Από… Δευτέρα θερμική ενέργεια στην τηλεθέρμανση

4 Min Read

Η βλάβη στην 4η μονάδα του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου «δένει» τα χέρια της Τηλεθέρμανσης

Πλήρως εξαρτημένη από την 4η και πιο ταλαιπωρημένη μονάδα του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου είναι η Τηλεθέρμανση Κοζάνης, αφού τόσο η 3η όσο και η 5η μονάδα του εργοστασίου αναμένεται να τροφοδοτήσουν με θερμική ενέργεια το δίκτυο από τις αρχές Νοέμβρη. Μέχρι τότε η Τηλεθέρμανση έχει «αφεθεί» στην μονάδα 4, η οποία στις 11 το βράδυ της Πέμπτης παρουσίασε νέα διαρροή και διακόπηκε η λειτουργία της.

- Advertisement -

Η διακοπή λειτουργίας της μονάδας, σημαίνει αυτόματα και διακοπή παροχής θερμικής ενέργειας στο δίκτυο της τηλεθέρμανσης Κοζάνης. Αποτέλεσμα αυτού είναι η διακοπή και των εργασιών προετοιμασίας του δικτύου αφού χωρίς θερμική ενέργεια δεν μπορεί να λειτουργήσει το δίκτυο. Οι υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στην περιοχή το Σαββατοκύριακο φαίνεται πως σώζουν την κατάσταση όμως η ανησυχία και ο προβληματισμός για το πως θα κυλήσει ο χειμώνας είναι πλέον έντονη.

Η 4η μονάδα τους ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου είναι και η πιο ταλαιπωρημένη και εμφανίζει συχνά βλάβες. Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν εκ των έσω τις διαδικασίες, η συγκεκριμένη μονάδα δεν έχει λάβει τις αναβαθμίσεις και την συντήρηση που θα έπρεπε αφού η ΔΕΗ δεν επιθυμεί να δαπανήσει χρήματα εφόσον υπάρχει ημερομηνία παύσης λειτουργίας. Αποτέλεσμα είναι να εμφανίζει συχνά βλάβες και διαρροές και «τρυπήματα» στο καζάνι της.

Κάτι τέτοιο έγινε και το βράδυ της Πέμπτης. Ενώ η μονάδα ήταν σε λειτουργία για περίπου 48 ώρες και τροφοδοτούσε με θερμική ενέργεια την τηλεθέρμανση, παρουσιάστηκε διαρροή με αποτέλεσμα να διακοπεί άμεσα η λειτουργία της. Η εκτίμηση της αποκατάστασης της μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής δεν ήταν εφικτή, αφού για να μπορέσουν τα συνεργεία να εισέλθουν στον χώρο χρειάζεται να πέσουν οι θερμοκρασίες. Να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία εντός του καζανιού είναι 1200 βαθμούς Κελσίου και η πτώση γίνεται αργά και σταθερά.

Οι πρώτες εκτιμήσεις πάντως μιλούν για επανεκκίνηση της μονάδας 4 από… Δευτέρα και μέχρι τότε το δίκτυο της τηλεθέρμανσης δεν μπορεί να δουλέψει για να ολοκληρωθούν οι εργασίες προετοιμασίας. Πάντως τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ τις δυο μέρες που λειτουργούσε το σύστημα, κατάφεραν να εντοπίσουν τέσσερις σημαντικές διαρροές, οι οποίες έχουν μπει σε διαδικασία αποκατάστασης.

Πληροφορίες του «Χ» αναφέρουν πως λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών, τόσο οι αυτοδιοικητικοί όσο και οι κυβερνητικοί βουλευτές, έδωσαν προτεραιότητα στις εκλογές, στην στήριξη και συμμετοχή στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων παρασκηνιακά και δεν ασχολήθηκαν με την τηλεθέρμανση ενώ γνώριζαν το πρόβλημα. 

«Το θέμα είναι πολιτικό και θα μπορούσαν να πιέσουν το υπουργείο και την ΔΕΗ να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να παραδοθεί η 5η μονάδα που είναι και η πιο σταθερή, τέλος Σεπτέμβρη και να γίνουν οι προετοιμασίες τον Οκτώβρη. Τώρα με την μονάδα 4 που παρουσιάζει βλάβες, είναι δύσκολο να πούμε ότι υπάρχει σταθερότητα και συνέπεια. Το μόνο που βοηθάει είναι ο καιρός» αναφέρουν στον «Χ» άνθρωποι που γνωρίζουν το ζήτημα.

Τέλος, να σημειωθεί πως η 3η μονάδα που τροφοδοτεί και αυτή την τηλεθέρμανση με θερμική ενέργεια, είναι εκτός λόγω βλάβης στον μετασχηματιστή. Το ανταλλακτικό αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα από την Ιταλία στις 15 Νοεμβρίου.

Σωκράτης Μουτίδηςwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση