Από την Καππαδοκία στην Κοζάνη- Αφιέρωμα του Γαστρονόμου στην κουζίνα της περιοχής

1 Min Read

Στο Βαθύλακκο βρέθηκε ο «Γαστρονόμος» το περιοδικό της Καθημερινής. Εκεί συνάντησε τη Μελπομένη Κανταρτζή, 101 ετών, και την οικογένειά της, παιδιά και τρισέγγονα, ενώ εντύπωση έκανε το γεγονός ότι η οικογένεια μιλά και μαγειρεύει ακόμη όπως οι πρόγονοί τους στα Φάρασα της Καππαδοκίας.

«Η Μελπομένη Κανταρτζή ήταν ενός έτους βρέφος όταν η οικογένειά της ξεριζώθηκε από τα Φάρασα της Καππαδοκίας και μετά από περιπλάνηση κατέληξε με τους άλλους συγχωριανούς της στα Πετρανά της Κοζάνης. Παντρεύτηκε όμως στον διπλανό Βαθύλακκο Κοζάνης και ζει εκεί μια ολόκληρη ζωή. Σήμερα, η γιαγιά Μέλπω, 101 ετών, με θαυμαστή διαύγεια πνεύματος και όρεξη για κουβέντα, θυμάται πολλές λεπτομέρειες από όσα της διηγούνταν οι πρόσφυγες γονείς της. Οι αναμνήσεις της επώδυνες, αλλά ο λόγος της πυκνός, οι προτάσεις της σύντομες και δυνατές, σαν στίχοι δημοτικού τραγουδιού. Το τραπέζι γέμισε με δρα κοφτέδα, πορέκα, σαρμαδάκια, κορκωτό, ορνίθι με πλιγούρι και χοσάφι. (Φωτογραφίες: Xριστίνα Γεωργιάδου)

Μοιραστείτε την είδηση