Απολύσεις φοβούνται στη ΔΕΗ λόγω συρρίκνωσης του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, του Γιώργου Φιντικάκη

3 Min Read

Δεν θα μικρύνει μόνο σε παραγωγή και πελάτες η ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια, αλλά και σε προσωπικό. Το λένε στα λιγνιτικά πεδία της Δ.Μακεδονίας, το συζητάνε και υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης, αναγνωρίζοντας ότι οι αναγκαστικές αποσύρσεις μονάδων τα επόμενα χρόνια, αναπόφευκτα θα έχουν επιπτώσεις και στον αριθμό των εργαζομένων.

Αν και επισήμως κανείς δεν θίγει το θέμα, αποτελεί κοινό μυστικό στην ΔΕΗ πως όταν θα αποσυρθούν 1.800 μεγαβάτ (1.200 μεγαβάτ στην Καρδιά και 600 μεγαβάτ στο Αμύνταιο), δεν θα χρειάζεται όλο αυτό το προσωπικό. Αλλωστε η πλειοψηφία του προσωπικού είναι στα 51 χρόνια, λίγο κοντά στη συνταξιοδότηση.

Στην πράξη σε δύο χρόνια από σήμερα, ο λιγνιτικός στόλος μονάδων της ΔΕΗ θα έχει συρρικνωθεί στα 2.200 λιγνιτικά μεγαβάτ έναντι 4.000 μεγαβάτ σήμερα. Ακόμη και αν οι συνθήκες διασφαλίσουν την συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα σε ποσοστό 25%, και πάλι περισσεύει κόσμος, όπως λένε οι γνωρίζοντες.

Σήμερα πάντως, ακριβώς επειδή τα τελευταία χρόνια, έχουν περιορισθεί τα καλά απολήψιμα λιγνιτικά κομμάτια, η ΔΕΗ χρειάζεται σε σύγκριση με παλαιότερα, περισσότερο προσωπικό για να αφαιρεί τα υπερκείμενα. Και αυτό καθώς ένας τόνος λιγνίτη “συνοδεύεται” με πάνω από 5-7 κυβικά χώμα, έναντι 3 κυβικών στα παλιότερα χρόνια.

Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι το μέλλον στα λιγνιτικά πεδία προδιαγράφεται ευοίωνο. Ούτως ή άλλως οι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι πρόκειται σύντομα να αποχωρήσουν από την επιχείρηση. Σύμφωνα με μια ερμηνεία, η ΔΕΗ δεν αποκλείεται να αποτελέσει το “πειραματόζωο” για το ξεσκαρτάρισμα κρατικών επιχειρήσεων και στρατηγικών ΔΕΚΟ από το “ισόβιο” προσωπικό.

Στην ΔΕΗ, έχει ήδη γίνει η αρχή, καθώς η επιχείρηση έχει δώσει κίνητρα 15.000 ευρώ σε 200 άτομα προχωρημένης ηικίας, προκειμένου να αποχωρήσουν οικειοθελώς. Στην προκειμένη περίπτωση το ποσό των 15.000 ευρώ δεν προέκυψε τυχαία. Είναι η “οροφή” αποζημίωσης για τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως αυτή έχει θεσμοθετηθεί το 2014 στη Βουλή επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Το ποσό είχε προκύψει από τον συμψηφισμό των αποδοχών που έχει λαμβάνειν ο δημόσιος υπάλληλος όντας σε διαθεσιμότητα με την αποζημίωση που δικαιούται σε περίπτωση απόλυσης λόγω κατάργησης της οργανικής του θέσης. Το ίδιο ακριβώς πλαφόν για αποζημίωση λόγω απόλυσης ισχύει και για τις ΔΕΚΟ.

http://energypress.gr/news/apolyseis-fovoyntai-sti-dei-logo-syrriknosis-toy-ligniti-sto-energeiako-meigma

Μοιραστείτε την είδηση