Απόψεις – Γνώμες για την Κοζάνη το 2023 – Γιάννης Μητλιάγκας

5 Min Read

Ανησυχία και σκεπτικισμός για την Κοζάνη το 2023

Φορείς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες δημοσιεύουν στο Ειδικό Θέμα του «Χ» τις εκτιμήσεις τους για το 2023

Με ανησυχία και σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν το 2023 που μόλις ξεκίνησε, φορείς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Κοζάνης, οι οποίοι εκφράζουν δημόσια σήμερα μέσω του «Χ» τις απόψεις τους και τις εκτιμήσεις τους για την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής. Η απολιγνιτοποίηση, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, η κατακόρυφη αύξηση αγαθών και πρώτων υλών και η ενεργειακή κρίση, είναι μερικοί από τους λόγους που συγκεντρώνουν ακόμη περισσότερα «σύννεφα» πάνω από την Κοζάνη, σύμφωνα με όσα θα διαβάσετε στο Ειδικό Θέμα που ετοίμασε ο «Χ».

Δημιουργία θέσεων εργασίας, κινητοποίηση και σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής από βουλευτές και αυτοδιοικητικούς, αξιοποίηση και απορρόφηση πόρων και βελτίωση της καθημερινότητας, είναι μερικοί από τους προβληματισμούς που τίθενται. Αξιοσημείωτη είναι ακόμη η αναφορά στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, όχι όμως ως ευκαιρία αλλαγής αλλά ως αγωνία για το τι τελικά θα επικρατήσει και για πόσο η προεκλογική και μετεκλογική περίοδος θα βάλει «χειρόφρενο» στην χώρα.

 

Γιάννης Μητλιάγκας, Πρόεδρος ΕΒΕ Κοζάνης

To 2023 αποτελεί έτος ορόσημο και ταυτόχρονα σημείο καμπής για την περιοχή μας, καθώς αναμένονται σημαντικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες που θα σηματοδοτήσουν το μέλλον και την προοπτική της.

Είναι ουσιαστικά η εκκίνηση του ΣΔΑΜ με το βασικότερο συστατικό των αρχών του προγράμματος να αποτελεί ακόμη ζητούμενο και αναφέρομαι σαφώς και διακριτά στην έννοια «δίκαιη» με ότι αυτή προσδίδει στο εγχείρημα. Η μέχρι σήμερα πράξη και λειτουργία έχει δώσει και τείνει να μονιμοποιήσει το χαρακτηρισμό του «φερτού υλικού» στο πρόγραμμα. Σε συνδυασμό με τη θεσμική απαξίωση και αποδυνάμωση, που εν μέσω πανδημίας πήρε ολοκληρωτική και καθολική έκταση αποτελούν και το μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χώρα αλλά κυρίως για την περιοχή μας. Ζητούμενο λοιπόν αποτελεί η επιστροφή στη θεσμική λειτουργία και την ενδυνάμωση του ρόλου των μερών που συνθέτουν την κοινωνία μας, επανακτώντας την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη του συνόλου των πολιτών.

Η αποστασιοποίηση πρέπει να αντικατασταθεί με τη συμμετοχή.

Η οκνηρία με τη δράση.

Οι κραυγές με τα επιχειρήματα.

Ο ατομισμός με τη συλλογικότητα.

Η ελαφρότητα με δουλειά και προτάσεις.

Τα ανωτέρω συνιστούν ευθύνη όσων λειτουργούν στο Δημόσιο βίο και πρέπει στο τέλος του έτους που ξεκίνησε να αποτελέσουν κεκτημένο για την τοπική μας κοινωνία.

Για την επιχειρηματικότητα το 2023 απαιτεί σημαντικές αντοχές και δυνάμεις καθώς το περιβάλλον άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας γίνεται ολοένα πιο σύνθετο και απαιτητικό. Η δημιουργικότητα, η δυναμική το ρίσκο και οι πρωτοβουλίες πρέπει να συνοδεύονται με το στοιχείο της διορατικότητας που είναι σύμφυτο με την λεγόμενη «πραγματική» ή «ελεύθερη» οικονομία.

Η ανάλυση των παραγόντων που επηρεάζουν το επιχειρείν, η αναγνώριση των κινδύνων και η ενεργοποίηση νέων προσπαθειών και σχεδίων συνθέτουν τη νέα πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό οι επιχειρήσεις μας πρέπει να επιδείξουν υπομονή, επιμονή και προσαρμοστικότητα με κυρίαρχα τα ζητήματα της ρευστότητας για τους πολλούς, της φθηνής ενέργειας με τη διαχείριση του ηλεκτρικού χώρου να ανάγεται σε μείζον θέμα τοπικά, αλλά και της ανάδειξης του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής ως βασικό μοχλό ανάκαμψης της τοπικής οικονομίας.

Ο τόπος μας, χρειάζεται πηγές έμπνευσης και δημιουργίας και το 2023 αποτελεί χρυσή ευκαιρία καθώς οι πολίτες της περιοχής, θα κληθούν με τις επιλογές τους να σηματοδοτήσουν το μέλλον τους. Οι εκλογές του 2023 εκτός από γιορτή θα αποτελέσουν και ένδειξη ωριμότητας και συναίσθησης για κάθε έναν ξεχωριστά. Όλα συντείνουν σε μια συναρπαστική χρονιά που πρέπει να μετουσιώσει την εντολή των πολιτών σε χρέος και ευθύνη και όχι σε ατέρμονη διαχείριση εξουσίας.

Διαβάστε εδώ όλες τις απόψεις και γνώμες που δημοσιεύτηκαν στον “Χ” στο φύλλο της 11ης Ιανουαρίου 2023

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση