Αποχαιρετισμός στον Νίκο Κωσταρέλλα

8 Min Read

Αποχαιρετισμός στο Νίκο Κωσταρέλλα

Αποχαιρετήσαμε το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, τον δημιουργό της οικογένειας του “Χρόνου”, τον ιδρυτή και πρώτο εκδότη της, Νίκο Κωσταρέλλα. Ο Νίκος Κωσταρέλλας ακολούθησε από νωρίς τον δρόμο της δημοσιογραφίας, ως ανταποκριτής αρχικά της ΕΡΤ στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια χάραξε μαχητικά την δική του αταλάντευτη πορεία.

- Advertisement -

Στις 27 Οκτωβρίου του 1980 εξέδωσε το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας τότε εφημερίδας, που στη συνέχεια έγινε καθημερινή. Μας άφησε μια σπουδαία κληρονομιά και μας έδειξε το δρόμο, τον οποίο ελπίζουμε να ακολουθούμε πάντα προσανατολισμένοι με τη δική του πυξίδα, αυτή της ανεξαρτησίας.

Η οικογένεια του «Χρόνου»

 

Αντίο κ. Νίκο

Του Μιχάλη Πιτένη, συγγραφέα

Καλοκαίρι του 1981. Ετοιμάζομαι για τις σπουδές μου στη Θεσσαλονίκη και αρχές του καλοκαιριού συνοδευόμενος από τον πατέρα μου χτυπάμε την πόρτα της εβδομαδιαίας εφημερίδας της Κοζάνης ¨Ο Χρόνος¨. Ο Νίκος Κωσταρέλλας, λιγομίλητος πάντα, δέχεται να μου δώσει μια ευκαιρία να δοκιμάσω την τύχη μου ως δημοσιογράφος. Φρενάρει όπου χρειάζεται τον νεανικό μου ενθουσιασμό, διορθώνει τα πολλά λάθη μου και δημοσιεύει τα πρώτα μου κείμενα με το όνομα μου.

Ετοιμάζω την βαλίτσα μου για την Θεσσαλονίκη και την ώρα που πάω να τον αποχαιρετίσω σημειώνει σ’ ένα χαρτάκι ένα όνομα και μου το δίνει. “Θα πας εκεί. Είναι φίλος και συνεργάτης στην ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος.” Το χαρτάκι γράφει Τάκης Χασήρ (Χασηρτζόγλου) και η διεύθυνση είναι Αριστοτέλους 4. Τα υπόλοιπα είναι πια ιστορία με πολλούς δημοσιογραφικούς σταθμούς.

Έκτοτε, πάντοτε ένιωθα μέλος της οικογένειας του ΧΡΟΝΟΥ, κι ας μην ξαναγύρισα ως συνεργάτης. Ενός ΧΡΟΝΟΥ που άλλαξε γραφεία, έγινε από εβδομαδιαία ημερήσια εφημερίδα και κατάφερε να διατηρήσει το στίγμα του και την ιδιαίτερη ταυτότητα του, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε που δεν ήταν λίγες και αμελητέες.

Τον κ. Νίκο τον είδα λίγες φορές από τότε. Μάθαινα τα νέα του και χαίρομαι πάντα που ο σπόρος (ή το σαράκι αν προτιμάτε) της δημοσιογραφίας που έριξε απέδωσε δύο καρπούς. Την Ιωάννα και τον Γιάννη. Παιδιά που μόλις τα γνωρίσεις καταλαβαίνεις αμέσως και την ποιότητα των γονιών που τα εξέθρεψαν. Του κ. Νίκου, που δυστυχώς μας άφησε, και της κ. Πόπης.

Λένε, και γω το πιστεύω, πως δεν χάνεσαι όταν οι άνθρωποι που μένουν πίσω σε κρατούν στην μνήμη και την καρδιά τους, όχι μόνο οι οικείοι σου, αλλά και αυτοί που σε γνώρισαν. Δεν ξέρω, λοιπόν, πόσοι γνώρισαν από κοντά τον κ. Νίκο, μπορώ όμως να πω πως θα τον θυμούνται πολλοί, πάρα πολλοί, χάρη στο αποτύπωμα που άφησε τόσο στο δημοσιογραφικό χώρο όσο και στον τόπο μας. Γιατί, πιστός πάντα στις δικές του αξίες, υποστήριξε με συνέπεια και πάθος, και εμμονή θα μπορούσε να πει κανείς, αυτά που έκρινε πως θα ωφελούσαν τον τόπο. Σε κάποια δικαιώθηκε. Σε άλλα, ίσως, όχι. Σημασία έχει πως έβαζε την υπογραφή του σε ό,τι υποστήριζε με παρρησία και εξέφραζε την άποψη του με την οποία μπορεί να διαφωνούσες, αλλά που σε καμία περίπτωση δεν προσπερνούσες χωρίς πρώτα να την αξιολογήσεις και να την εκτιμήσεις. Κι αυτό από μόνο του, νομίζω πως, λέει πολλά για τον κ. Νίκο.

Λυπάμαι πολύ για την απώλεια του και οι οικείοι του σίγουρα ξέρουν πόσο. Αισθάνομαι όμως και τυχερός που τον γνώρισα. Εκείνο το χαρτάκι που μου ‘δωσε δεν με σύστησε απλώς στον τότε δημοσιογραφικό κόσμο της Θεσσαλονίκης. Ήταν το εισιτήριο για να μπω σε μια τάξη δημοσιογράφων που με δίδαξαν πολλά και με βοήθησαν να δω τον κόσμο καλύτερα.

