Από τη Δευτέρα οι αλλαγές στα υγειονομικά μέτρα – Τι θα ισχύσει σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές

3 Min Read

Από τη Δευτέρα θα ισχύσουν τα νέα υγειονομικά δεδομένα για κάθε περιοχή της χώρας, μετά τη σημερινή επικαιροποίηση του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας έναντι του Covid-19, γνωστοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Όπως ενημέρωσε, από τις 26 Οκτωβρίου συνολικά 25 Περιφερειακές Ενότητες θα είναι στο επίπεδο 1-ετοιμότητας (έναντι 26 πριν από 14 μέρες), 33 στο επίπεδο 2-επιτήρησης (έναντι 25), 14 στο επίπεδο 3-αυξημένης επιτήρησης (έναντι 23) και δύο στο επίπεδο 4-αυξημένου κινδύνου (καμία δυο βδομάδες νωρίτερα).

- Advertisement -

Συνολικά 24 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας αλλάζουν επίπεδο: οι 13 έχουν καλύτερη εικόνα και κατεβαίνουν σε επίπεδο συναγερμού, αντιθέτως 11 εμφανίζουν αυξημένο ιικό φορτίο, οπότε ανεβαίνουν επίπεδο.

Ο υφυπουργός επανέλβαε πως η κατάσταση είναι «εξαιρετικά κρίσιμη», γι’ αυτό και ζήτησε από όλους εγρήγορση και ετοιμότητα, ώστε να περιοριστεί ο ρυθμός μετάδοσης του ιού.

Αναφερόμενος στα δύο νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον πρωθυπουργό και θα ισχύσουν από αύριο, Σάββατο, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως για τη μετακίνηση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης, οι δημοσιογράφοι και λοιποί άνθρωποι των ΜΜΕ μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν και την περίοδο του lockdown στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη τους, ενώ σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων φυσικών προσώπων που πρέπει να μετακινηθούν κατά τις ώρες της νχυτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες κι αυτοαπασχολούμενοι, αυτοί συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές εξαιρούνται οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο, μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο.

Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας.

Στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική μετάδοση, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

 

Μοιραστείτε την είδηση