει θέση, γιατί «αυτός ο τόπος δεν αντέχει άλλο εμπαιγμό και άλλη ισοπέδωση».

Στο απροχώρητο φαίνεται να έχει φτάσει η κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία, με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) να κλιμακώνει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση, θέτοντας ακόμη και θέμα μαζικών παραιτήσεων δημοτικών συμβουλίων, σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν άμεσα οι κυβερνητικές δεσμεύσεις. Κατά τη συνεδρίαση της ΠΕΔ το πρωί της Παρασκευής, όπου έγινε απολογισμός της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, κυριάρχησαν ο θυμός και η απογοήτευση.

«Το θέμα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Προφανώς ό,τι υπάρχει στο υπόμνημα πρέπει να διεκδικηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, υπογραμμίζοντας πως ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος τού διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία διαμεσολάβησης με τους συναρμόδιους υπουργούς, αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Όπως είπε ο ίδιος, «το θέμα είναι να μπούμε σε μια διαδικασία που ό,τι κουβεντιάσουμε και αποφασίσουμε να νομοθετηθεί, γιατί μόνο έτσι τελικά μπορούμε να έχουμε διασφαλισμένο ότι κάτι έχουμε καταφέρει». Επισήμανε ότι δεν συμμερίζεται τη λογική των καταλήψεων δημαρχείων, καθώς όπως ανέφερε, «μπορεί να έχει έναν συμβολισμό, αλλά κάνουμε δυσλειτουργικούς τους ίδιους τους συμπολίτες μας. Χωρίς βέβαια να το αποκλείω».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως πρέπει να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα. «Αν δεν γίνουν όλα αυτά, νομίζω ότι θεσμικά δεν έχουμε λόγο ύπαρξης. Αυτό θα πρέπει να είναι καθολικό και δεν πρέπει να αφορά αποκλειστικά και μόνο τους δημάρχους αλλά θα πρέπει να είναι αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, που είναι και τα κυρίαρχα όργανα των δήμων. Εμείς είμαστε εκτελεστικά όργανα των δημοτικών συμβουλίων. Αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να είναι το αποκορύφωμα με όλα αυτά που υπήρξαν ως δεσμεύσεις, αν τελικά δεν υλοποιηθούν».

Παράλληλα, τόνισε πως το ενδεχόμενο παραίτησης μόνο των δημάρχων δεν έχει νόημα. «Το να παραιτηθούμε μόνο οι Δήμαρχοι δεν έχει νόημα γιατί θα μπουν άλλοι στη θέση μας και δεν θα γίνει κάτι. Αλλά ο συμβολισμός έχει να κάνει με την ενότητα που υπήρχε, γιατί άλλωστε η κάθοδος και των 13 Δημάρχων στο Μέγαρο Μαξίμου για εμένα είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα».

Ο Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου άφησε αιχμές και για τη σύνθεση της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό. «Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα έπρεπε να είναι όλοι οι βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας στη συνάντηση και όχι μόνο οι κυβερνητικοί, μαζί με τον Περιφερειάρχη και όλους τους Δημάρχους, γιατί είναι αυτό που ενδυναμώνει και συγκροτεί ένα δυναμικό παρών στο Μέγαρο Μαξίμου. Σαφώς δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα», κατέληξε.

Χρήστος Γκοσλιόπουλος: «Απόλυτη απογοήτευση – Κατεβήκαμε σαν μαριονέτες»

«Αισθάνομαι μια απόλυτη απογοήτευση. Η διαδικασία ήταν λάθος. Δεν μας έδωσαν τον λόγο. Κατεβήκαμε σαν μαριονέτες, παρακολουθώντας με τα κοστούμια μας, και φύγαμε», δήλωσε με έντονο ύφος ο Δήμαρχος Νεστορίου, Χρήστος Γκοσλιόπουλος, σχολιάζοντας τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Τόνισε ότι έπρεπε να δοθεί ο λόγος στον πρόεδρο της ΠΕΔ, που εκπροσωπεί τους δημάρχους, και ακολούθως στον Περιφερειάρχη, χαρακτηρίζοντας τη σειρά των τοποθετήσεων εσφαλμένη. Κλείνοντας, προειδοποίησε: «Αν δεν ανταποκριθούν, να υπάρξει καθολική παραίτηση όλων μας. Να έρθουν να διοικήσουν αυτοί. Να κρατήσουν τον πληθυσμό εδώ πέρα, που δεν έχει μείνει τίποτα».

Κυριάκος Ταταρίδης: «Η περιοχή έχει γονατίσει – Δεν μας έδωσαν ούτε λεπτό να μιλήσουμε»

Την απογοήτευσή του για τον τρόπο που εξελίχθηκε η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό εξέφρασε ο Δήμαρχος Γρεβενών Κυριάκος Ταταρίδης. «Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί, σαν Δυτική Μακεδονία. Όπως είχε γίνει και παλαιότερα, που είχαμε φτιάξει μια Δυτική Μακεδονία της συνοχής και της αλληλεγγύης», σημείωσε.

Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι οι δήμαρχοι δεν έλαβαν καθόλου τον λόγο, λέγοντας: «Οι δήμαρχοι που ήταν προσκεκλημένοι δεν μίλησαν ούτε λεπτό. Παρακολουθήσαμε την εισήγηση του Περιφερειάρχη και κάποιων υπουργών και έκλεισε η συζήτηση». Υπογράμμισε ότι η περιοχή έχει γονατίσει εξαιτίας του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων.

