Αποκλειστικό: Ζητά το λόγο από την Ελλάδα η Ευρώπη για την Ακρινή. Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου εγκαλεί το Υπουργείο Ενέργειας για τη μη μετεγκατάσταση του χωριού

9 Min Read

Του Σωκράτη Μουτίδη ([email protected])

Άρωμα… Ελλάδας είχε χθες η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, η οποία άνοιξε τους φακέλους δυο υποθέσεων για παραβίαση των κανόνων του Κράτους Δικαίου. Και οι δυο υποθέσεις ήταν από την Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα από τα Βαλτόνερα Φλώρινας (αναφορά που κατέθεσε ο Σοφοκλής Μάνος, κάτοικος Βαλτονέρων) και τις επιπτώσεις της κατολίσθησης του ορυχείου Αμυνταίου στον οικισμό και από την Ακρινή (αναφορά που κατέθεσε ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Ακρινής) με την υπόθεση της μη μετεγκατάστασης του χωριού. 

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Όσον αφορά στην υπόθεση της Ακρινής, τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να εγκαλέσουν την χώρα μας και το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας για την μη πραγματοποίηση της μετεγκατάστασης στο διάστημα που ο σχετικός νόμος όρισε και για τους λόγους που υπήρξαν οι καθυστερήσεις και η αδράνεια. Στην Επιτροπή Αναφορών συμμετέχουν τέσσερις Έλληνες Ευρωβουλευτές από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΚΚΕ. Μόνο ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ συμμετείχε στην διαδικασία.

Την Ελλάδα και το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος εγκαλεί η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, μετά την συζήτηση στην συνεδρίαση των μελών της στις Βρυξέλλες την Τετάρτη του θέματος της μη τήρησης της νομοθεσίας για την μετεγκατάσταση της Ακρινής, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να συνεχίζουν να ζουν σε μέρος που επιβαρύνεται η υγεία τους και η ποιότητα ζωής τους. Μάλιστα τα μέλη της Επιτροπής Αναφορών, άφησαν αιχμές και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ότι δεν ενημέρωσε γραπτά τόσο για το θέμα της Ακρινής αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οικισμοί πέριξ των ορυχείων όπως τα Βαλτόνερα στην Φλώρινα.

Η αναφορά κατατέθηκε το καλοκαίρι του 2021 από τον Σύλλογο Περιβάλλοντος Ακρινής και κρίθηκε «παραδεκτή» από το όργανο για να συζητηθεί στην συνεδρίαση του Ιανουαρίου. Ο Σύλλογος, στο πλαίσιο του αγώνα που ξεκίνησε για να εφαρμοστεί ο νόμος της ελληνικής πολιτείας που όριζε μετεγκατάσταση έως τις 31 Μαρτίου του 2021, ενημέρωσε την Επιτροπή Αναφορών για τον «εμπαιγμό που υφίστανται οι κάτοικοι από τις Κυβερνήσεις από το 2011 έως σήμερα και την μη εφαρμογή του νόμου».

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο δικηγόρος και εκπρόσωπος του Συλλόγου Αναστάσιος Γκανάτσιος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής Κώστας Πουτακίδης. Οι δυο τους στην ολιγόλεπτη τοποθέτησή τους, ενημέρωσαν τα μέλη – Ευρωβουλευτές της Επιτροπής  για την σημερινή υποβαθμισμένη κατάσταση που βρίσκεται η Ακρινή και την σχεδόν ανύπαρκτη οικονομική δραστηριότητα, ζητώντας να στηριχθεί το πάγιο αίτημα της μετεγκατάστασης.

«Ο σεβασμός του κράτους δικαίου είναι μια από τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σημαντική η καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών της Ακρινής από την μη τήρηση της νομοθεσίας από την ίδια την Ελληνική πολιτεία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στα μέλη της Επιτροπής ο δικηγόρος Αναστάσιος Γκανάτσιος. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Κώστας Πουτακίδης ανέφερε πως «σε αυτή την περιοχή δεν μπορούμε να ζήσουμε και γιατί το περιβάλλον είναι επιβαρυμένο αλλά και γιατί δεν υπάρχει καμία βιωσιμότητα πλέον. Για χρόνια περιμέναμε μετεγκατάσταση και σήμερα η πολιτεία αντί να το κάνει εξετάζει εναλλακτικά σενάρια».

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο οποίος δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα της μετεγκατάστασης της Ακρινής και της ισχύουσας νομοθεσίας αλλά μόνο στις υποχρεώσεις της χώρας ως προς τον λιγνίτη. Συγκεκριμένα μίλησε για το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης και το καθυστερημένο κλείσιμο των μονάδων Αμυνταίου και Καρδιάς που μάλιστα έγινε κατά παράβαση, όπως είπε, της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ότι παρακολουθεί στενά στην χώρα μας στο κομμάτι αυτό προκειμένου να «εξασφαλίσουμε πως οι μονάδες που έκλεισαν και αυτές που θα κλείσουν θα παραμείνουν κλειστές και δεν θα ξανανοίξουν λαθραία. Η Κομισιόν κατανοεί τις ανησυχίες των κατοίκων και βοηθά την Ελλάδα στην απολιγνιτοποίηση όχι μόνο παθητικά αλλά και οικονομικά και θα λάβουμε όποια μέτρα χρειαστεί για να τηρηθεί η Ευρωπαϊκή νομοθεσία».

