Από μέρα σε μέρα οι ανακοινώσεις για το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις

5 Min Read

Από μέρα σε μέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις από το Υπουργείο Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, που θα προκύψει από τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου και το ΤΕΙ. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένα όργιο φημολογίας για το ποιο θα είναι το τελικό σχέδιο του Υπουργείου. Μάλιστα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα τμήματα του νέου ιδρύματος θα είναι τουλάχιστον 23 με ορατό το ενδεχόμενο ο αριθμός αυτός να αλλάξει κατά την περίοδο της διαβούλευσης και να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Η γενική εκτίμηση του Υπουργείου είναι πως θα υπάρξει αύξηση των φοιτητών σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.
Το μεγάλο ζήτημα φαίνεται αυτή τη στιγμή πως είναι στην Κοζάνη, όχι για τον αριθμό των φοιτητών αλλά για τη διάρθρωση των δύο σχολών. Η μεν Πολυτεχνική Σχολή θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή με 5 τμήματα ενώ άγνωστη παραμένει η δεύτερη σχολή οικονομικής φύσεως. Οι διαπραγματεύσεις έχουν να κάνουν κυρίως με το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Κοζάνης (υπάρχει ένα με τον ακριβώς ίδιο τίτλο και στα Γρεβενά) το οποίο φέρεται να συγχωνεύεται με το αντίστοιχο των Γρεβενών. Αυτό θα έχει ως συνέπεια η Κοζάνη να παραμείνει με το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής και να προστίθενται τουλάχιστον 3 ή και 4 τμήματα ώστε να γίνει η Σχολή.
Το τι ακριβώς θα γίνει θα το μάθουμε τις επόμενες ημέρες.
Το θέμα τέθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης της Δευτέρας με το Δήμαρχο να Λευτέρη Ιωαννίδη να επισημαίνει πως είχε συνάντηση με εκπροσώπους σπουδαστών του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων όπου τους μετέφερε τη συμπαράσταση του στην επιθυμία να μην πάει το τμήμα στα Γρεβενά.
«Το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιείται μια τεράστια συζήτηση σχετικά με το μέλλον και την δομή του νέου Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας. Πιστεύουμε ακράδαντα στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ισχυρού και βιώσιμου Πανεπιστημίου για την περιοχή και διεκδικούμε, στα νέα αυτά δεδομένα, η Κοζάνη να πάρει αυτό που της αξίζει».
Ο Λάζαρος Μαλούτας από την πλευρά του με ανάρτηση στο facebook σημείωσε πως «η συζήτηση για την ενοποίηση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στην πατρίδα μας γίνεται ενώ δεν έχει τεθεί από το Υπουργείο Παιδείας το σχετικό πλαίσιο, δεν έχουν δοθεί κατευθύνσεις για τον διάλογο και δεν προσδιορίζονται καν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό είναι φυσικό οι πληροφορίες για τις επικείμενες επιλογές του Υπουργείου για την μεταφορά της σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων από την Κοζάνη, που συνεπάγεται την μείωση του φοιτητικού πληθυσμού κατά 4.000 τουλάχιστον να είναι καταστροφικές για το Δήμο Κοζάνης».
Παρέμβαση έκανε και ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ Νίκος Σαριαννίδης επισημαίνοντας πως «το TEI Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη είναι υπό κατάληψη. Επειδή συμμερίζομαι την ανησυχία των φοιτητών μας για το που θα ολοκληρώσουν τις Σπουδές τους, αλλά και για το μέλλον του Ιδρύματος μας, θέλω να διατυπώσω τα εξής:
* οι φοιτητές του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών τους στην Κοζάνη, δεν τίθεται ζήτημα μετακίνησης φοιτητών ούτε από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Κοζάνης, ούτε από κανένα άλλο Τμήμα σε όλες τις πόλεις που λειτουργεί το ΤΕΙ μας. Το νέο Πανεπιστημιακό τμήμα Οργάνωση και Διοίκησης Επιχειρήσεων θα λειτουργεί στα Γρεβενά, γεγονός όμως που δεν θα επηρεάσει τις σπουδές των εν ενεργεία φοιτητών στην Κοζάνη.
* η πόλη της Κοζάνης (αλλά και όλη η Δυτική Μακεδονία) ευεργετείται, καθώς δημιουργείται μια πολύ ισχυρή πολυτεχνική σχολή με 5 κλασικά τμήματα, αλλά και μια ισχυρή οικονομική σχολή με 4 τμήματα με έδρα την Κοζάνη, ενώ τώρα λειτουργούν μόνο δυο.
* εάν δεν πραγματοποιηθεί η σύμπραξη των δυο ιδρυμάτων, τότε χάνουν οι φοιτητές τη δυνατότητα να πάρουν πτυχίο πανεπιστημιακό, αλλά χάνουν και οι τοπικές κοινωνίες που δεν θα έχουν ένα ισχυρό πανεπιστημιακό ίδρυμα (τα παρόντα δυο ιδρύματα δεν είναι βιώσιμα στο νέο περιβάλλον).
* Είμαι βέβαιος ότι μέσα από τον διάλογο και τη συζήτηση θα δοθούν όλες εκείνες οι κατάλληλες λύσεις που θα διασφαλίζουν τόσο την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στην περιφέρειά μας μέσα από την σύμπραξη , όσο και την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των Σπουδών στους σημερινούς και μελλοντικούς μας φοιτητές.
Υπάρχουν πολλές έρευνες που καταδεικνύουν ότι τα Πανεπιστήμια όπου εδράζουν αποτελούν σημαντικό πόλο οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Είναι σαφώς δημοκρατικό δικαίωμα όλων μας να αγωνιζόμαστε γι αυτά που πιστεύουμε, αλλά να τονίσω ότι στα θρανία επίσης μαθαίνουμε πρώτα να διερευνούμε και στη συνέχεια ορθολογικά να αποφασίζουμε, με γνώμονα πάντοτε το κοινό καλό».

Μοιραστείτε την είδηση