Ευρωβουλευτές υπέρ της μείωσης της γραφειοκρατίας για επιχειρήσεις και πολίτες, με έμφαση στις ΜμΕ και τη χρήση ψηφιακών εργαλείων
Την ανάγκη για ένα πιο απλό, διαφανές και φιλικό προς τις επιχειρήσεις φορολογικό πλαίσιο στην ΕΕ, που θα στηρίζει την ανταγωνιστικότητα χωρίς να υπονομεύει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές σε έκθεση που εγκρίθηκε την Τρίτη από την Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής.
Η έκθεση, την οποία συνέταξε ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα (ΕΛΚ, Κύπρος), εγκρίθηκε με 46 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 11 αποχές και αναμένεται να συμβάλει στο εν εξελίξει νομοθετικό έργο της ΕΕ για την απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας, με επίσημη πρόταση της Επιτροπής να αναμένεται στις αρχές του 2026.
Μικρότερος διοικητικός φόρτος, μεγαλύτερη στήριξη στις ΜμΕ
Στην έκθεση τονίζεται ότι το σημερινό κόστος συμμόρφωσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις φτάνει περίπου στο 30% των καταβληθέντων φόρων, επιβαρύνοντάς τες δυσανάλογα και αποθαρρύνοντας επενδύσεις και καινοτομία. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κόμβου φορολογικών δεδομένων που θα βελτιώσει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, θα μειώσει τις υποχρεώσεις διπλής υποβολής στοιχείων και θα λειτουργεί ως ενιαίο σημείο πρόσβασης για τις φορολογικές αρχές.
Επιπλέον, ζητούν την εναρμόνιση της χρήσης αριθμού φορολογικού μητρώου στα κράτη-μέλη, απλούστερες διαδικασίες για αποταμιευτικούς και επενδυτικούς λογαριασμούς ώστε να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να επενδύσουν στις κεφαλαιαγορές, καθώς και αναθεώρηση του πλαισίου για τον ΦΠΑ και άλλων οδηγιών που διέπουν τη φορολογική συνεργασία και την καταπολέμηση της φοροαποφυγής.
Όχι υποχωρήσεις στη διαφάνεια
Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι η απλούστευση δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της αποτελεσματικότητας στη μάχη κατά της φοροαποφυγής, της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής. Προτείνουν ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και του δικτύου Eurofisc για αποτελεσματικότερες διασυνοριακές έρευνες και ανταλλαγή πληροφοριών.
Σημαντική θεωρείται επίσης η χαρτογράφηση των υφιστάμενων φορολογικών εμποδίων για τις διασυνοριακές επενδύσεις και η εξέταση ενός ενιαίου καθεστώτος κανόνων για νεοφυείς επιχειρήσεις σε επίπεδο ΕΕ.
«Δίκαιο και φιλικό φορολογικό σύστημα»
Ο εισηγητής της έκθεσης, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, δήλωσε:
«Ζητούμε ένα απλούστερο, διαφανέστερο και προβλέψιμο φορολογικό πλαίσιο που μειώνει την πολυπλοκότητα και τον διοικητικό φόρτο, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά μας, χωρίς να υποχωρούμε στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του επιθετικού σχεδιασμού. Ένα δίκαιο και φιλικό προς τις επιχειρήσεις σύστημα είναι απαραίτητο για τις ΜμΕ, τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, ιδιαίτερα για μικρότερες οικονομίες όπως η Κύπρος.»
Η έκθεση, αν και δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, καταγράφει τις πολιτικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει της νομοθετικής πρότασης που προγραμματίζεται από την Επιτροπή για το 2026.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr