Απολογισμός Δημοτικoύ Ωδείου Κοζάνης

6 Min Read

Το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης  στα δυο τελευταία  χρόνια λειτουργίας του (2014-2016) κατέγραψε  μια πολύ εντυπωσιακή άνοδο αυξάνοντας τον πρώτο χρόνο κατά 50%  περίπου και στη συνέχεια  κατά 70% τον αριθμό των μαθητών  του. Συγκεκριμένα οι μαθητές του από 393 τη σχολική χρονιά 2013/14 αυξήθηκαν σε 607 τη χρονιά 2014-15 και σε 676 τη χρονιά 2015/16.

Αυτή η εντυπωσιακή  αύξηση του αριθμού των μαθητών και μάλιστα μέσα σε περίοδο έντονης ύφεσης και βαθειάς οικονομικής κρίσης πιστεύουμε ότι οφείλεται  στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και δράσεων  από την πλευρά της  Δημοτικής Αρχής. Συγκεκριμένα:

- Advertisement -
 • στη λειτουργία νέων τμημάτων που εισήχθησαν για πρώτη φορά από την Δημοτική Αρχή το έτος 2014/15 όπως τα τμήματα της μουσικοκινητικής για νήπια, της χορωδίας  ενηλίκων, των κρουστών ενηλίκων, των τμημάτων εκμάθησης παραδοσιακών  οργάνων και το έτος 2015/16 της χορωδίας νηπίων και του προγράμματος μύησης στη μουσική για μωρά από 6 μηνών και άνω.
 • στη γενναία πολιτική μείωσης διδάκτρων για όλα τα τμήματα που εφαρμόστηκε από τη χρονιά 2014/15 και
 • στη θέσπιση συμπληρωματικών ειδικών μέτρων κοινωνικής πολιτικής για τριτέκνους-πολυτέκνους από τη χρονιά 2015/16.
 • στη χορήγηση υποτροφιών  δωρεάν φοίτησης σε  αριστεύσαντες  μαθητές των τμημάτων μας.
 • στην προκήρυξη για πρώτη φοράτης θέσης του καλλιτεχνικού Δ/ντη του ΔΩΚ και στην `πρόσληψη αυτού με απολύτως διαφανείς αξιοκρατικές διαδικασίες.
 • στην πολύ σημαντική σε ετήσια βάση καλλιτεχνική παρουσία του ΔΩΚ στα μουσικά δρώμενα της πόλης με τα εντυπωσιακά σεμινάρια κιθάρας σαν το ArpegeFestivalκαι με την εαρινή  συνάντηση κιθαριστικών συνόλων που συνδιοργανώνονται   από κοινού με άλλα Ωδεία, με συναυλίες όπερας σαν το  Operatic, με τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες και πασχαλιάτικες συναυλίες  του με τη συμμετοχή των δυο ορχηστρών του, της παιδικής και της συμφωνικής  καθώς και της χορωδίας ενηλίκων και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.

Δυστυχώς η θεαματική αύξηση του αριθμού των μαθητών δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση των εσόδων του. Αυτό οφείλεται σε τρεις κυρίως λόγους:

 1. στη μείωση των διδάκτρων λόγω εφαρμογής μέτρων κοινωνικής πολιτικής σε όλους τους μαθητές του ΔΩΚ αναπροσαρμόζοντας αυτά από τον Οκτώβριο 2014 προς τα κάτω και φθάνοντας σε ποσοστό μείωσης μέχρι και 30%. Σ’ αυτό το ποσοστό πρέπει να προστεθούν και οι μειώσεις που προέκυψαν λόγω  της εφαρμογής της πλήρους  ιδιότητας του τριτέκνου-πολυτέκνου σε 91 παιδιά τριτέκνων  και 31 πολυτέκνων κατά το έτος 2015/16.