 

Στο πλευρό των κατοίκων οι Ευρωβουλευτές των πολιτικών ομάδων

Οι Ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Αναφορών, τάχθηκαν υπέρ των κατοίκων της Ακρινής και όλες οι πολιτικές ομάδες που συμμετείχαν με τους εκπροσώπους τους, ζήτησαν η αναφορά να μείνει «ανοιχτή» για να συνεχίσει να εξετάζεται η υπόθεση καθώς και να ζητήσει τον λόγο από την Ελληνική Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος γιατί δεν έχει εφαρμοστεί η νομοθεσία και συνεχίζεται η παραβίασή της. Επίσης οι Ευρωβουλευτές, ζήτησαν και από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν που μίλησε για το θέμα, να καταθέσει εγγράφως τα απαραίτητα στοιχεία για την υπόθεση και να μην παραμείνει σε διαπιστώσεις.

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γερμανός Ευρωβουλευτής, Peter Jahr επέρριψε ευθύνες στην χώρα μας για έλλειψη ελέγχου τόσο στην

Ο Γερμανός Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Peter Jahr

περίπτωση της κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου όσο και στην μη τήρηση της νομοθεσίας στην περίπτωση της Ακρινής. «Προφανώς και τα χωριά πρέπει να μεταφερθούν, είναι θέμα υγείας και θέμα ασφάλειας και δίνονται υποσχέσεις που δεν τηρούνται. Τα κράτη μέλη πρέπει να λύσουν το πρόβλημα και να λογοδοτήσουν εφόσον υπάρχει κοινωνικό θέμα και προστασία της υγείας. Να καλέσουμε επειγόντως την Ελλάδα να απαντήσει στα θέματα που έθιξαν οι αιτούντες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Παπαδάκης

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Κύπριου Ευρωβουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος ανέφερε: «Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό. Έχει να κάνει με το περιβάλλον, την προστασία της υγείας των κατοίκων και την διαβίωση των κατοίκων στην περιοχή και επειδή το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό να μείνει ανοιχτή η αναφορά και να συνεχίζουμε να εξετάζουμε το θέμα αλλά και να ζητήσουμε και πληροφορίες από την μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στο Κοινοβούλιο».

Στην Επιτροπή Αναφορών συμμετέχουν τέσσερις Έλληνες Ευρωβουλευτές, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος (Νέα Δημοκρατία), ο Αλέξης Γεωργούλης (ΣΥΡΙΖΑ), ο Εμμανουήλ Φράγκος (Ελληνική Λύση) και ο Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος (ΚΚΕ). Από τους τέσσερις, ο μοναδικός Ευρωβουλευτής που παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε ήταν τελευταίος, ο οποίος έχει επισκεφθεί την περιοχή δυο φορές. Ο ίδιος κατηγόρησε τον

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος

εκπρόσωπο της Κομισιόν πως απέφυγε να τοποθετηθεί στην ουσία των αναφορών που έκαναν οι κάτοικοι και πως «ενοχλεί ο λιγνίτης αλλά δεν ανησυχεί για την καύση απορριμμάτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αναφερόμενοι μιλούν για αθέτηση των υποχρεώσεων της πρώην κρατικής ΔΕΗ που αφορούν στην απαλλοτρίωση και μετεγκατάσταση του χωριού και της αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Η περιοχή μαστίζεται από την ανεργία. Να ζητήσουμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να μας πει γιατί καθυστέρησε και γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος».

Η Λετονή Ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών Tatjana Zdanoka

Τέλος, εκ μέρους της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, μίλησε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών Tatjana Zdanoka, η οποία είπε χαρακτηριστικά: «Να κρατήσουμε ανοιχτή την αναφορά γιατί έως τώρα δεν έχουμε λάβει καμία γραπτή απάντηση από την Κομισιόν για το θέμα. Η Ελλάδα πρωτοστατεί στις υποθέσεις που καταλήγουν στα δικαστήρια. Αν θέλουμε να διαλευκάνουμε μια διοικητική υπόθεση πρέπει να υπολογίσουμε περίπου 1283 μέρες δηλαδή περίπου 3,5 χρόνια για να τελεσιδικήσει. Δεν μπορούμε να περιμένουμε γιατί μένουν άνθρωποι εκεί και κανείς δεν κάνει τίποτα για αυτούς που περιμένουν να μετεγκατασταθεί το χωριό τους. Να τοποθετηθεί γραπτώς η Κομισιόν και να μας απαντήσει η Ελλάδα γιατί συμβαίνουν αυτές οι καθυστερήσεις».

 

Σωκράτης Μουτίδης – http://www.xronos-kozanis.gr

 

Μοιραστείτε την είδηση