Με αφιέρωμα στον Φον Κάραγιαν συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Κοβενταρείου

3 Min Read

Ο σπουδαίος μαέστρος Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν ήταν το θέμα της εκδήλωσης που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια της. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σχέση του Φον Κάραγιαν με την Κοζάνη, από την οποία είχε καταγωγή η οικογένειά τους.

«Η οικογένεια του σπουδαίου μαέστρου είχε καταγωγή από την Κοζάνη, έναν τόπο ο οποίος είναι συνυφασμένος με την εμπορική, αλλά και πνευματική δραστηριότητα των Ελλήνων κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, αλλά και αργότερα, καθώς  επεκτάθηκαν με τη δράση τους και την πνευματικότητα τους σε όλη την Ευρώπη και δημιούργησαν πολύ ισχυρές παροικίες» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και φιλόλογος, Νίκος Καρακούκης, ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση.

«Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό που δεν πρέπει να το ξεχνάμε ιστορικά, διότι ο ελληνισμός και αυτός ο ευάριθμος λαός κατορθώνει και δημιουργεί πολύ ισχυρές εμπορικές δραστηριότητες σε όλη την Ευρώπη, ασκώντας σημαντική επιρροή από τα ρεύματα του νεοελληνικού διαφωτισμού και τις νέες ιδέες που δημιουργούνται στην Ευρώπη από τον 18ο αιώνα και μετά, κυρίως στις αρχές του 19ου αιώνα, λίγο πριν από την ελληνική επανάσταση. Οι άνθρωποι αυτοί γίνονται τροφοδότες του μεταρρυθμιστικού ρεύματος που θα φτάσει στην πατρίδα μας και θα είναι υπεύθυνος, σε μεγάλο βαθμό, μέσω των σχολείων που θα δημιουργηθούν, για την επανάσταση του 1821» σημείωσε ο κ. Καρακούκης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός πως πολλοί Έλληνες βρέθηκαν στην Ευρώπη και μεγαλούργησαν, ενώ πολλοί από αυτούς δεν ξέχασαν τον τόπο τους και ευεργέτησαν τις τοπικές κοινωνίες. «Αυτή η ευεργεσία, αποτελεί ένα δίδαγμα ή ένα πρότυπο προς όλους τους σύγχρονους Έλληνες και κυρίως τα νέα παιδιά που φεύγουν στο εξωτερικό και δημιουργούν εκεί, να μην ξεχνάνε την πατρίδα τους και να επιστρέψουν γεμάτοι πλούτο και ιδέες για το πως θα ανατροφοδοτήσουν τον τόπο μας και θα τον κάνουν ακόμα καλύτερο ή να δημιουργήσουν ισχυρές κοινότητες, οι οποίες θα αποτελούν παράδειγμα του πλούτου του ελληνισμού» τόνισε ο ίδιος.

Η Επίτιμη Πρόξενος της Αυστρίας στη Θεσσαλονίκη, Έβελιν Παπαδοπούλου, που επίσης προλόγισε την εκδήλωση, ανέφερε πως μεγάλωσε στην ίδια γειτονιά με τον σπουδαίο μαέστρο και πως την αγγίζει σε προσωπικό επίπεδο αυτή η εκδήλωση. Η κ. Παπαδοπούλου σημείωσε πως ο Φον Κάραγιαν ήταν ένας άνθρωπος που κατάφερε να «ενώσει τον κόσμο με τη μουσική του και με τα πολύ μεγάλα έργα του».

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο μουσικός Παναγιώτης Δημόπουλος, ο συγγραφέας και εκδότης του περιοδικού «Παρέμβαση» Βασίλης Καραγιάννης και ο φιλόλογος και Διευθυντής του μουσικού σχολείου Πτολεμαΐδας Παύλος Ταγτεβερενίδης. Την παρουσίαση έκανε η συγγραφέας, φιλόλογος και εκδότρια Δήμητρα Καραγιάννη.

Το βίντεο που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια των ομιλιών επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, Νίκος Κουρού και την εκδήλωση έντυσαν μουσικά η σοπράνο Δέσποινα Κελεσίδου και ο Παναγιώτης Δημόπουλος στο πιάνο.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση