Αποχωρούν από το μπλόκο στον κόμβο Φιλώτα οι αγρότες

3 Min Read

Δηλώνουν μερικώς ικανοποιημένοι από τη συνάντηση στο Μαξίμου

Μετά από 16 μέρες παραμονής στο μπλόκο του Φιλώτα, οι αγρότες της περιοχής της ανατολικής Εορδαίας και της νότιας λεκάνης Βεγορίτιδας, αποφάσισαν μετά από συνέλευση να αποχωρήσουν από το μπλόκο, χωρίς όμως να σταματούν τον αγώνα τους. Μετά από συνέλευση και συνεκτίμηση της κατάστασης μετά την συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου, αποφάσισαν να σταματήσουν το μπλόκο και να συνεχίσουν με άλλες μορφές αγώνα.

Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, η συνάντηση στο Μαξίμου με Κυβερνητικά στελέχη έφερε ορισμένα αποτελέσματα και μερική ικανοποίηση αιτημάτων. Η συνάντηση έγινε στις 14 Φεβρουαρίου και η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε στα εξής:

  • Στην άμεση έκδοση νέων χαρτών, στους οποίους θα φαίνεται που θα επιτρέπεται η συνδεδεμένη καλαμποκιού ανάλογα με την χρήση νερού. Μέχρι να γίνει ανανέωση χαρτών θα βρεθούν άλλες λύσεις για να μην χαθεί η φετινή χρονιά.
  • Για όσα αγροτικά προϊόντα πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής συμφωνήθηκαν τα εξής:

Μήλα: Όλες οι ποικιλίες εντάσσονται στην αναπλήρωση του εισοδήματος με 300 και 250 ευρώ/στρέμμα ανάλογα τις ποικιλίες.

Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Βερίκοκα: ίσχυε ότι είχε εξαγγελθεί για 150 και 135 ευρώ/στρέμμα χωρίς να διευκρινιστούν οι ποικιλίες στις οποίες θα υπάρχει αναπλήρωση.

Κάστανα: 150 ευρώ/στρέμμα οριζόντια σε όλη την χώρα και στις περιοχές που υπήρχε πρόβλημα με την φαιά σήψη θα γίνει προσπάθεια για μεγαλύτερη ενίσχυση με ένταξη των περιοχών στο de minimis.

Για τα παραπάνω προϊόντα, η Κυβέρνηση δήλωσε πως οι δικαιούχοι θα εξοφληθούν το πρώτο 10ημερο του Μαρτίου. Ωστόσο οι αγρότες δηλώνουν την επιφύλαξή τους. Όσον αφορά στην κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε πως αυτό θα γίνει οριζόντια σε όλη τη χώρα σε καλλιέργειες κερασιών και αχλαδιών και μέσω de minimis  στα σταφύλια του Τυρνάβου. Για όλα τα προϊόντα που θα υπάρχει κάλυψη χαμένου εισοδήματος οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα λάβουν το 50% του συνολικού ποσού που τους αναλογεί.

Τέλος, όσον αφορά στην εξαγγελία του Πρωθυπουργού από την Κοζάνη για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που ανέρχεται σε συνολικά 76 εκατομμύρια ευρώ για το τρέχον έτος, οι αγρότες δηλώνουν πως δεν είναι ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη, δεδομένου ότι η τιμή του λίτρου έφτασε και ξεπέρασε τα 2 ευρώ άρα το κόστος είναι κατά πολύ πολλαπλάσιο. Οι αγρότες τονίζουν πως στα θέματα του ορισμού πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, στην κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και προστίμου ρύπων ώστε να παράγεται φθηνότερη Κwh, δεν έλαβαν ικανοποιητικές απαντήσεις, όπως σε στο αίτημα της επιδότησης μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργησης του ΦΠΑ σε αυτά.

 

Κατερίνα Κοζιάκη

Μοιραστείτε την είδηση