Αποφασισμένος να σταματήσει το αιολικό στα Πιέρια είναι ο Δήμος Βελβεντού

3 Min Read

Πρόταση για προσφυγή στο ΣτΕ για το διπλανό αιολικό στο Ελατοχώρι

Οι εξελίξεις στο θέμα της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη, θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο Βελβεντού την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου. Το θέμα είναι πρώτο στην ημερήσια διάταξη και αναμένεται με ενδιαφέρον, αφού μόνο ο Δήμος Βελβεντού ως αυτοδιοίκηση προσπαθεί να πιέσει για να σταματήσει το έργο.

- Advertisement -

Να σημειωθεί πως στην τελευταία της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, γνωμοδότησε αρνητικά την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, ακολουθώντας τη «γραμμή» του Περιφερειακού Συμβουλίου να μην εγκρίνει ΜΠΕ μέχρι να ανακοινωθεί από το υπουργείο Ενέργειας το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ.

Ο Δήμος Βελβεντού είχε καλέσει την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που θα κατασκευάσει το αιολικό στα Πιέρια και πρότεινε να τους παραχωρήσει εκτάσεις στο βουνό για να προχωρήσουν σε έργα ανάπτυξης και ανάδειξης της περιοχής. Η εταιρεία απάντησε αρνητικά στην πρόταση αυτή.

Στην ίδια συνεδρίαση θα προταθεί η προσφυγή του Δήμου Βελβεντού στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να σταματήσει η κατασκευή του αιολικού πάρκου στο γειτονικό Ελατοχώρι. Το συγκεκριμένο έργο έχει πάρει όλες τις άδειες και ο κατασκευαστής μπορεί άμεσα να ξεκινήσει εργασίες.

Οι 33 Δήμαρχοι ορεινών δήμων της χώρας αμέσως μετά τη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό στις 4 Μαϊου 2022. Δεύτερος από δεξιά στην πρώτη σειρά διακρίνεται ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου

 

Μητσοτάκης: δεν θα γίνουν μεγάλες ανεμογεννήτριες σε περιοχές που αντιδρούν

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 4 Μάϊου 2022, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους δημάρχους 33 ορεινών δήμων της χώρας, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Βελβεντού. Στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα των αιολικών στα βουνά με τον Πρωθυπουργό να απαντά πως «είναι δεδομένο ότι δεν θα φτιαχτούν μεγάλες ανεμογεννήτριες σε ψηλά βουνά, με υποδομές οι οποίες ουσιαστικά καταστρέφουν το βουνό προκειμένου να φτάσουν οι ανεμογεννήτριες εκεί. Θα επιχειρήσουμε να συγκεντρώσουμε το δυναμικό μας σε περιοχές που ήδη έχουν ανεμογεννήτριες και οι τοπικές κοινωνίες είναι πιο φιλικές προς την εγκατάσταση μεγάλων ανεμογεννητριών και είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να γίνουν μεγάλες ανεμογεννήτριες σε περιοχές όπου έχουμε οργανωμένη αντίδραση.»

 

Στην ίδια συνεδρίαση, αναμένεται να εγκριθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Βελβεντού για το 2023, να γίνει ο καθορισμός τμημάτων χρήσης κοινόχρηστων χώρων και να προγραμματιστούν προσλήψεις έκτακτου προσωπικού στον Δήμο Βελβεντού.

Σωκράτης Μουτίδης-www.xronos-kozanis.gr

 

Μοιραστείτε την είδηση