Από την Καλιφόρνια στα χωράφια του κρόκου- Ένα βιβλίο ύμνος στο χρυσάφι της γης μας

2 Min Read

Μια επίσκεψη στην Κοζάνη το φθινόπωρο του 2018 της συγγραφέα Emily Sandor και του γραφίστα Daniel Peacock στα κροκοχώραφα της Κοζάνης οδήγησαν στην έκδοση του βιβλίου ύμνου στον Κρόκο Κοζάνης από τις SANDOR & XENOS.

Την ιστορία που κρύβεται πίσω από το βιβλίο, εξιστόρησε ο Γιώργος Σιαμπανόπουλος, που πριν λίγες μέρες έλαβε το βιβλίο σε  ένα μικρό δέμα με διεύθυνση αποστολής από το Los Angeles και μια αφιέρωση στην αρχική σελίδα.

- Advertisement -

«Το φθινόπωρο του 2018 επισκέφθηκαν την περιοχή μας η Emily Sandor, συγγραφέας του βιβλίου και φωτογράφος γαστρονομίας, μεταξύ άλλων, καθώς και ο Daniel Peacock, γραφίστας, οι οποίοι ξεκίνησαν από την California με μοναδικό σκοπό, να κάνουν ένα φωτορεπορταζ στα κροκοχωραφα του Δήμου Κοζάνης για τις ανάγκες αυτής της έκδοσης. Παράλληλα, η ελληνικής καταγωγής, Christina Xenos, διακεκριμένη chef και συγγραφέας βιβλίων γαστρονομίας, επίσης με βάση το Los Angeles, δημιουργούσε μοναδικές συνταγές, με κύριο συστατικό τον κρόκο, για να τις μοιραστεί με το κοινό.

Και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

Το βιβλίο είναι εξ ολοκλήρου γραμμένο στα αγγλικά, έχει καλή αισθητική, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, και παρά τον γενικό του τίτλο, αναφέρεται αποκλειστικά στον Κρόκο Κοζάνης. Κατά την άποψή μου είναι ένας καλός πρεσβευτής της περιοχής μας και της παραγωγικής της διαδικασίας, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Πρώτος και κύριος φυσικά είναι το ίδιο το προϊόν. Ο Κρόκος Κοζάνης.

Η γνωριμία μας έγινε μέσα από τα social media, καθώς στο διάστημα της διαμονής τους στην Κοζάνη ήρθαν σε επαφή και με τον Σιδεριτη. Έτσι ζήτησαν να μάθουν πληροφορίες για το προϊόν καθώς τους ήταν εντελώς άγνωστο. Με αφορμή την επίσκεψή μας στα χωράφια τσαγιού κάναμε και μια μικρή ξενάγηση στα γεωλογικά μονοπάτια του Μπουρινου με μια στάση για μάθημα τοπικής ιστορίας στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. ( φώτο)

Δεν γνωρίζω πότε ή αν θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, πάντως αξίζει κάποιος να το παραγγείλει».

http://www.sandorphotography.com/

 

Μοιραστείτε την είδηση