κ. Νίκο καλό σας ταξίδι και εύχομαι οι νέοι άνθρωποι που θα θελήσουν να μπουν στον δύσκολο και απαιτητικό χώρο της δημοσιογραφίας να σταθούν τυχεροί και να συναντήσουν τον δικό τους κ. Νίκο.

Αποχαιρετισμός στο Νίκο Κωσταρέλλα

Του Πάσχου Μητλιάγκα, συνταξιούχου κτηνιάτρου, πρώην Νομάρχη Κοζάνης

Έφυγε από κοντά μας ο ιδρυτής και εκδότης της εφημερίδας ΧΡΟΝΟΣ και συμμαθητής μας της περιόδου 1958 με 1964 Νίκος Κωσταρέλλας και οι ευχές όλων μας για καλό ταξίδι και καλό παράδεισο τον συνοδεύουν, μαζί με τα θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του και στα παιδιά του.

Υπήρξε σταθερά ένθερμος υποστηρικτής των συμφερόντων της Κοζάνης και της ανάδειξης και προβολής των θεμάτων της. Χαρακτηριστικός στην αντοχή του χρόνου, ο υπέρτιτλος του Χρόνου Να γίνει η παράκαμψη της Καστανιάς. Δεν δέχτηκε να το κατεβάσει, ακόμα κι όταν εξαγγέλθηκε, κάπως πρόωρα είναι αλήθεια από υπουργό Δημοσίων Έργων, στη δεκαετία του ’80.Φιλόξενες πάντα οι στήλες του στους αρθρογραφούντες για διάφορα θέματα είτε επικαιρότητας, είτε χαρακτηριστικά της ζωής της Κοζάνης.

Από την ΕΡΤ Κοζάνης και την Δέσποινα Αμαραντίδου

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, ο δημοσιογράφος Νίκος Κωσταρέλλας, ιδρυτής και εκδότης της εφημερίδας «Χρόνος» Κοζάνης και συνεργάτης της ΕΡΤ στην περιοχή, στην δεκαετία του ‘70. Ο Νίκος Κωσταρέλλας μέσα από την δημοσιογραφική του διαδρομή με  ρεπορτάζ και  έρευνα,  ανέδειξε σημαντικά ζητήματα της περιοχής σε τοπικό, αλλά και πανελλαδικό επίπεδο, βάζοντας την σφραγίδα του,  στην εκπομπή «Η ΕΡΤ στην Βόρεια Ελλάδα».

Ο Νίκος Κωσταρέλλας ήταν πρωτεργάτης της δημοσιογραφίας στην Κοζάνη και σφράγισε με το ήθος και την παρουσία του το χώρο επί πολλά χρόνια.

Το  πρώτο φύλλο της  ιστορικής εφημερίδας  «Χρόνος»  κυκλοφόρησε στις 27 Οκτωβρίου 1980, ως εβδομαδιαία στην αρχή και στην συνέχεια καθημερινά, συνεχίζοντας μέχρι σήμερα.

Η ΕΡΤ  αποχαιρετά τον Νίκο Κωσταρέλλα με θλίψη και εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Από το vetonews και το Σπύρο Κουταβά

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 75 ετών, ο ιδρυτής και εκδότης της εφημερίδας “Χρόνος” της Κοζάνης Νίκος Κωσταρέλλας.

Ο Νίκος Κωσταρέλλας ήταν από τους πρωτεργάτες της δημοσιογραφίας στην Κοζάνη, σφράγισε με το ήθος και την παρουσία του το δημοσιογραφικό χώρο επί πολλά χρόνια αρχικά ως δημοσιογράφος στην εκπομπή “Η ΕΡΤ στην Βόρεια Ελλάδα” και αργότερα  εκδίδοντας την  εφημερίδα “Χρόνος”  με το πρώτο φύλλο να κυκλοφορεί στις 27 Οκτωβρίου 1980, αρχικά ως εβδομαδιαία και μετά ως ημερήσια εφημερίδα.

Από το Kozani.tv και τον Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη

Σε ηλικία 75 ετών έφυγε από τη ζωή ο εκδότης και ιδρυτής της εφημερίδας «Χρόνος» Κοζάνης Νίκος Κωσταρέλλας. Μεγάλη η δημοσιογραφική προσφορά του στην περιοχή μας, αλλά και στη χώρα.

Κάνοντας δημοσιογραφική έρευνα και ρεπορτάζ, από τη δεκαετία του ΄70, στην εκπομπή “Η ΕΡΤ στην Βόρεια Ελλάδα” και φυσικά εκδίδοντας, στην αρχή της δεκαετίας του ΄80, την εφημερίδα «Χρόνος» Κοζάνης που κυκλοφορεί έως σήμερα. 

Από το Kozanimedia και τον Παναγιώτη Πλιάτσιο

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 75 ετών, ο ιδρυτής και εκδότης της εφημερίδας “Χρόνος” της Κοζάνης Νίκος Κωσταρέλλας.

Ο Νίκος Κωσταρέλλας σφράγισε με την παρουσία του το δημοσιογραφικό χώρο της Κοζάνης επί πολλά χρόνια, με το πρώτο φύλλο του “Χρόνου” να κυκλοφορεί στις 27 Οκτωβρίου 1980, ως εβδομαδιαία αρχικά, δευτεριάτικη εφημερίδα.

Μοιραστείτε την είδηση