Απογοητευτικά τα υψηλά ποσοστά σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας

6 Min Read

Η Επιτροπή Ισότητας της ΚΕΔΕ ενημερώνει δήμους και φορείς για τις διαδικασίες προστασίας των θυμάτων

Το πολύ υψηλό ποσοστό του 85% φτάνουν τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, σύμφωνα με έρευνα των Action Aid και Women On Top, όπως ανακοινώθηκε κατά την διάρκεια ημερίδας το πρωί της Τετάρτης στην Κοζάνη. Η ημερίδα είχε θέμα «προλαμβάνοντας και αντιμετωπίζοντας τη σεξουαλική παρενόχληση στις τοπικές κοινωνίες» και διοργανώθηκε από τον Δήμο Κοζάνης και την Επιτροπή Ισότητας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Με την ημερίδα, οι δυο φορείς επιθυμούν να ανοίξουν τη συζήτηση για το θέμα προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες και τους εργαζόμενους για το τι είναι η σεξουαλική παρενόχληση και πως μπορεί να καταπολεμηθεί. «Διαπιστώσαμε δυστυχώς πως ενώ οι περισσότεροι δήμοι έχουν συστήσει επιτροπή ισότητας, δυστυχώς δεν γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας της και των βημάτων που χρειάζεται να ακολουθήσουν όταν κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό. Μέσα από ένα μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφουμε με φορείς, ερχόμαστε να ενημερώσουμε τους δήμους, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις δημοτικές επιτροπές ισότητας για το τι είναι η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας σε πρώτη φάση» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος  Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακαλή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης φαίνεται πως δεν γίνονται πλέον ανεκτά αφού τα θύματα μιλούν και καταγγέλλουν συμβάντα όχι μόνο στους χώρους εργασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των φορέων που ασχολούνται με το θέμα και την αυστηροποίηση και βελτίωση του νομικού πλαισίου για την προστασία του θύματος. «Η ισότητα συνδέεται με τη βία, αν δεν εξασφαλίσεις την προστασία από τη βία, δεν μπορούμε να μιλάμε για ισότητα» τόνισε η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Καλυψώ Γούλα, η οποία δήλωσε αισιόδοξη πως το ποσοστό των θυμάτων που δεν μιλά θα μειωθεί ακόμη περισσότερο. Προς αυτή την κατεύθυνση υλοποιείται το εθνικό σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και προβλέπει την ανάπτυξη πολιτικών στα Πανεπιστήμια και τους χώρους εργασίας με στόχο την προστασία των γυναικών και ανδρών από κακοποίηση.

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης αλλά και φορείς, συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες είναι εδώ για να πάρουν από τη δική μας εμπειρία και τεχνογνωσία αλλά και αντίστοιχα εμείς από τη δική τους και θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι μια θεματική, η οποία στο τέλος θα υπηρετήσει τους αποκλεισμούς από τις διακρίσεις και κυρίως θα στηρίξει τους ανθρώπους που θέλουν να βάλουν ένα λιθαράκι στο να σταματήσει η σεξουαλική παρενόχληση και η σεξουαλική βία την οποία υφίστανται τα φύλα» ανέφερε η Αντιδήμαρχος Κοζάνης Νούλα Τουμπουλίδου.

Υποστήριξη θυμάτων κακοποίησης στον Δήμο Κοζάνης

Ο ξενώνας φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και το συμβουλευτικό κέντρο γυναικών Δήμου Κοζάνης έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση. Η κοινωνική λειτουργός του ξενώνα Νόπη Σερσέμη, κάλεσε όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί κάθε μορφής κακοποίηση να μην διστάσουν να επικοινωνήσουν με τους αρμόδιους. «Ο ξενώνας του εξασφαλίζει το απόρρητο της διεύθυνσης και του τηλεφώνου για την ασφάλεια των γυναικών και η συνεργασία με τοπικούς φορείς και την ασφάλεια Κοζάνης είναι στενή για την προστασία των θυμάτων. Απευθυνόμαστε ακόμη και σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα όπως είναι αστεγία, ανεργία, μονογονεϊκές οικογένειες, πρόσφυγες, μετανάστριες, φοιτήτριες, γυναίκες ΑΜΕΑ κ.α. Από το 2020 μέχρι σήμερα   έχουν φιλοξενηθεί 454 γυναίκες και παιδιά σε όλους τους ξενώνες. Η φιλοξενία σύμφωνα με τον κανονισμό είναι τρίμηνη αλλά η κάθε περίπτωση εξετάζεται διαφορετικά και μπορεί να παραταθεί η διαμονή ανάλογα με τις ανάγκες και τη σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης παρέχει δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης από εξειδικευμένο προσωπικό, σύμβουλο υποδοχής, κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο και νομικό. Οι υπηρεσίες τους καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής και αφορούν σε ενημέρωση, εξειδικευμένη πληροφόρηση, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη πάντα με την οπτική του φύλου, νομική αλλά και εργασιακή συμβουλευτική. Συνεργάζεται με άλλους φορείς για την παραπομπή των γυναικών σε αυτούς, όπως είναι οι ξενώνες φιλοξενίας, οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, τα νοσοκομεία, φορείς υπεύθυνους για προνοιακά επιδόματα αλλά και σε φορείς προστασίας παιδιών. Στο συμβουλευτικό κέντρο μπορούν να απευθυνθούν όλες οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και υφίστανται σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική, λεκτική, σωματική βία, ενδοοικογενειακή ή συντροφική βία, βιασμό ή απόπειρα βιασμού, σεξουαλική παρενόχληση σε δημόσιο χώρο ή σε χώρο εργασίας αλλά και οι γυναίκες οι οποίες είναι θύματα πορνείας ή trafficking. Το κέντρο λειτουργεί καθημερινά 08:00 – 16:00, στην Ροδόπης 5 και Πανόρμου γωνία, στον πρώτο όροφο και το τηλέφωνο που μπορεί να απευθυνθεί η κάθε γυναίκα είναι 2461049672 και το e-mail είναι [email protected].

«Παροτρύνουμε όλες τις γυναίκες οι οποίες υφίστανται είτε σεξουαλική παρενόχληση έιτε οποιαδήποτε μορφή βίας, να απευθυνθούν στο συμβουλευτικό κέντρο Κοζάνης ή σε οποιαδήποτε άλλη δομή του δικτύου και να πάρουν τη βοήθεια και τη στήριξη που χρειάζονται» τόνισε η Κωνσταντίνα Μπισιρίτσα, σύμβουλος υποδοχής στο συμβουλευτικό κέντρο Κοζάνης.

Καμία πράξη παρενόχλησης ή βίας κατά οποιουδήποτε φύλου δεν πρέπει να είναι ανεκτή ή επιτρεπτή και αυτό πρέπει να γίνει η κουλτούρα της κοινωνίας μας.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση