Από τον εμβολιαστικό εθνικισμό στον εμβολιαστικό τουρισμό

2 Min Read

Στις 6 Αυγούστου 2020, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, προειδοποίησε για έναν αναδυόμενο, όσο και επικίνδυνο «εμβολιαστικό εθνικισμό» και τι θα μπορούσε να χαθεί εάν οι χώρες δεν συνεργαστούν για να καταστείλουν τον κορωνοϊό: “Η κοινή χρήση εμβολίων ή η κοινή χρήση άλλων εργαλείων βοηθά πραγματικά τον κόσμο να ανακάμψει μαζί, και μόνο έτσι η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να είναι ταχύτερη και η ζημιά από το Covid-19 να περιοριστεί”.

Ήταν η δεύτερη φορά, μέσα στην πανδημία, που ένας νεολογισμός (εμβολιαστικός εθνικισμός – vaccine nationalism), που δεν αφορά στον πυρήνα του προβλήματος, αλλά επηρεάζει καθοριστικά τις προσπάθειες αντιμετώπισης του, ήρθε μέσα από τον ΠΟΥ, ο οποίος ηγείται της παγκόσμιας προσπάθειας.

Κατά τους τελευταίους μήνες, η γεωπολιτική και ο εθνικισμός έχουν γίνει επιπλέον πηγές προβλημάτων στη διαχείριση της επιδημίας παραπληροφόρησης (infodemic) που εξελίσσεται παράλληλα με την πανδημία. Παρά το γεγονός ότι η πανδημία δεν μπορεί να περιοριστεί τοπικά, αλλά είναι ένα γεγονός με παγκόσμιες διαστάσεις, οι εθνικιστικές εξάρσεις κάνουν κατά διαστήματα την εμφάνισή τους.

Τις τελευταίες ημέρες κόσμος καταφθάνει στη Σερβία για έναν διαφορετικό τουρισμό. Τον εμβολιαστικό. Οι λεπτομέρειες του πως και γιατί η Σερβία κατάφερε να φθάσει να έχει τόσα πολλά εμβόλια, ώστε να κάνει επίδειξη ήπιας διπλωματίας δεν είναι ακόμα γνωστές. Το σίγουρο είναι ότι εφεξής θα έχουμε και εμβολιαστικό τουρισμό. Η αλήθεια είναι πως η πανδημία θα μας κληροδοτήσει πολλές νέες τάσεις.

Μοιραστείτε την είδηση