Επιπλέον το λειτουργικό κόστος του ΔΩΚ τα δυο τελευταία χρόνια εμφανίζεται αυξημένο για τους εξής λόγους:

 1. από τον Απρίλιο 2015 οι μισθοί των 22 μονίμων καθηγητών με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) του ΔΩΚ  με απόφαση του Υπουργείου αναπροσαρμόστηκαν προς τα πάνω επειδή το προσωπικό αυτό αναβαθμίστηκε από ΔΕ σε ΤΕ. Αυτό επέσυρε μισθολογικές αυξήσεις.
 2. τέλοςαπό την Προηγούμενη Δημοτική Αρχή το ΔΩΧ κουβαλάει δυο μεγάλες οικονομικές ρυθμίσεις  που επιβαρύνουν σταθερά κατά 60.000 ευρώ κάθε χρόνο τον προϋπολογισμό του. Αυτές αφορούν

 

α) στην πληρωμή προστίμου της τάξης των 46.968 ετησίως  για μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων του με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ. Το συνολικό ύψος του προστίμου ήταν 460.968  ευρώ και με διακανονισμό ρυθμίστηκε να πληρώνεται σε 10 ετήσιες δόσεις από το 2009 και μετά με το ποσό των 46.968  εκάστη.

β) στην μη καταβολή του ενοικίου στο Δρίζειο Κληροδότημα. Μετά από μηνυτήρια αναφορά του Κληροδοτήματος προς το ΔΩΚ το ενοίκιοξεκίνησε να καταβάλλεται από το 2010 και  μετά και αυτή τη στιγμή έχουμε πληρώσει μέχρι και τα μέσα του 2013.

 

Εν τούτοις, ο Δήμος  Κοζάνης,  μέσω του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας  αναγνωρίζοντας τον ιστορικό  ρόλο του ΔΩΚ όπως και τη μεγάλη του συμβολή στην καλλιέργεια της μουσικής παιδείας στην πόλη μας καθώς και τη διακεκριμένη θέση λόγω του μεγάλου του έργου που κατέχει ανάμεσα σε πολλά δημοτικά ωδεία του βορειοελλαδικού χώρου και όχι μόνο,  συμβάλλει αποφασιστικά στη στήριξη του και στην απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του.

 

Φέτος για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του προκηρύξαμε 38 θέσεις μουσικών με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ (ορισμένου χρόνου). Από αυτές μέσα από διαφανείς διαδικασίεςαξιολόγησηςεπιλέχτηκαν 33 καθηγητές σε διάφορες ειδικότητες. Σε ορισμένες ειδικότητες που δεν εμφανίστηκε κανείς υποψήφιος αυτές πολύ σύντομα θα προκηρυχτούν ξανά.

Φέτος  το ΔΩΚ ξεκινάτη λειτουργία του με τρία νέα τμήματα

 • βυζαντινής μουσικής,
 • ενός πρωτοποριακού τμήματος για μωρά από 4 μηνών μέχρι 4 χρονών με την ονομασία «babyartist»,  το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Την Κυριακή, στις 2 Οκτώβρη και στις 12 μμ θα γίνει η πρώτη ενημερωτική συνάντηση με τους ενδιαφερόμενους  γονείς των βρεφών-νηπίων στο χώρο του ΔΩΚ και τέλος
 • ανοίγουμε τη μεγάλη συμφωνική ορχήστρα του ΔΩΚ καλώντας όλους τους μουσικούς της πόλης να την πλαισιώσουν με στόχο η πόλη να αποκτήσει τη δική της μεγάλη συμφωνική ορχήστρα. Η επιλογή τους θα γίνει μετά από ακρόαση από τον νέο μαέστρο της συμφωνικής κ. Χρήστο Κτιστάκη.

 

Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές μας Καλή Χρονιά και Καλή Πρόοδο

και σε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό του ΔΩΚ Καλή Δύναμη.

 

Η Πρόεδρος του ΟΑΠΝ

Φανή Φτάκα-Τσικριτζή

Μοιραστείτε την είδηση