Χρήστος Ελευθερίου: «Φύγαμε με την ουρά στα σκέλια – Χρειάζεται παλλαϊκή κινητοποίηση»

Έντονη ήταν η αντίδραση του Δημάρχου Σερβίων Χρήστου Ελευθερίου για την έκβαση της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό. «Φύγαμε με την ουρά στα σκέλια. Όταν ο Πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να φύγει, έπρεπε να αντιδράσουμε επιτόπου. Κάναμε 1.000 χιλιόμετρα πήγαινε-έλα για να γυρίσουμε χωρίς τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο κατάληψης δημαρχείων, λέγοντας πως «το επόμενο βήμα δεν είναι να κλείσουμε τα δημαρχεία γιατί θα βγάλουμε τα μάτια μας». Αντίθετα, πρότεινε την ενεργοποίηση της κοινωνίας. «Θεωρώ ότι πρέπει να βάλουμε την κοινωνία και να καλέσουμε σε παλλαϊκή κινητοποίηση μέσα στο καλοκαίρι για να δείξουμε ότι ο κόσμος είναι αγανακτισμένος όπως εμείς».

Καταλήγοντας, ανέφερε: «Αν φεύγαμε, ίσως να γινόμασταν πρωτοσέλιδο και να καταλάβαιναν τι γίνεται στη Δυτική Μακεδονία. Τώρα δεν γίναμε ούτε καν είδηση. Δεν αντέχει αυτός ο τόπος άλλο εμπαιγμό και άλλη ισοπέδωση. Πρέπει να κινητοποιηθεί η κοινωνία».

Μανώλης Στεργίου: «Το ποτήρι μπορούμε να το δούμε και μισογεμάτο και μισοάδειο»

Με μετρημένη στάση τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, τονίζοντας ότι «είμαστε σε μια φάση που έχουμε ένα ποτήρι μπροστά μας που μπορούμε να το δούμε και μισογεμάτο και μισοάδειο». Όπως ανέφερε, το περιεχόμενο αυτού του «ποτηριού» αφορά μια επανάληψη του σχεδιασμού και των προτάσεων που είχαν παρουσιαστεί ήδη από τις 3 Απριλίου.

Ο κ. Στεργίου υπογράμμισε ότι οι υπουργοί πρέπει να αποδείξουν έμπρακτα πως όσα ειπώθηκαν θα δρομολογηθούν άμεσα, ενώ διαφώνησε με την πρόταση για κλείσιμο των δήμων: «Διαφωνώ με το να κλείσουν οι δήμοι και να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες για να περάσουμε ένα μήνυμα».

Παναγιώτης Πλακεντάς: «Ίσως δεν υπάρχει στο χάρτη η Δυτική Μακεδονία για τον Πρωθυπουργό»

Για έντονη απογοήτευση αλλά και εκνευρισμό έκανε λόγο ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. «Πέρα από την απογοήτευση, αισθάνθηκα και έναν μεγάλο εκνευρισμό. Η συνάντηση πήγε πολύ άσχημα. Δεν γίνεται διαδραστικός διάλογος όταν οι δήμαρχοι ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, αυτός την αποδέχεται και δεν μιλούν οι δήμαρχοι. Αυτό δεν είναι ούτε διαδραστικό ούτε διάλογος», τόνισε.

Ο κ. Πλακεντάς επισήμανε ότι αν οι απαντήσεις στο υπόμνημα ήταν επαρκείς, δεν θα υπήρχε λόγος να γίνεται περαιτέρω συζήτηση. «Ίσως δεν υπάρχει στο χάρτη η Δυτική Μακεδονία για τον Πρωθυπουργό. Είναι πασιφανές ότι έχει λανθασμένη εικόνα για το τι συμβαίνει στην περιοχή», δήλωσε.

Πρότεινε να δοθεί τελεσίγραφο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέχρι τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Εάν μέχρι τότε δεν υπάρχει λύση, να δώσουμε το αγωνιστικό παρών έξω από το Βελλίδειο. Αγώνες χαμένοι είναι μόνο αυτοί που δεν δόθηκαν», είπε, προτείνοντας επίσης τη διοργάνωση συνεντεύξεων Τύπου, τόσο στην ΚΕΔΕ στην Αθήνα, όσο και στη Δυτική Μακεδονία, «τιμώντας και τους ανθρώπους που στηρίζουν την προσπάθειά μας».

Χρήστος Ζευκλής: «Έγινε μια συνάντηση-παρωδία – Δεν μεταφέραμε την αγωνία της κοινωνίας»

Σκληρή ήταν η τοποθέτηση του Δημάρχου Βοΐου Χρήστου Ζευκλή για τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, την οποία χαρακτήρισε «συνάντηση-παρωδία», επιρρίπτοντας ευθύνες και στα δύο μέρη. «Με την παρουσία μας και τη μουγκαμάρα μας φέραμε τη συζήτηση στα μέτρα της κυβέρνησης και αποτύχαμε να μεταφέρουμε ένα μήνυμα που ήταν και το κύριο. Ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά εδώ και εμείς ως γνώστες έπρεπε να το μεταφέρουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι οι δήμαρχοι είναι αυτοί που οφείλουν να εκφράσουν την αγωνία της κοινωνίας τους και να απαιτήσουν λύσεις. «Πρέπει να μας φέρουν τις δουλειές που μας πήραν για να σταθεί αυτή η κοινωνία», τόνισε.

Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση