Αποκλειστική δήλωση της Κομισιόν στον “Χ” για το White Dragon- Την Ευρώπη δείχνει ο Περιφερειάρχης για τη μη ένταξη στα έργα IPCEI

2 Min Read

«Δεδομένου ότι τα έργα IPCEI χρηματοδοτούνται από εθνικούς προϋπολογισμούς, τα κράτη μέλη είναι σε θέση να τα καταρτίσουν και να προσδιορίσουν το πεδίο εφαρμογής τους» ανέφερε σε αποκλειστική δήλωση στο «Χ» και το Σωκράτη Μουτίδη αρμόδια πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπης.

Η πηγή κλήθηκε να σχολιάσει τους λόγους μη ένταξης του πολυδιαφημισμένου «Λευκού Δράκου» στα έργα ICPEI που σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι «το μεγάλο ύψος της χρηματοδότησης και η πολυπλοκότητα του σχεδίου (απαιτούσε αντίστοιχη προετοιμασία…) φαίνεται πως οδήγησαν στην αρνητική εξέλιξη».

Η κ. Simonini σημείωσε πως «η Επιτροπή διευκολύνει ενεργά τη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών για μια σειρά IPCEI στον τομέα του υδρογόνου» προσθέτοντας πως βρίσκεται σε στενή και συχνή επαφή με τα αντίστοιχα κράτη μέλη και ιδίως με τις γερμανικές αρχές που συντονίζουν τα προγραμματισμένα έργα IPCEI».

Θα επανυποβληθεί ο «Λευκός Δράκος» 

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ3 και τη Δέσποινα Αμαραντίδου ανέφερε ότι ο «Λευκός Δράκος»  δεν προχώρησε τώρα γιατί  η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να προχωρήσει η τεχνολογία και να πέσει το κόστος παραγωγής των εξαρτημάτων.

«Η Δυτική Μακεδονία είχε την τύχη δύο από τα πέντε έργα να είναι στην περιοχή και έπεται λίγο αργότερα ο «Λευκός Δράκος» που αφορά τις υποδομές. Προκρίθηκαν τα έργα που αφορούν την τεχνολογία του πράσινου υδρογόνου» είπε ο κ. Κασαπίδης.

Ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για  μοναδική τεχνολογία που θα έρθει στη Δυτική Μακεδονία από την επένδυση του Green HiPo της Advent και ανέφερε πως ο «Λευκός Δράκος» θα επανυποβληθεί προς αξιολόγηση το 2023.

 

Σωκράτης Μουτίδης – Γιάννης Κωσταρέλλας xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση