Αποκτήστε έναν παντοτινό φίλο – Ξεκινήστε την άσκηση, της Ελένης Αλεξίου

3 Min Read

Πολλοί άνθρωποι με την έναρξη του χρόνου συνηθίζουν να βάζουν στόχους. Εάν προσπαθείτε για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, υπάρχει ένας τρόπος που, για όσους το καταφέρουν, μπορούν να υπολογίζουν σίγουρα σε μια σχέση διαρκείας…
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για τους ενήλικες απαιτούνται τουλάχιστον 150 λεπτά μεσαίας έντασης φυσική δραστηριότητα (ΦΔ) ή 75 λεπτά υψηλής έντασης σε εβδομαδιαία βάση. Η ένταση αναφέρεται στο ρυθμό που πραγματοποιείται η δραστηριότητα ή στο μέγεθος της προσπάθειας που καταβάλλεται για να επιτευχθεί το είδος της δραστηριότητας. Το είδος της φυσικής δραστηριότητας διακρίνεται σε αερόβια, δυναμική, ευλυγισίας και ισορροπίας. Μεσαίας έντασης θεωρούνται δραστηριότητες όπως γρήγορο/ έντονο περπάτημα, σχοινάκι, χορός, τέννις, κολύμπι, ποδηλασία, γιόγκα, κ.ά., σε ρυθμό τέτοιο που δε λαχανιάζουμε. Υψηλής έντασης είναι κυρίως οι ασκήσεις που περιλαμβάνουν κάποιο βαθμό αντίστασης, όπως προπόνηση με βάρη, αγωνιστικό κολύμπι, γρήγορο τρέξιμο ή ποδηλασία, κ.ά. Γενικά, δραστηριότητες μυικής ενδυνάμωσης προτείνονται τουλάχιστον 2 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.
Η τακτική άσκηση οδηγεί σε επαρκές επίπεδο φυσικής κατάστασης, που πέρα από τη θεμελιώδη σημασία που έχει για τον έλεγχο βάρους, προσφέρει ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις σε διάφορα συστήματα και λειτουργίες του οργανισμού:

Μυοσκελετικό – ενδυναμώνει τους μύες ώστε να υποστηρίζουν την καλή στάση του σώματος, ενισχύει την ευκαμψία των αρθρώσεων, προστατεύει από κατάγματα και επιβραδύνει την εμφάνιση οστεοπόρωσης.
Αναπνευστικό – αυξάνει την ικανότητα μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (VO2max) και βελτιώνει την αντοχή.
Καρδιαγγειακό – μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα περιστατικά καρδιοπάθειας/ εγκεφαλικών επεισοδίων
Μεταβολικές λειτουργίες – βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη, μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξάνει την HDL (καλή χοληστερόλη)
Νευροψυχικό – Καλλιεργεί την πνευματική διαύγεια, χαρίζει ψυχική ευεξία, ενισχύει την αυτοπεποίθηση, μειώνει την κατάθλιψη.
Πράγματι, η άσκηση αναζωογονεί, ανανεώνει… είναι αυτό που ξεσηκώνει, ξυπνάει το άτομο και το αλλάζει!
Να θυμάστε πάντα:
Έστω και λίγη φυσική δραστηριότητα είναι πολύ καλύτερη από καθόλου. Δεν είναι δύσκολο να φτάσετε στα επιθυμητά οφέλη με μικρές σταδιακές αλλαγές εντάσσοντας κάποιου είδους σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητα σας (ανέβασμα σκάλας, περπάτημα από το χώρο στάθμευσης του αυτοκινήτου, βόλτα με το σκύλο, κ.ά).
Είναι καλύτερα να έχουμε έναν φίλο που μπορούμε να απευθυνθούμε κάθε στιγμή σε βάθος χρόνου παρά έναν που θα έχουμε μόνο για κάποιο διάστημα και μετά θα εξαφανιστεί μέχρι εμείς να τον αναζητήσουμε και πάλι! Για αυτό χρειάζονται αργά και σταθερά βήματα με μεθοδικότητα και όχι σποραδικά και μικρής διάρκειας.
Ελένη Αλεξίου
MSc Άσκηση και Υγεία WellnessTales (Lost in NATURE)

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση