Απόψεις – Γνώμες για την Κοζάνη το 2023 – Αννίτα Κουτσονάνου

4 Min Read

Ανησυχία και σκεπτικισμός για την Κοζάνη το 2023

Φορείς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες δημοσιεύουν στο Ειδικό Θέμα του «Χ» τις εκτιμήσεις τους για το 2023

Με ανησυχία και σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν το 2023 που μόλις ξεκίνησε, φορείς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Κοζάνης, οι οποίοι εκφράζουν δημόσια σήμερα μέσω του «Χ» τις απόψεις τους και τις εκτιμήσεις τους για την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής. Η απολιγνιτοποίηση, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, η κατακόρυφη αύξηση αγαθών και πρώτων υλών και η ενεργειακή κρίση, είναι μερικοί από τους λόγους που συγκεντρώνουν ακόμη περισσότερα «σύννεφα» πάνω από την Κοζάνη, σύμφωνα με όσα θα διαβάσετε στο Ειδικό Θέμα που ετοίμασε ο «Χ».

Δημιουργία θέσεων εργασίας, κινητοποίηση και σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής από βουλευτές και αυτοδιοικητικούς, αξιοποίηση και απορρόφηση πόρων και βελτίωση της καθημερινότητας, είναι μερικοί από τους προβληματισμούς που τίθενται. Αξιοσημείωτη είναι ακόμη η αναφορά στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, όχι όμως ως ευκαιρία αλλαγής αλλά ως αγωνία για το τι τελικά θα επικρατήσει και για πόσο η προεκλογική και μετεκλογική περίοδος θα βάλει «χειρόφρενο» στην χώρα.

 

Αννίτα Κ. Κουτσονάνου, Αρχιτέκτων Μηχανικός

Πολλές φορές όταν περπατάω στην Κοζάνη αναρωτιέμαι γιατί αγαπάμε -όσοι από εμάς αγαπάμε τελικά την Κοζάνη, τόσο πολύ το χάος. Η πόλη είναι γεμάτη αντιφάσεις με αποσπασματικές πρωτοβουλίες, αυθαιρεσίες, εγκατάλειψη, φθορές και πολλές ανώνυμες επιγραφές. Η Κοζάνη δεν έχει ιστορικό κέντρο με την έννοια της συνοχής κάποιου αστικού συμπλέγματος ιστορικής σημασίας, δεν έχει οργανωμένο αστικό σχεδιασμό, δεν έχει σαφώς ομοιομορφία αλλά είναι γεμάτη από ετερόκλητα χαρακτηριστικά. Παρά το αίσθημα της εγκατάλειψης παραμένει μια πόλη αρκετά ζωντανή. Τα ετερόκλητα χαρακτηριστικά της άλλοτε γοητεύουν ως σημεία μνήμης ασπρόμαυρων χώρων και λειτουργιών που δεν υπάρχουν πια, άλλοτε δημιουργούν καλτ σκηνικά ινσταγκραμικών σκηνών και συχνά αποτυπώνουν μια ωμή μιζέρια και εγκατάλειψη.

Το 2023 η Κοζάνη θα παραμείνει μια ζωντανή πόλη γιατί η ζωντάνια είναι βασικό στοιχείο της κοινωνικής της συνοχής. Η πόλη -ως αστικός ιστός, ωστόσο υστερεί αστικής συνοχής και οργανωμένων δημόσιων χώρων. Για την όποια προσπάθεια μετασχηματισμού της και οραματισμού του μέλλοντός της απαιτούνται γενναία πολιτική βούληση και διάθεση της κοινωνίας για αλλαγή. Το 2023 είναι μια προεκλογική χρονιά που κρύβει και μια ευνοϊκή συγκυρία, αυτή του καθρέφτη. Είναι μια ευκαιρία να γίνει όλη η πόλη ένα μεγάλο εργαστήριο με είδωλα, να δει ωμά τα άσχημα και τα όμορφα και να οραματιστεί αυτό που θέλει γίνει όταν μεγαλώσει (κι άλλο), να σκεφτεί από τη μικροκλίμακα της γειτονιάς μέχρι τη μεγαλύτερη εικόνα και να διαμορφώσει ένα χαρακτήρα αλλαγών και μετασχηματισμού χωρίς γενόσημα και φθηνά κακέκτυπα από άλλες πόλεις.

Η πόλη κουβαλώντας τη μεγάλη σκιά της απολιγνιτοποίησης τα τελευταία χρόνια δείχνει ζαλισμένη, γερασμένη και αφημένη στις αποφάσεις άλλων. Η προεκλογική περίοδος ανέκαθεν αποτελεί μια ευκαιρία για απολογισμούς, ισολογισμούς και διαλογισμούς πάσης φύσεως. Την ίδια στιγμή οι λύσεις πρέπει να προκύπτουν από τους πυρήνες των κυττάρων της κοινωνίας. Από το κάθε σχολείο μέχρι τους συλλόγους στις γειτονιές και τους φορείς να γίνουν ένα μεγάλο εργαστήριο ιδεών συμμετοχικού σχεδιασμού για γενναία φαντασία θέτοντας τις βάσεις για τις ανάγκες της κοινωνίας και προσδιορίζοντας τις κοινωνικές απαιτήσεις της από τους αυτοδιοικητικούς που θα ακολουθήσουν.

Ντου!

Διαβάστε εδώ όλες τις απόψεις και γνώμες που δημοσιεύτηκαν στον “Χ” στο φύλλο της 11ης Ιανουαρίου 2023

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση